Lezen met je ogen dicht, het luisterboek

Al eerder besteedde ik aandacht aan het luisterboek.
Vandaag las ik over de week van het luisterboek. Van 2 t/m 13 november vindt voor het eerst in Nederland de Week van het Luisterboek plaats. Een luisterboek is een luisterversie van een boek, soms nog op cassette, maar tegenwoordig meestal op cd. Blindenbibliotheken, vaak vrijwilligers, zetten al vele decennia boeken op geluidsdragers. Maar deze geluidsboeken waren nog geen commerciële producten in die zin dat ze in de boekhandel te koop lagen. Dat veranderde twintig jaar geleden toen uitgever Maurits Rubinstein een werk van zijn tante Renate Rubinstein op cassette zette, voorgelezen door Renate zelf. Adriaan van Dis, Harry Mulisch, Jan Wolkers, Remco Campert volgden haar. Inmiddels is het literaire aanbod flink uitgebreid. Ook boeken van Nescio, Couperus, Enquist, Glastra van Loon, Reve, etc. zijn als luisterboek verkrijgbaar.
bron en meer lezen
Man houdt hand achter zijn oor
*****Het toneelstuk “Hamlet” van William Shakespeare verscheen onlangs als hoorspel op cd. Deze audioversie van het bekende drama uit het jaar 1600 wordt voorgedragen naar de vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Het hoorspel wordt vertolkt door de speciaal hiervoor opgerichte toneelgroep De Geest.
“Hamlet” werd opgenomen in Huis aan de Amstel in Amsterdam, omdat de groep de galm en kraak van een theater wilde. Producent en acteur Gerrit-Jan Pulles vertelt dat de groep zo dicht mogelijk bij het klassieke stuk is gebleven. “De teksten hebben we gelardeerd met Renaissance-achtige geluiden, kasteelgeluiden, kleine stukjes muziek. Want wij denken dat iemand liever de klassieke Hamlet als hoorspel in de kast wil hebben.”
Het hoorspel duurt ruim drie uur. De cd-box “Hamlet” kost 29,50 euro. Het ISBN-nummer is 90 8530 0223.
Bron: de Volkskrant van 20 oktober 2005.

3 reacties

  1. Wat ik jammer blijf vinden is dat wij een heel lange tijd echt achter zijn gebleven in vergelijking met de VS of Australia. Daar werden nieuwe boeken vrijwel direkt omgezet op tape. Had het geluk dat mijn tante in de VS woont enheb van haar diverse boeken gekregen. Gelukkig wordt het Luistrboek steeds populairder in Nederland. Vreemde gedachte is wel dat deze groeiende vraag naar luisterboeken bedoeld is voor de ziende medemens. Blijf het jammer vinden dat de het vaak zo lang duurt voordat een uitgekomen boek voor ons op daisy staat….. Maar goed, boeken genoeg….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.