Horen doe je met je ogen

bril helpt bij het horen

Een bril helpt niet alleen om beter te zien, maar ook om beter te horen. Daar kwamen psychologen van het Londense Birbeck College achter. Het blijkt dat we tijdens het luisteren veel meer liplezen dan we denken. Volgens het Australische Nature & Health‘horen’ we voor een groot deel met onze ogen. Goed kijken dus, als iemand iets belangrijks zegt!
Man met bril

Bron: Ode, inmiddels overgegaan in De optimist.
Lees ook blinden horen beter

6 reacties

  1. Ja joh, ‘k vroeg me al af hoe het toch komt dat ik de laatste tijd niet meer zo goed hoor! Maar het is toch zo dat blinden beter horen??? 😉

  2. Veel informatie is inderdaad non-verbaal. Maar dat is niet uitgesproken en wordt dus niet ontvangen door de oren.
    Maar als ik een zin goed heb gehoord, dan is liplezen niet nodig. En ik kan je verzekeren dat ik niet alleen naar de mond kijk tijdens een gesprek.
    Kortom als je niet kijkt ben je ook niet afgeleid.

  3. Nou ging het in dat stuk niet zozeer om non-verbaal gedrag. Dat is overigens iets, een aspect van de taal, dat niet uitsluitend waar te nemen is met de ogen, maar ook met het gehoor. Dan denk ik aan zaken als intonatie, incongruentie, zuchten, aarzelen enz wat je ook en vooral waarneemt met je gehoor. Maar goed, lichaamstaal is mijn stokpaardje, daar heb ik destijds mijn scriptie over geschreven. Wel is het zo dat zienden in een gesprek snel afgeleid zijn, juist doordat ze zien. Ik richt me meer op mijn gesprekspartner alleen, en ben niet te beïnvloeden door andere (visuele) prikkels uit de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.