Piloot zonder zicht

Blinde piloot vliegt Verenigd Koninkrijk rond

Man in vliegtuig
Een blinde piloot is gisteren vanaf een vliegveld in Londen opgestegen om als eerste blinde het gehele Verenigd Koninkrijk rond te vliegen. Het vliegtuig van Steve Cunningham is uitgerust met computers die hem gesproken informatie geven over onder meer snelheid, hoogte en richting. Een (ziende) copiloot controleert de waarnemingen van de boordcomputer.

Cunningham (41) verloor zijn gezichtsvermogen op zijn twaalfde door groene staar. Sindsdien is hij vastbesloten zichzelf te bewijzen. In 1999 vestigde hij het record als de snelste blinde coureur ooit. Een jaar later voer hij per speedboot over het Kanaal, waar hij opnieuw een snelheidsrecord vestigde. “Ik wist dat ik records ter land en ter zee kon behalen, maar om ook een record in de lucht te vestigen is de grootste uitdaging tot nu toe”, stelde Cunningham.

6 reacties

 1. Weet je Kim, volgens mij zijn er tegenwoordig sowieso heel veel blinden inhet verkeer, want sommige auto’s staan midden op de stoep geparkeerd en ook staan er voor menige winkeldeur tal van fietsen gestald… Maar een blinde piloot, dat is inderdaad wat nieuws!

 2. Nog een aanvulling over de man die ze ziet vliegen;
  Zijn vliegtuig, een Piper Warrior met één motor, is voorzien van speciale toestellen die reageren op gesproken bevelen en die Cunningham constant op de hoogte houden van zijn hoogte, zijn snelheid en zijn geografische positie.
  Cunningham, die op 12-jarige leeftijd blind werd, heeft tijdens zijn vlucht wel het gezelschap van copiloot Vince Coultran, maar die mag niet meesturen. “Vince gaat alleen toezien op de andere vliegtuigen in de lucht en hij gaat nakijken of de informatie die naar mij wordt doorgezonden wel correct is” verklaarde Cunningham.
  De vlucht voert hem in vijf dagen van Londen naar Cardiff (Wales), via de etappeplaatsen Newcastle (in het noorden van het Verenigd Koninkrijk), Glasgow (Schotland) en Belfast (Noord-Ierland).
  Dit is niet de eerste straffe stunt van de Brit: hij brak eerder al twee wereldrecords voor blinden.
  In 1999 reed hij al eens 235 kilometer per uur met een sportwagen en sinds 2000 is hij de snelste blinde aan het stuur van een motorboot.

 3. ik heb onlangs een documentaire gezien over een blinde dame die olifanten trainer in India wilde worden en 6 maanden les had in de jungle. Het duurde zeker een kwartier voordat ik in de gaten had dat het om een blinde dame ging, zij heeft haar zes maanden volbracht. Het is werkelijk verbazingwekkend, wat mensen kunnen bereiken in het leven ondanks een handicap of tegenslag. Zij blijven zoeken naar wegen om iets te kunnen, waren we allemaal maar zo dapper en doortastend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.