Da Vinci Code; een boek vol feiten of fictie?

Zojuist in het nieuws gelezen over het boek Da Vinci Code, wat ik zelf ook gelezen heb. En erg bijzonder, mooi vond…:

Da Vinci code

LONDEN – De katholieke kerk van Engeland en Wales is een online offensief begonnen tegen het populaire boek De Da Vinci Code van Dan Brown. Op een website weerlegt de kerk de volgens haar foute claims van de schrijver over het christelijke geloof.

Maria Magdalena

De lancering van de website vrijdag valt samen met de naamdag van de heilige Maria Magdalena. Zij wordt in het boek van Brown genoemd als de vrouw van Jezus, die later een kind van hem zou hebben gebaard.
De Da Vinci Code deed in christelijke kringen veel stof opwaaien. In juni begon de beroemde Westminster Abbey in Londen ook al een campagne tegen het boek. Gidsen van de kerk kregen feitenoverzichten om vragen van toeristen over het boek te kunnen beantwoorden en vermeende onjuistheden te kunnen weerleggen.

h3>Vraagtekens en twijfels
Vraagtekens
Er zijn weinig romans die zoveel stof hebben doen opwaaien als de bestseller de ‘Da Vinci Code’ van de Amerikaanse auteur Dan Brown. Veel mensen die het boek gelezen hebben, vragen zich af wat waar is van de opmerkelijke en mysterieuze zaken die in het boek als waarheid naar voren komen.

Dan Brown

Dan Brown heeft zich altijd een beetje op de vlakte gehouden ten aanzien van de feiten en de fictie. Min of meer gedwongen door de critici die beweren dat er wel erg veel veronderstellingen en theorieën als waarheid gepresenteerd worden, heeft Dan Brown zich op zijn website nu voor het eerst zelf uitgesproken over het waarheidsgehalte van De Da Vinci Code.

Fictief

“De Da Vinci Code is een roman en dus fictief”, meldt Brown. “Hoewel de hoofdpersonen en de acties in het boek vanzelfsprekend niet werkelijk bestaan, bestaan alle kunstwerken, gebouwen, documenten en rituelen die in het boek genoemd worden wel degelijk. Deze werkelijk bestaande zaken worden door fictieve karakters besproken en geïnterpreteerd. Hoewel ik persoonlijk geloof dat een aantal van de theorieën die door de hoofdpersonen worden uitgesproken waar zouden kunnen zijn, moet iedere individuele lezer voor zichzelf uitmaken wat zijn mening hierover is. Boeddha
Met het schrijven van deze roman heb ik gehoopt een katalysator te genereren om te discussiëren over belangrijke onderwerpen als geloof, religie en geschiedenis.”

Feit of fictie

9 reacties

  1. De Da Vinci Code staat nog op mijn verlanglijst, na het lezen van jouw verslagje meer nog dan eerst!
    Het Bernini Mysterie heb ik al wel gelezen.
    Een absolute aanrader!

  2. Maar niet alleen de katholieken verzetten zich tegen het boek. Ook de vrijmetselaren moeten niets van het boek weten. Wat dat betreft voer voor een nieuw mysterie. De samenwerking van beide historische vijanden tegen Dan Brown en een ieder die zijn boek een kern van waarheid vindt hebben

  3. Een heerlijk boek… prachtig…. Een echte, spannende vakantieaanrader…Ik denk zeker dat er een waarheid in de theorieën zit… Juist door het geschreeuw van de kerken denk ik “Jullie voelen je aangesproken?”Dan zal er nog wel meer waar zijn dan ik dacht… Zie alles echter in de juiste proporties….. Stop met dat verdedigen….
    Bij Harry Potter zie je precies hetzelfde patroon…. :Glimlach: :Glimlach:

  4. Nee, ik heb het boek niet gelezen. Ook geen behoefte aan. Ik houd van fiction à la Harry Potter. Het verdraaien van Bijbelse voorstellingen is zoiets als het naschilderen van een beroemd schilderij en er een eigen draai aangeven. Hoe knap gedaan ook, het blijft namaak. Veroorzaakt het opschudding, geniet de maker van alle aandacht en stijgt de prijs. Wordt het vuur aan de schenen te heet dan zeg je dat je een discussie hebt willen uitlokken over de intrinsieke waarde van de kunst. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst.

  5. Zo kun je er ook tegenaan kijken. Misschien heb je gelijk hoor, maar zoals ik het boek ken ervaar ik het niet als namaak. Nog niet in de verste verte. Ik vind het een goed in elkaar gezet verhaal, waar je als het ware wel in mee moet kunnen gaan. Wat zich in het boek afspeelt is soms ver gezocht, maar andere onderdelen van het verhaal zijn vrij aannemelijk. Maar goed, feiten of fictie, het blijft een prachtig boek.

  6. Ja hoo, stop even, voordat iedereen nu denkt dat die Brown nu pas met een reactie komt, vanwege een paar woordjes uit de tekst… ik weet niet precies wanneer hij met die verklaring kwam. Heb het van een site gehaald, ja zal het nog wel opzoeken. :Blozend: :In de war:

  7. Ik ben volgens mij meer geïnteresseerd in de PIN-code van die Brown. (smile)
    Hij zal immers wel wat royalty’s (of schrijf je dat met -ies) ontvangen hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.