Braille lezen

Zomaar wat weetjes op een rijtje over het brailleschrift:
* Het brailleschrift is gebaseerd op 6 puntjes.
* Er zijn 63 combinaties mogelijk met het 6-punts-braille.
* Basis: A tot en met J, K tot en met T zijn zoals A tot en met J, maar met puntje 3 erbij, U tot en met Z zijn ook zoals A tot en met J, maar met puntjes 3 en 6 erbij. De W vormt een uitzondering omdat die eerst niet bestond in braille (Louis Braille is namelijk een Fransman en in het Frans is de letter “W” niet gebruikelijk).
Alfabet in brailleschrift
* Er bestaat ook 8-puntsbraille, ook wel computerbraille genoemd. Puntje 7 laat je zien of je een hoofdletter hebt getypt, puntje 8 zegt iets over de opmaak of het cijfer, naargelang de brailleleesregel.
* Sommige braille(lees)tekens verschillen van land tot land.
* 70% van de Amerikanen kent geen braille, zij werken met spraak.
* 1 A4-blad = ongeveer 3 à 4 braillepagina’s. Het gevolg hiervan is dat boeken dikker worden: B.v. 1 dik omgezet boek kan soms 85 boekdelen in braille bevatten!
* Een omgezet brailleblad is vrij duur: Ongeveer 1 EUR per brailleblad.
* Braille kan in enkel- en dubbelzijdige druk geprint worden. Enkelzijdige druk is voor zienden gemakkelijker om mee te lezen.
* Markeren in braille is tamelijk moeilijk.
* Braillepost is gratis
Meer lezen over het ontstaan van braille

15 reacties

  1. Wij hadden thuis dikke bruine vellen papier waar met een soort naald/pen en een mal met gaatjes de letters geprikt konden worden. Mijn moeder heeft lang daarvoor handmatig pagina’s in braille geprikt. Het moet een hoop werk geweest zijn vóór dat dat met de machine kon.

  2. Klopt, monnikenwerk. Sommige mensen gebruiken zo’n prikpen nog wel, als ze bijv. onderweg snel iets moeten noteren. Zelf ken ik het gebruik ervan helemaal niet. Toen ik blind werd waren er al brailleprinters.

  3. Als ik mij niet vergis, dan heeft puntje 4 betekenis in de wiskunde. Puntje 6 zou dan iets met alfanummeriek te maken hebben en puntje 4 met nummeriek of zo. Puntje 5 is het klemtoonteken, de puntjes 4-5-6 het cursiefteken. Zoiets.

  4. Hé Kim, met de spatie erbij zijn er 64 mogelijkheden, namelijk 2 tot de zesde macht. Met 1 puntje zijn er 2 mogelijkheden, met 2 4, met 3 8, met 4 16, met 5 32 en met 6 64. Dankzij het 8-puntsbraille waren er 256 mogelijkheden en er waren ook 256 ASCII-waarden, zoals ASCII-waarde 137 voor ë en 139 voor ï. Ik heb ooit van het normale 6-puntsbraille wel alle mogelijkheden gekend, maar ik zou nu bijvoorbeeld niet weten wat de betekenis van enkel puntje 4 is…

  5. Ja goeie. Dat zou ik ook op moeten zoeken hoor. Dat braille in boeken is heel anders dan op de pc met de leesregel en als je steno in braille kent weet je dat dat er weer heel anders uitziet. In een brailleboek had je een gezakte f, puntje 2, 3 en 5 voor een uitroepteken. Terwijl dat in computerbraille weer een heel ander teken wordt. Neem dan ook nog de letters met accent en de boel is niet meer te overzien….

  6. De braillepuntjes zijn genummerd: van linksboven naar linksonder 1, 2 en 3; van rechtsboven naar rechtsonder 4, 5 en 6.
    De puntjes 1, 2, 4 en 5 worden gebruikt voor de letters a t/m j (groep 1).
    Punt 3 komt erbij voor de letters k t/m t (groep 2)
    en voor de resterende letters wordt punt 6 erbij gebruikt, behalve dus voor de letter ‘w’, die Braille als een tweeklank beschouwde en die hij daarom indeelde bij de bijzondere combinaties: Tweeklanken (zoals de’ oe’), lettercombinaties, letters met accenten, en leestekens, waaronder ook cursieven, hoofdletteraanduiding, cijfers, een herstelteken, dollarteken, enz.
    Alle combinaties zijn ingedeeld in 7 groepen. Cijfers worden overigens aangeduid door het cijferteken (de puntjes 3, 4, 5 en 6) voor de letters a t/m j te zetten. Een hoofdletter wordt voorafgegaan door een speciaal hoofdletterteken. Afkortingen zoals ‘NAVO’ kunnen door gebruik van een kapitaalvast teken worden aangeduid met 4 tekens.
    In een lift wordt bijvoorbeeld de 6e verdieping aangegeven met cijferteken gevolgd door F ofwel 6
    Het schrijven in braille gebeurt van rechts naar links, zodat bij omkering van het papier de bobbeltjes van links naar rechts gelezen kunnen worden. Een geoefende braillelezer kan vrijwel even snel lezen als een ziende.

  7. Ja, en het kapitaalvastteken is dan volgens mij de puntjes 4 en 5. Door 2 van die tekens achter elkaar te zetten kun je aangeven dat alle woorden daarna met hoofdletters zijn geschreven, waarbij dan ook het laatste van die woorden vooraf wordt gegaan met het kapitaalvastteken. Iets dergelijks kan ook gedaan worden met het cursiefteken in geval een reeks woorden cursief zijn geschreven.

  8. Ik heb dankzij je uitleg de kaft van ‘Het instituut’ van Vincent Bijlo kunnen ontcijferen. Jackie moest erg lachen om dit boek, ik vind er weinig aan.

  9. Overal waar ik op dit moment zoek krijg ik dit zelfde verhaaltje te zien met het zelfde voorbeeld.
    Wat ik als ziende mis is een duidelijk voorbeeld van dat computerbraille.
    Ik weet niet of het weer te geven is maar je zou volgens mij de eerste zijn die het voor ziende duidelijk maakt.

  10. Zit zo maar wat te klikken op je loggie. En nu moest ik zo vreselijk lachen om jouw reactie op maandag 22 november 2004 om 23:48 pm “Ik zal maar niet zeggen wat nu door mijn hoofd schoot!!” naar aanleiding van de opmerking “… want je mag gewoon voelen wat er staat, toch?”
    🙂 :Bloemen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.