Herfst

De herfst heeft weer officieel zijn intrede gedaan, en dat is te merken ook. De hoeveelheid neerslag neemt bijna exponentieel toe en fietsend, dan wel wandelend, Nederland moet maar zien hoe ze het droog houden. Paraplu, regen

Aan de andere kant van de oceaan, in Amerika dus, vond men dit ook een buitengewoon fascinerend verschijnsel. Twee onderzoekers begonnen daarom spontaan te onderzoeken wanneer je natter wordt: als je wandelt, of als je rent. Man wandelt
Na enig rekenwerk met verschillende snelheden, (1,5 m/s voor wandelen en 4 m/s voor rennen) ontdekten de twee geleerden al snel dat een wandelaar die honderd meter door een miezerbuitje loopt zestien procent natter wordt dan iemand met meer haast.
Als het echt hard regent, is rennen nog gunstiger: Na 100 meter is de wandelaar 23 procent natter. En wanneer je er ook rekening mee houdt dat de hardloper zijn bovenlijf voorover buigt, kom je zelfs uit op een verschil van 36 procent. Het is dan ook ten zeerste aan te raden met een zo hoog mogelijke snelheid door de regen te sjezen.

Opzienbarend hè! 😉

3 reacties

 1. Eerlijk gezegd verbaast de uitslag me niet, want als je sneller gaat verblijf je korter in dezelfde bui, dus vang je minder regen.
  Ik vraag me af of ze de windrichting ook mee hebben genomen in de berekeningen.
  Waarschijnlijk vang je bij tegenwind meer regen.
  …en zo kan je blijven rekenen. 😀

 2. Misschien ben ik wel een uitzondering op de regel, maar ik vind het heerlijk om in de regen te lopen. (niet fietsen, dat vind ik vervelend) Dus als het me overkomt dat ik een buitje op mijn kop krijg, dan geniet ik ervan en ga er geen pas harder om lopen.

 3. Grappig onderzoek, leuk om te weten.
  Net als Vrouwke loop ik ook graag in de regen, behalve als ik onderweg ben naar m’n werk en de hele tijd in natte kleren en met nat schoeisel moet zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.