Raden maar! We moeten kraaltjes verdelen..

Raden maar

Oké, ik heb weer een raadseltje voor de liefhebbers. Raden maar!

Vraagtekens
Deze keer hebben we kraaltjes, 100 groene en 100 rode, en 2 vaasjes. Ik doe ook mee, dus je bent gewaarschuwd.

Nu wil je dat ik een rood kraaltje pak, maar zoals je weet ben ik blind. Hoe ga je nu de kraaltjes verdelen over de vazen zodat de kans het grootst is dat ik een rode weet te bemachtigen??

Zelf heb ik 2 mogelijkheden bedacht, maar misschien zijn er creatieve mensen die nog meer oplossingen kennen? 😦😊

25 reacties

 1. Als je alle blauwe onderop en de rode daarboven doet, heb jij doorgaans als je niet gaat graaien wel een rode. Maar dat zal niet je bedoeling zijn. Als je alles eerlijk verdeelt is de kans 50% en als je in de ene vaas blauwe doet en in de andere vaas rode, zit je ook op 50%. Verder ben ik nu nog niet. Ik zal er over denken. Als jij iets moois wilt rijgen met de combinatie rood en blauw, ga ik toch voor een rood en een blauw vaasje, dan zit je altijd goed.

 2. Zo hé! Niet gek bedacht dames! Ik vind die met die puntjes op de vaas plakken wel heel origineel, kun je in braille de letter g en r zetten (want het waren groene kraaltjes maar ik kijk niet zo nauw!).

 3. Klopt. Ik heb inmiddels al 2 mogelijkheden gehoord, al meer dan ik bedacht had. Maar er is nog een manier om meer kans te hebben dat ik een rood kraaltje pak!

 4. Maar nu bedenk ik me, dat jij natuurlijk niet weet dat je “om en om” een kraal moet pakken. Als je zelf mag uit maken uit welke vaas je een kraal pakt, dan klopt de redenatie niet. :In de war:

 5. Ik mag inderdaad zelf bepalen uit welke vaas ik een kraaltje kies. Maar het is niet de bedoeling dat ik er uit beide eentje neem. Dus blijft de kans 50% dat ik een rode pak.

 6. Door de vaas met de groene kraaltjes af te dekken met een plankje. Dan kan je alleen bij de rode. of vieze smurrie over de groene gooien, zeker weten dat je dan de rode kralen pakt. Ook niet de bedoeling? :Dizzy:

 7. Nog maar eentje. Een blinde kan horen, voelen, ruiken. Voelen hebben we gehad. Ruiken: Geef de kleuren een verschillend geurtje. Horen: Stuiteren, om het verschil in klank te horen, maar dat lijkt me in dit geval wat ver gezocht.

 8. De vraag is voor mij niet echt duidelijk. Je zegt: “Hoe ga je nu de kraaltjes verdelen over de vazen zodat de kans het grootst is dat ik een rode weet te bemachtigen??”
  Wie is je? Jij of ik?
  Als jij het zelf moet doen, alle kraaltjes behoudens het kleurverschil gelijk zijn , zie ik voorshands geen oplossing.

 9. Nee jij, je, wie dan ook, moet de kraaltjes verdelen zodat ik, Kim, er eentje moet pakken uit een vaas. Ik ga ze zelf niet verdelen want dat is ondoenlijk. Dat mag jij/je of wie dan ook lekker zelf doen! :Uitgestoken tong:

 10. En dan is hier…. de oplossing:
  Stop in vaas 1 precies 1 rode knikker en in vaas 2 alle overige knikkers (dus 100 groene en 99 rode).
  Als ik nu een knikker uit vaas 1 pak is de kans dat dit een rode is gelijk aan 1 (=100%).
  Pak ik daarentegen een knikker uit vaas 2, dan is de kans op een rode gelijk aan 99/199 (49,75%).
  Dit is verreweg de beste verdeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.