Dag van de witte stok bestaat 50 jaar

Er is nog veel onbekendheid met het oversteekgebaar van de witte stok

Bijna 40 procent van de Nederlandse fietsers kent het oversteekgebaar niet, wanneer iemand met een witte stok wil gaan oversteken. Van de jongeren herkent zelfs bijna de helft het gebaar, een opgeheven stok, niet. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Kien, in opdracht van de Oogvereniging, ter gelegenheid van de 50ste Dag van de Witte Stok
Blinde met zwarte bril en witte stok
Het onderzoek, onder 1.100 fietsers, bevestigd wat veel mensen met een visuele beperking dagelijks meemaken tijdens het oversteken. Hoewel in de verkeersregels staat dat bestuurders moeten stoppen als keenbaar wordt gemaakt dat men wil oversteken (middels de taststok) gebeurt dat helaas niet altijd. Een derde van de mensen met een visuele beperking voelt zich onveilig tijdens het oversteken. Eva Klassen (68): “Ik heb glaucoom en zie sinds twee jaar steeds slechter. Nu merk ik pas hoe weinig verkeerslichten er zijn en dat er minder zebrapaden te vinden zijn. Vaak is bij de oversteek van voetpad naar rijbaan het verkeerslicht voor fietsers weggehaald. Ik vind het een drama om dan over te moeten steken. Links en rechts komen er fietsers aan. Vooral die e-bikes zijn gevaarlijk.”
Fiets

Oog voor elkaar

De volgende verkeersdeelnemers vormen de top 3 als het gaat om het negeren van de witte stok: Fietsers, Automobilisten, brommer-/scooterbestuurders. Onder het motto ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’ wil de Oogvereniging daarom dit jaar op de Dag van de Witte Stok juist bij fietsers begrip kweken. Begrip voor de situatie waarin mensen met een visuele beperking zich bevinden wanneer ze deelnemen aan het verkeer en oversteken.  

Verkeerslessen

Uit het onderzoek onder 1100 fietsers blijkt gelukkig ook dat de meeste mensen (75%) wel weten wat de functie van de taststok is. En 68% van de mensen zegt te stoppen om iemand met een witte stok ongehinderd te laten oversteken. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “De resultaten uit het onderzoek motiveren de Oogvereniging om de kennis omtrent het oversteekgebaar bij het grote publiek verder te verbeteren. Het zou meer aandacht verdienen tijdens verkeerslessen, in het basisonderwijs en in de theorie van het autorijexamen van het CBR. Zo wordt het voor iedereen veiliger op straat, ook tijdens het oversteken.”

Jaarlijks aandacht voor de witte stok

Elk jaar op 15 oktober wordt de internationale Dag van de Witte Stok gehouden. De dag werd 50 jaar geleden in het leven geroepen nadat een Amerikaanse jongen, ondanks het gebruik van zijn taststok, werd aangereden en overleed. Door fysieke verkeersacties ‘Stop voor de witte stok’ wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor het oversteekmoment van mensen met een visuele beperking.

Bron: Voorste kamer