Dineren in het donker

Dineren in het donker

Schenk een kopje koffie in met je ogen dicht. En probeer dan ook nog een slokje te nemen. Of snij een stukje vlees op de tast, ook niet echt makkelijk.Kopje koffie
Maar het is wel de manier waarop er in Slot Zeist wordt gegeten. Want om mensen te laten meemaken wat blinden en slechtzienden ervaren, kun je daar dineren in het donker.
En wie in Parijs op zoek is naar een nieuw soort culinaire ervaring, kan sinds enige tijd terecht in de Maraiswijk voor een diner in het donker. Het nieuwe restaurant heet toepasselijk Dans le noir
Rue Quincampoix 51,
Site bestaat inmiddels niet meer.
je eet werkelijk in volstrekte duisternis. Het personeel bestaat meestal uit mensen met een visuele handicap. Het concept voor dit nieuwe initiatief is gebaseerd op gelijkaardige en bijzonder succesvolle restaurants in Zürich en Basel, Blinde Kuh;
blinde kuh.
Kok kookt soep
Ook in Keulen en in Berlijn vind je dergelijke ‘blinde’ restaurants
www.noctivagus.de
Hamburger
udo-einenkel-kochkurse.de

en
www.unsicht-bar-berlin.de

10 reacties

 1. ik ben eens in Velsen noord geweest in een omgebouwde kerk…ook alles in het donker.
  Je moet daar door drukke straten lopen ( geluiden althans van de drukke stad) en een bankje zoeken en een standbeeld. En voorwerpen voelen en raden wat het is, en een disco en een bar in het pikkedonker bezoeken en betalen met geld in het donker….
  was erg leerzaam!!

 2. Ja, daar ben ik ook eens geweest.
  Dat was samen met collega’s van het gehandicaptenplatform. Het was eens een keer de omgekeerde wereld, ik was er erg op mijn gemak maar voor de anderen was het een bijzondere ervaring. Het heet, meen ik, Dialoog in het donker.

 3. Wat een leuk idee,ik denk dat ik dat beslist ga meemaken, Kim 😀 nog vlak bij mij in de buurt ook dus no problem, lijkt me wel lachen, zit je vork in je oor of zo, hahaha, of ik drink het vingerkommetje water met citroen leeg, hihi
  liefs karnayna

 4. Het lijkt me ook heel confronterend eerlijk gezegd… We zijn zo gewend aan onze zintuigen, dat we er “blind”op vertrouwen, maar als er iets uitvalt, lijkt me dat heel moeilijk ook. Jij zult dit als geen ander weten Kim…

 5. Dank je Anky voor je reactie, die ik volledig kan onderschrijven. In het geval van niet (meer) kunnen zien is dat moeilijk, met name als je daar nog niet aan gewend bent. Mensen die hun ogen even dichthouden kunnen bij benadering weten en ervaren hoe het is. Niet meer dan bij benadering omdat zij dan erg onthand zijn. Logisch dat dan alles misgaat, of moeilijk is. Vanavond nog ging ik uit eten in het donker! En nee, de vork belandde niet in mijn oor. Gelukkig niet, het eten was veel te lekker! 😉
  Sommige mensen ervaren zo iets als dat in Velzen als heel confronterend. Dat is een ervaringstentoonstelling. Ooit was ik met mijn ouders en man op dat schip waarin ook alles donker was. Mijn ouders vonden het enorm confronterend. Vooral als ze naderhand weer buiten kwamen, in het licht, terwijl het voor mij donker bleef.

 6. Zelf ben ik heel visueel ingesteld.
  Probeer ook altijd om het eten ‘mooi’ op te dienen.
  De PDD-NOS van mijn zoon heeft dat nog eens versterkt, omdat we veel met picto’s werken.
  De laatste zin in jouw reactie daarboven kan ik me o zo goed voorstellen.
  In het donker eten zal voor veel zienden niet veel meer zijn dan een spel, want naderhand komen zij weer in het licht.
  Daarom lijkt het me zinvol om je met een diner in het donker eens te proberen in te leven in het leven van visueel gehandicapten, maar hoe het echt is…..

 7. Karnayna, ja, ik kan beelden oproepen. Sowieso zitten er heel veel beelden opgeslagen in mijn geheugen, van de dingen, en mensen, die ik vroeger gezien heb. Verder heb ik een rijke fantasie, weet ook zelf beelden te vormen!
  Indigo, dat denk ik ook, dat het voor de meeste zienden een soort spel is. Toch kan het best goed zijn om eens mee te maken, maar vooral ook leuk, en waarschijnlijk leerzaam. Ach, een ziende zal nooit precies weten wat het is om blind te zijn, en iemand die blind geboren is weet niet wat het is te kunnen zien. Geeft ook niet.

 8. Over de restaurants in Berlijn had ik ooit iets gelezen, maar dat het in Nederland ook mogelijk is om in donker te eten wist ik niet. Zou het graag eens doen en ervaren hoe dat is.
  Nou hoef je daar natuurlijk niet speciaal voor naar een restaurant, je kunt ook thuis het licht uitdoen …

 9. Dat is wel waar, Anna, maar het is ook zo dat er grote verschillen zijn tussen thuis eten, een vertrouwde omgeving, of buitenshuis. Daar komen ook andere gasten, er zijn andere geluiden, het eten wordt voor je opgediend etc. etc. Goed, om het uit te proberen hoef je inderdaad niet naar een restaurant, maar ik denk wel dat het veel toevoegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.