Tilburgse kermis

De Nederlandse Kermisbond N.K.B. heeft de Nederlandse Kermisprijs toegekend aan Tilburg. Al sinds decennia geldt de Tilburgse Kermis als grootste van de Benelux. Jaarlijks staan er circa 230 attracties en trekt de kermis ongeveer 1 miljoen bezoekers.
De heer Jan Boots zal namens de N.K.B. deze prijs overhandigen aan het gemeentebestuur van Tilburg.

Waar komt ze vandaan, hoe oud is ze eigenlijk?

Logo kermis 2005
De eerste bekende schriftelijke melding over de Tilborgh Kermisse stamt uit 1570, “…. een half mud rogge eens inden sack te leveren ende te betalen tot augst oft inde kermisse van Tilborgh naestcomende…”
Zo staat het vermeld in een akte uit het Tilburgse Schepen protocol van 1570. Het geeft tegelijk ook aan dat de kermis van Tilburg er zeer waarschijnlijk eerder was. In het algemeen wordt aangenomen dat kermissen zijn ontstaan uit jaarmarkten of uit kerkwijdingfeesten. In 1575 had Koning Philips II absoluut niet kunnen bevroeden dat toen hij Tilburg toestemming gaf om drie jaarmarkten te houden en een wekelijkse markt dat de kermis, die er toen immers al was, uit zou groeien naar een evenement waar nu ruim een miljoen bezoekers op af komen.

Maar de Tilburgse kermis is vrijwel zeker niet van kerkelijke komaf. De oudste verwijzing naar een kerk in het Tilburgse gebied dateert van 1231. Zeer vermoedelijk bestond de kerk toen al langer.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Dagje uit

2 reacties

  1. Afgezien van dat het iets is waar ik erg trots op ben moet ik wel zeggen dat ik het als ras-Tilburger (arbeiders) het erg jammer vind dat het één van de duurste kermissen is van Nederland. :Knipoog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.