Dag van het park

Op de site van Omroep Brabant las ik dat vandaag ongeveer 150.000 mensen een park hebben bezocht in een van de deelnemende gemeenten aan de Dag van het Park. Zo’n 25.000 minder dan vorig jaar.
Een woordvoerder van medeorganisator ANWB weet de mindere belangstelling aan het wisselvallige weer. Bovendien viel de Dag van het Park dit keer op Pinksteren, wanneer er in het land veel te doen valt. 
Wilhelminapark
Toch is de ANWB tevreden omdat er evenals vorig jaar weer zestig gemeenten meededen aan het evenement. Zo werd in Tilburg stilgestaan bij tuinarchitect en boomkundige Leonard Springer (Amsterdam 1855 – Haarlem 1940). Hij wordt gezien als een van de belangrijkste tuinarchitecten van Nederland. Hij ontwierp tal van parken, tuinen en begraafplaatsen. Zoals het Wilhelminapark in Tilburg, dat in 1897 gereed kwam. Wij hebben al eens eerder een rondleiding door dit park gekregen. Het is een mooi park en ik vind het interessant om meer te horen over het ontstaan ervan. Nu kwam het eens op een positieve manier onder de aandacht. Er komen namelijk geregeld mensen die de boel vernielen zoals de stoeltjes die her en der geplaatst staan, en ook hangen er drugsdealers rond. Niet voor niets is er dan ook een samenscholingsverbod. Maar gelukkig wordt het park ook gebruikt voor tal van leuke evenementen, en rondleidingen zoals vandaag.

In Tilburg was er ook de Meimarkt. Daar waren we niet te vinden. Veel te druk en ik houd niet van dergelijke rommelmarkten.

Heb jij nog een park bezocht, of andere leuke dingen gedaan?

Dag van het Nationaal Park

De Dag van het Park is een jaarlijks Belgisch en Nederlands terugkerend evenement op de laatste zondag in mei of eerste zondag in juni.
In Vlaanderen bestaat het initiatief al 19 jaar. In Nederland sinds 2005 georganiseerd door de ANWB.
Met de Dag van het Nationaal Park wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor het groen in de stad. Bewoners kunnen (opnieuw) kennismaken met het park in hun directe woonomgeving.

Dag van het Nationaal Park

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de Nationale Parken van Europa “De Dag van het Nationaal Park” op deze dag gevierd. De Dag van het Nationaal Park is een initiatief van de organisatie Europarc. In Nederland wordt de Dag van het Nationaal Park geïnitieerd door Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP), het Nationale Parken Bureau (NPB) en IVN Natuureducatie in samenwerking met de Nationale Parken en de daarbij betrokken organisaties. In de Stichting SNP zijn de samenwerkende Nationale Park organisaties verenigd. De Stichting SNP biedt een platform waar de verschillende partijen elkaar kunnen ontmoeten en expertise, ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Het is de opdracht van het NPB om partijen te inspireren, verbinden en begeleiden bij het verwezenlijken van Nationale Parken van (inter)nationale allure. IVN heeft sinds 1989 de opdracht om de communicatie en de educatie in de Nationale Parken te coördineren en samen met de partners in en om de gebieden vorm te geven en uit te voeren.
Bron IVN

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Dagje uit

3 reacties

  1. Ja, wij hebben leuke dingen gedaan vandaag! Geen park of iets bezocht, maar gewoon lekker knus thuis gebleven. Kopje koffie, kopje soep, een lekker glaasje wijn, heerlijk! Mag morgen weer zo zijn. 🙂

  2. Ik was donderdag al naar een park geweest. Als voorloper, ik dacht straks is het druk en dan vind ik het park niets aan.

    Love As Always
    Di Mario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.