Licht en donker, documentaire over blinde fotograaf

Tv tip: Documentaire Hannes Wallrafen “Licht en donker”

De fotograaf Hannes Wallrafen werd op een dag anders wakker. Met zijn linkeroog zag hij ineens wat wazig. Toen het niet overging, volgde een bezoek aan de oogarts. De diagnose: Lebers Opticus Atrofie (LOA), een zeldzame erfelijke aandoening van de oogzenuw. Te verwachten resultaat: een gezichtsvermogen van hooguit een paar procent, zeg maar vrijwel blind.

Wallrafen moet plotseling een vertrouwde en bekende wereld achter zich laten. Wat daar voor in de plaats gaat komen is nog niet duidelijk, ook al heeft hij zich meteen helemaal gestort op geluid. Hij kijkt niet meer met zijn lens, maar luistert met zijn microfoon.
Fotograaf
De documentaire volgt langdurig de ontwikkeling van dit proces. Hannes Wallrafen heeft zoveel haast om nieuwe wegen in te slaan, dat hij zich nauwelijks de tijd gunt om te wennen aan zijn blindheid. En misschien denkt hij ook wel het verdriet om het verlies te kunnen overslaan. “Ik wil geen saaie, vervelende en zielige man worden. Dan kan ik net zo goed in bed blijven liggen of vertrekken uit het leven.”
Licht
Documentaire Hannes Wallrafen

17 reacties

 1. Ah, ik hoorde die man eerder vanavond bij Kunststof op Radio 1. Op zich was het wel bijzonder dat een fotograaf zijn zicht is verloren, maar verder was het tamelijk stereotypisch wat gemeld werd. Compensatie van andere zintuigen, het visueel geheugen en hoe dat zich handhaaft, dat je moet wennen aan vormen etc.

 2. Dank je wel voor de tip,ben nog net op tijd om de tv aan te zetten. Is ook wat als je als fotograaf blind wordt, niet dat het voor anderen
  minder erg zou zijn, maar als fotograaf ben je natuurlijk wel heel erg visueel ingesteld.
  Ik hoop voor hem dat hij een fotografisch geheugen heeft 😉

 3. Leendert, het kan wel stereotype zijn maar dat is het voor ‘ons’ omdat wij het als de dagelijkse praktijk ervaren. Ik denk dat het voor veel zienden wel interessant, of leerzaam is.
  Miepfiep, zeker, het is voor iedereen die blind wordt inderdaad moeilijk maar zeker als je er je brood mee verdient is het een extra handicap.
  Henk, dat is een goeie, maar zelf miste ik soms de ‘gesproken ondertiteling’ als de beelden me te weinig zeiden! 😳

 4. Ik wilde gister nog wel vroeg naar bed hahaha, heb met mijn ogen dicht (geintje) gekeken. Het begin was heel herkenbaar, ook ik dek geregeld mijn linkeroog af om te zien (grin) wat ik nog met mijn rechter oog aan zicht heb. Ik merk dat het toch steeds ietsjes minder wordt.
  Nu heb ik nog lang geen klagen hoor, ik heb daar nog ca. 30% zicht mee, mits ik mijn lenzen in doe hahaha…. Mijn zicht gaat ook heel geleidelijk achteruit en niet zo plompverloren als bij deze man. Ik merk dat wanneer ik moe ben, ik minder goed zie, maar dat is iets wat ik eigenlijk ook allang weet. Dat mijn zicht bij wijle zo rot is, kan ook liggen aan vieze lenzen 😉 Op zo’n dag maak ik ze wel 10x schoon in de hoop dat mijn zicht wat beter wordt.
  Het gedeelte bij de keuringsarts vond ik erg goed, zal voor niet-gehandicapten een eye-opener zijn.
  Voor de rest vond ik het wat langdradig en sommige dingen vond ik juist weer niet uitgebreid genoeg. Toch ben ik blij dat ik gekeken heb.

 5. Ja, ook ik herkende er soms wel wat in. Al met al was het een goede aflevering. Maar ik deel je mening dat het over sommige onderwerpen wat uitgebreider had mogen gaan, dat er meer aandacht aan besteed zou mogen worden, en aan andere juist niet. Maar je bekijkt zo iets toch deels vanuit je eigen ervaring, invalshoek of zo.

 6. Miepfiep belde me oom te zeggen dat ik naar ned 3 moest kijken, de tv staat meestal op deze zender.
  Ik herkende er ook wel veel in. Ik dek ook geregeld mijn ogen af. Gisteren ontdekte ik iets nieuws, de ondertiteling die ik nietmee kan lezen hoor, ik zie een witte lijn. Die lijn ging alleen well aan beide kanten buiten mijn tv. Ik kijk even verticaal, blijkt dat ook ver uit te lopen. Heb ik toch een heel groot beeldscherm 😉 Ik denk dat ik toch weer gaatjes in mijn netvlies heb, ik heb er aanleg voor. Afwachten maar, de 27e heb ik een afspraak bij het OMC.

 7. Peggy, wat jij en Miepfiep ervaren lijkt me erg moeilijk, eigenlijk zoals die fotograaf ook beschreef. Je moet steeds inleveren, komt erachter dat het weer minder is geworden met je gezichtsvermogen.
  Vandaag heb ik opnieuw gekeken en hoorde nu dingen die me gisteren minder opvielen. Ik merk dat ik er veel in herken, dat is wel leuk. Ik vind alleen dat er te vaak lange stukken zijn met alleen opnames, zonder dat er gesproken wordt. Wel hoorde ik van iemand dat de kleuren eruit gefilterd werden, zodat de kijker een idee krijgt van wat zijn slechtziendheid inhoudt.
  Ik denk dat mensen die slechtziend zijn zich vast blijven houden aan wat ze nog zien, wat soms erg vermoeiend kan zijn, slopend omdat het steeds wisselt. Voor mij was het in 1 keer van alles naar niks. Ach, je moet het doen met wat je hebt, of niet hebt… toch? Maar die onzekerheid lijkt me zwaar.

 8. Ik heb er niet zóveel problemen mee hoor. En onzekerheid….. ik kan er toch niets tegen doen als het slechter wordt. Ik kom toevallig op dingen die ik blijkbaar niet meer of anders zie. Ik heb al vanaf mijn 4e jaar een bril en heb eigenlijk geen idee, wat een goed ziende ziet. Bijvoorbeeld: Kan een ziende vanaf bijna 4 meter dan nog zijn eigen ogen en neus zien in de spiegel zien? Ik niet, maar dan ga ik toch wat dichterbij staan. :Knipoog:

 9. Zo zie je maar dat iedereen er op zijn eigen manier mee omgaat, en tegenaan kijkt. Ik vind jouw houding positief, zo van; lukt het niet op de ene manier, dan maar op de andere… je past je aan aan wat je kunt, in dit geval ziet. Een andere keuze heb je niet maar toch!

 10. Ik sluit me bij Peg aan 😉 Ook ik heb er niet zo heel veel problemen mee. Ik ben al sinds mijn 8e brildragend, en ieder jaar werden de glazen dikker. Ik heb het al tot windkracht -14.50 geschopt 😉 Het enige vervelende zou zijn dat ik niet meer zou kunnen autorijden, met openbaar vervoer kunnen we namelijk niet en door onze allergie is deelvervoer ook uitgesloten. Maar wie dan leeft die dan zorgt hoor!! Tegen die tijd zal daar ook wel weer een oplossing voor komen.
  Het is alleen wel grappig om het spelletje uit je kindertijd zo af en toe te doen. We spelen nu thuis ipv Triviant, ik zie, ik zie wat jij niet ziet hahaha…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.