Het onzichtbare zien als fotograaf

Fotografe Anja Ligtenberg heeft in haar voormalige woonplaats New York ervaring opgedaan in fotografie met blinden en slechtzienden. Nu zij weer in Nederland woont wil zij hier ook workshops gaan opzetten voor blinden en slechtzienden in Nederland, onder de projectnaam Seeing the Unseen.
Fotograaf

Het idee en de inhoud van de workshop is gebaseerd op het werk van het SEEING WITH PHOTOGRAPHY COLLECTIVE uit New York. Dit is een collectief van visueel gehandicapten en ziende fotografen onder leiding van Mark Andres.
Door de leden van dit collectief is een manier van fotograferen ontwikkeld die voor blinden en slechtzienden en zienden op dezelfde manier werkt. Dit is de ‘schilderen met licht’ methode. Voor blinde en slechtziende mensen een kans om een medium te verkennen dat op het eerste gezicht een onmogelijkheid lijkt. Uit ervaring is echter gebleken dat fotografie ook voor blinden en slechtziende mensen tot de mogelijkheden behoort en een manier van communicatie en zelfexpressie biedt. Voor een blinde/slechtziende is het een kans om iets van zichzelf en zijn wereld te laten zien in een visueel medium.

Het is een nieuwe manier om een verbinding te leggen naar zienden en om zienden inzicht te bieden in de wereld van een blinde/slechtziende.

Voor mensen die werken met visuele media, zoals fotografen is het een kans om vanuit een totaal ander perspectief naar de wereld te kijken. We zijn zo gewend om met onze ogen te kijken dat we de neiging hebben andere zintuigen te onderschatten, evenals factoren als tijd, dromen, beeldopbouw in ons geheugen. Door samen te werken met blinden/slechtzienden en de ‘schilderen met licht methode’ komt de aandacht meer op deze andere factoren te liggen. Vanuit die samenwerking ontdek je manieren om diepere en meer betekenisvolle beelden te creëren en te komen tot een meer complete manier van zien.
Het bijzondere van de techniek is dat de werkwijze voor blinde/slechtziende mensen en zienden gelijk is waardoor gelijkwaardige samenwerking en uitwisseling tot stand komt.
Wil je meer lezen en/of bekijken, ga dan naar de site Seeing the unseen.

Nb. Site is inmiddels verwijderd.

3 reacties

  1. Wat ik erover gelezen heb spreekt me erg aan. Toen ik nog kon zien maakte ik graag foto’s. Ik zag altijd wel iets dat ik de moeite waard vond om vast te leggen. Nadat ik blind ben geworden heb ik nog wel enkele malen gefotografeerd. Die workshop lijkt me erg leerzaam maar ook leuk. Toch denk ik dat ik er eerder zelf op uit zou trekken, met een digitale camera!
    Dan kun je foto’s maken zoveel je wilt, zonder dat ze afgedrukt hoeven te worden.
    Wat ik zou fotograferen zal wel heel anders zijn want vroeger maakte ik foto’s van dingen die ik mooi vond, in de natuur, een zonsondergang, mooie horizon of zo. Wie weet plaats ik er binnenkort eentje op mijn log, maar moet die wel eerst nog gaan maken hoor!! :Glimlach:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.