Geluidenatlas’ moet mensen helpen geluid beter te verwoorden

Een geluid omschrijven is geen sinecure. Vaak ontbreekt de juiste woordenschat. Daar wil het project ‘Geluidenatlas‘ iets aan doen. De site, een samenwerking tussen aifoon, het S.M.A.K., Symfoon en BuSO Sint-Rafaël, kwam tot stand na een reeks workshops met blinden en slechtzienden. Vandaag werd het project officieel voorgesteld.
“We leven in een visuele cultuur en dat merk je aan ons taalgebruik”, vertelt Stijn Dickel, artistiek leider van aifoon. “We gebruiken woorden als ‘donker’ en ‘helder’ om een geluid te omschrijven. Die woorden zeggen weinig voor iemand die al heel zijn leven blind is. Met dit project willen we bijdragen tot een luistercultuur. We zaten samen met blinden en slechtzienden en spraken over de woorden die zij gebruiken om geluiden te omschrijven. Zo kwamen tot een selectie ‘voelwoorden’: inclusieve woorden die geluiden omschrijven.”
Muziekbox waar noten uit komen

40 verschillende geluiden

Zeg dus niet ‘donker’ of ‘helder’, maar gebruik ‘licht’ of ‘zwaar’ om een geluid te omschrijven. Wie naar de website surft, kan 40 verschillende geluiden beluisteren en zien welke woorden het vaakst gekoppeld worden aan dat geluid. “Deze site wil je prikkelen om geluiden te verbeelden en er woorden voor te zoeken aan de hand van een publiek onderzoek. Dat onderzoek loopt ook nu nog: mensen kunnen op de website de voelwoorden linken aan de geluiden, de resultaten kan je in realtime volgen.”
Man houdt hand achter zijn oor
Kellin Dugueperoux verloor ruim 8 jaar geleden zijn zicht bij een auto-ongeval. Hij is student op BuSO Sint-Rafaël, een school voor volwassenen met een visuele beperking. Daar leert hij onder andere om zich te oriënteren met behulp van echolokalisatie: gericht luisteren naar de weerkaatsing van geluid en zo een beeld van je omgeving vormen. “Voor mij was dit een leerrijke ervaring”, getuigt hij. “Ik ben afhankelijk van geluid voor zoveel zaken, maar de woordenschat om geluid te omschrijven, was eerder beperkt. Dit initiatief bracht daar verandering in: ik ervaar geluiden als warm, ribbelig of rollend. Dat ik dat ook zo kan benoemen, is nieuw voor mij.”

Meer informatie over het project via Geluidenbank, de Geluidenatlas

Jeroen Desmecht
Bron
19 juni 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.