Geblinddoekt door het leven

Deed je op je verjaardag ook wel eens spelletjes waarbij iemand geblinddoekt moest worden? Nou, met zo’n blinddoek om kunnen ze je van alles wijsmaken en met je uithalen wat ze willen. Je hebt er geen idee van wat er dan met je gebeurt, want je ziet niks! En de anderen maar lachen! Soms voelt het ook zo als je niet op een feestje bent. Eigenlijk lopen we allemaal met een blinddoek om. geblinddoekt
Bovenstaande las ik op internet en het sprak me aan. Maar nadat ik er meer over had gelezen bleek dat om heel eigen redenen te gaan, die sterk afweken van de intentie van het artikel. Ik ging er over nadenken en gaf er mijn eigen invulling aan.
Vooral de laatste zin, eigenlijk lopen we allemaal met een blinddoek om, vind ik mooi, treffend.

Omdat ik zelf sinds een hele tijd blind ben interpreteer ik bovenstaande tekst op mijn manier, gebaseerd op mijn eigen ervaringen, visie. Ik was verrast door de uitleg, het vervolg wat aan deze woorden werd gegeven. Eigenlijk onterecht want het gaat immers om een site van de Eo. Ik ben niet gelovig en kon me er niet in vinden. Toch vond ik het leuk om te lezen, om te ontdekken hoe anders je woorden kunt interpreteren.

5 reacties

 1. Inderdaad, Kim, we zijn allemaal ziende blind.
  Dat is natuurlijk iets heel anders dan het niet visueel kunnen waarnemen.
  Even met een blinddoek voor je ogen lopen is ook iets heel anders dan nooit kunnen zien.
  Van dat laatste kan ik me dan ook geen voorstelling maken, laat staan er een mening over hebben.
  Ziende blind ben ik dikwijls (geweest), maar al doende leert men en ik word elke dag een beetje ouder en hopelijk ook wat wijzer.
  Dit logje sluit mooi aan bij de naam van mijn log; Caleidoscoop.
  Want het gaat er volgens mij in het leven niet om wát je ziet, maar hóe je het waarneemt, met welk gevoel en wat doe je er mee.

 2. Paardenman, zeker weten, het artikel waar jij naar verwijst is inhoudelijk veel sterker, interessanter enz. Overigens kan ik me daarin veel meer vinden, in herkennen ook.

 3. Nog even een aanvulling. Wat ik eigenlijk bedoel is dat…:
  Soms word ik aangetrokken door een tekst, ik herken er iets in. Vervolgens laat ik er mijn gedachten over gaan en geef zodoende mijn eigen betekenis aan die woorden. Ik koppel er mijn eigen verhaal aan. Toen ik dat deed met die tekst over de blinddoek ging ik daarna het artikel zelf lezen. Ik werd geconfronteerd met een tekst over Jezus, het licht en weet ik wat al niet meer. Het verschil met mijn gedachten en betekenis kon niet groter zijn! En zo zie je maar weer dat iedereen zijn eigen kijk heeft op ‘iets’, op een tekstje, op het leven zelf. Die kijk wordt gekleurd door eigen ervaringen, gedachten, meningen enz. Het artikel waar jij naar verwijst is goed, het geeft informatie. Geeft weer een heel andere kijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.