Poets je schoenen met een banaan

en 17 andere bijzondere toepassingen voor alledaagse zaken
door Andy simmons

Poets je schoenen!

Mijn ouders kwamen me helpen met iets wat ik al veel te lang had uitgesteld – schoonmaken. Nu zijn mijn vader en moeder nogal krenterig, dus toen ik aanbood schoonmaakmiddelen te kopen, zeiden ze: “Laat maar. Alles wat we nodig hebben is er. Waar is de azijn?” Koelkast

“Hier,” zei ik, terwijl ik kwam aanzetten met de 12 jaar op vat gerijpte balsamico. Mijn moeder duwde me opzij en pakte de gewone witte azijn uit het keukenkastje. Ik moest haar vooral niet in de weg lopen.

Terwijl ik een witte boterham met mayonaise en ham zat te eten, zag ik hoe ze een vlek in het tapijt te lijf ging met de azijn. Dat vond ik al merkwaardig, maar ik keek nog vreemder op toen ze aan mijn boeken begon te snuffelen. Bij een trok ze afkeurend haar neus op, nam het uit de kast, liep ermee naar de keuken en legde het in de diepvriezer.
“Dat maakt wel even korte metten met die muffe lucht,” zei ze. Ik knikte niet-begrijpend. “Hé, daar liggen glasscherven. Heb jij iets laten vallen?” Mijn moeder griste de boterham uit mijn handen, gooide de ham naar de hond, smeerde de mayonaise in mijn haar en begon de scherven op te nemen met de verse boterham.
“Hé!” protesteerde ik.
“Mayonaise is goed voor je haar,” zei ze. “En kleine glasscherfjes kun je makkelijk opnemen met vers witbrood.”

Wodka

Mijn moeder was gek geworden; ik moest mijn vader op de hoogte stellen. Ik trof hem aan in de tuin, waar hij in een plantenspuit 30 milliliter wodka stond te mengen met wat vloeibaar afwasmiddel en twee kopjes water.
“Ik ga je onkruid bestrijden,” zei hij, toen hij mijn verblufte blik opving.
“Dat is mijn dure Grey Goose!” Het was hem een worst. Tuinman
“Met wodka??”
“Breng dit op een zonnige dag aan. Het onkruid gaat er niet dood van, maar het droogt wel uit door de alcohol.” Pufff, pufff.

Banaan

Banaan

Ik vroeg me af of iedereen soms gek was geworden en liep terug naar binnen, waar mijn moeder mijn schoenen stond te poetsen met bananenschillen.
“Mam, wat ben je nou weer aan…” Boem! Ik was uitgegleden over een bananenschil. “Auw, mijn rug…”
“Verroer je niet,” riep ze. “Ik ga de marinade even halen!”
Maar eerst trok ze mijn schoen uit, greep mijn sok en verdween in de keuken. Ze kwam terug met de marinade en wreef die op de pijnlijke plek. Vervolgens drapeerde ze mijn sok, die ze had gevuld met gedroogde bonen en 30 seconden in de magnetron had gelegd, op de marinade.
Voor ik de kans had gekregen het alarmnummer te bellen, gebeurde er iets wonderlijks – de pijn nam af! De enzymen in de marinade verzachtten de pijn in mijn spieren. En de sok met bonen werkte als een warm kompres.

Plotseling zag ik de dingen in een ander daglicht. Mijn schoenen waren schoon en blonken. De vlek in het tapijt was verdwenen. In de tuin stond mijn vader zijn werk te bewonderen: verschrompeld onkruid.
Mijn ouders hadden gelijk. We hoeven niet altijd speciale schoonmaakmiddelen te kopen of dure brouwsels vol chemicaliën. Veel van de zaken die we nodig hebben om het huis schoon te houden, dingen te repareren of een pijnlijke rug te behandelen staan gewoon in de kast.

Mijn moeder maakte die avond een grote salade. “Maar eerst,” zei ze, “moet de sla nog in de wasmachine.”
“Hè?!”

Van de keukenkast naar uw lichaam

Gezichtsverzorging: Verspil mosterd niet aan een kroket, smeer het eens op uw gezicht! Kies een milde, gele soort om uw huid te verzachten en op te wekken. Zorg echter dat het niet in uw ogen komt en probeer het eerst uit op een klein plekje om te kijken of het uw huid niet irriteert.

Kauwgom in haar: Op de een of andere manier is er kauwgom in uw haar gekomen. Geen probleem. Doe er wat pindakaas op en blijf over de kauwgom wrijven tot die los is gekomen. Wat een walm, het stinkt

Okselgeur: Een beetje azijn onder uw armen voorkomt niet alleen lichaamsgeur; met deze methode maakt u tevens korte metten met deodorantvlekken in uw blouse of overhemd.

Provisorische scheercrème: Scheerschuim op? Schraap de boter van uw brood en smeer die op uw natte huid voor een glad geschoren vel.

Puistjes bestrijden: Als puber is het al geen pretje om puistjes te hebben, maar voor volwassenen is het helemaal een ramp. Stamp een aspirientje fijn en voeg wat water toe. Breng het papje aan op het puistje, wacht een paar minuten en spoel het af. De vurigheid zal zijn afgenomen en het zal minder pijnlijk aanvoelen.

Krokodillenhuid op de ellebogen? Behandel het met een papje van citroensap en zuiveringszout.Citroen

Splinters verwijderen: Als u liever niet uw vinger te lijf gaat met een speld om een splinter te verwijderen, doe er dan eens een stukje tape op. Trek het tape er na drie dagen af, en de kans bestaat dat de splinter meekomt.

Onaangename geurtjes van uw handen verwijderen: U hebt garnalen met knoflook en Franse kaas gemaakt, en nu stinken uw handen. Door een paar koffiebonen tussen uw handen te wrijven komt de olie uit de bonen vrij, waardoor de geur wordt geabsorbeerd.

Geurvreter voor gymschoenen: Als de kat flauwvalt wanneer u uw gymschoenen uittrekt, wordt het tijd om in actie te komen. Vul een paar oude sokken met kattenbakvulling, bind ze dicht en laat ze een nacht in uw schoenen zitten.Schoenen

18 reacties

 1. Ik heb vanmiddag een optreden, maar durf mij er toch nog niet aan te wagen om mosterd op mijn gezicht te smeren. Dat zou wat worden als de bitterballen langskomen. Dan gaat iedereen zijn bal aan mijn gezicht kleven.
  Ik doe straks wel gewoon een maskertje.

 2. Erwin en anderen, nog wat ideetjes voor een natuurlijk masker gebundeld:
  * Tomatenpulp masker
  Prak een paar tomaten, drink het sap op en verdeel de pulp over je gezicht. Het verstrakt je huid en sluit de poriën. Het tomatensap is voor het verfijnen van de huid van binnenuit.
  * Sinaasappelmasker
  Hiervoor heb je een half kopje havermout en het sap van een halve sinaasappel, glycerine en wat eiwit nodig om er een deeg van te maken. Klop het eiwit en voeg dan havermout en sap toe. De glycerine is om de huid te bevochtigen. Het eiwit vervaagt rimpels en de sinaasappel is om de huid te voeden. Met dit masker worden open poriën en vettige teint wonderbaarlijk verjongd. De normale huid kan ook met dit masker worden behandeld.
  * Honingmasker
  De beste manier om een honingmasker te gebruiken is door je vingers in een kom warm water te dopen en daarna in de honing. Breng de honing op je gezicht en hals aan met een opwaartse beweging en vermijdt het gebied rond de ogen. Laat de honing door je huid absorberen en was het daarna met warm water. Hierdoor gaat de huid glanzen als een parel.
  * Komkommer- en melkmasker
  Dit is geweldig om je huid op te laten lichten, te reinigen, te tonen en om van zonnebrand af te komen. Haal het sap uit een komkommer. Je kunt de pulp als extra reinigingsmiddel gebruiken nadat je het gezichtsmasker hebt gebruikt. Voeg een eiwit, een beetje melkpoeder en wat rozenwater (voor een heerlijke geur) toe. Verspreidt het masker over je gezicht en je nek.
  * Avocadomasker
  Prak een halve avocado met één lepel zonnebloemolie. Breng het mengsel op gezicht en hals aan, maar vermijdt de gebieden rond de lippen en ogen. Laat 10 minuten zitten was het af met warm water.
  Anti-verouderingsmasker voor een vlekkerige en rimpelige huid:
  * Havermoutmasker
  Dit zou om de dag gebruikt moeten worden. Meng twee lepels havermout met een half kopje melk en kook dit zachtjes totdat het zacht wordt. Roer er twee lepels olijfolie door. Laat het afkoelen en breng het dan aan op het gezicht en de hals. Laat ongeveer 25 minuten zitten en spoel af met handwarm water.
  * Avocado-eier masker
  Dit buitengewoon voedende masker verwend de huid en maakt haar streel zacht, het is echt een masker dat ik van harte aan kan bevelen in een tijd waar de verwarming hoog staat, en de huid bloot gesteld word aan koude buitenlucht, en vochtarme kamers. U halveert een avocado en peuzelt één helft op waar u ten volle van geniet.
  De andere helft pureert u. Zet de puree op een warme plaats. Pak een ei, en splits de dooier van het wit. Hou het wit apart voor een ander keertje. Klop het eigeel luchtig op tot het een dikkere massa word. Meng dan lepel voor lepel het avocado prutje met het eigeel. Blijf zoveel mogelijk lucht onder de pap roeren. De avocado krijgt een vreemd grijzige kleur, en er komt een laagje olie op het mengsel te liggen. Dit brengt u op uw huid aan en laat het een half uur rusten. Door blootstelling aan de lucht en door lichte verwarming van de huid ontstaat er een ontbindingsproces, makkelijker gezegd het product gaat tot rotting over. Door dit natuurlijke proces komen er stimulinen vrij die diep in de huid kunnen doorwerken, sommige zelfs door de reinse barrière. Dit is een grens in de diepere huidlagen, die maar een bepaald aantal stoffen door laat. En ervoor zorgt dat wij niet reageren zoals een spons. Was na een half uur de avocado pap van uw gezicht met lauw warm water, neem vooral geen warm water want hier gaat het eigeel door stollen en laat zich moeilijker verwijderen. Dep uw huid droog met een zachte handdoek.
  Als u huid wel droog en gevoelig is maar geen last heeft van couperose ( die vervelende rode draadjes over wangen of neus) dan mag u het masker ook nog verrijken met een eetlepel honing, neem hiervoor een natuurzuivere honing.
  * Komkommeroogmasker
  Kalmerend masker om de fijne huid om je ogen op te peppen.
  Ingrediënten:
  1 halve komkommer
  1 eetlepel yoghurt
  Zo maak je het:
  Rasp de komkommer en meng die met de yoghurt.
  Maak met behulp van keukenpapier twee pakketjes in de vorm van theezakjes en leg die 5 minuten in de koelkast.
  Leg ze daarna op je ogen en blijf gewoon 10 minuten lang ontspannen liggen.
  * Tomatenmasker
  Dit is een samentrekkend masker dat ideaal is om de vette huid in balans te brengen.
  Ingrediënten:
  1 rijpe tomaat
  1 eetlepel yoghurt
  Zo maak je het:
  Pureer de tomaat en meng die met de yoghurt.
  Breng het mengsel aan op de huid en laat het 10 minuten zitten.
  Gebruik geen tomatenmasker bij een gevoelige huid, want dat gaat irriteren!
  * Honingmasker
  Een rijk en voedend masker dat goed is voor een droge huid.
  Ingrediënten:
  2 eidooiers
  2 eetlepels honing
  1 eetlepel amandelolie
  Zo maak je het:
  Meng de eidooiers met de honing en de amandelolie.
  Breng dit mengsel aan op je gezicht en laat het 10 minuten drogen voordat je het verwijdert.
  Je huid wordt er verbazingwekkend zacht van.
  * Aardbeimasker voor de vette huid
  Recept:
  Een paar rijpe aardbeien
  1 eetlepel yoghurt
  1 theelepel maizena
  1 theelepel honing
  Bereidingswijze en gebruik:
  Prak” alle ingrediënten door elkaar en breng het aan op je schone gezicht. Laat een minuut of 20 inwerken en spoel het af met warm water.
  *Kijk uit bij een gevoelige huid
  * Antiwallen
  Als je dan toch gaat liggen met een masker, neem dan gelijk de walletjes onder je ogen mee. Gemaakt van verse rozenblaadjes, het wordt nog bijna romantisch, niet?
  Recept:
  1 kopje (verse) rozenblaadjes
  water
  Bereidingswijze:
  Kook het water en zet de rozenblaadjes helemaal onder. Laat een minuut of 10 trekken en afkoelen. Zeven. Doop 2 wattenbolletjes in het rozenwater, druk ovetollig water eruit en leg ze op je ogen.
  * Handmasker
  Ook de handen mogen niet worden vergeten. Heb je ruwe, droge handen, probeer dan eens dit masker:
  Recept:
  1 rijpe avocado
  sap van een halve citroen
  klein kopje yoghurt
  1 theelepel honing.
  Bereidingswijze en gebruik:
  pureer of prak de avocado en meng de overige ingrediënten erdoor. Wrijf dit goed over je handen, lekker dik en laat het voor een minuut of 10 intrekken. Hierna afspoelen en je handen met een goede handcrème insmeren.
  *Gebruik dit masker niet vaker dan 2x per week. Door het citroenzuur kunnen eventuele wondjes aan je handen gaan prikken.
  * Honing-Ei-Appel gezichtsmasker
  Dit makkelijk te maken recept helpt de poriën van je huid te sluiten en houd je gezicht en nek zacht en soepel. Wanneer je een vette huidtype hebt, scheidt dan het ei en gebruik alleen het eiwit. Andersom wanneer je een droge huid hebt, gebruik dan alleen het eigeel. Het gehele ei is voor alle huidtypes te gebruiken.
  Recept:
  1 half ei, (of 1 ei naar behoefte scheiden en eigeel of eiwit gebruiken)
  1 theelepel honing
  kwart theelepel apelazijn (natuurwinkel, AH)
  1 druppel lemon etherische olie
  1druppel geranium óf lavendel etherische olie
  Bereidingswijze:
  Klop in een kleine schaal het ei, of deel van het ei, met een vork op. Voeg de honing en de azijn toe en roer het geheel goed door.
  Voeg de essentiële oliën toe en mix het geheel. Wanneer je alleen het eiwit hebt gebruikt, roer dan extra goed, want de olie laat zich moeilijk door het eiwit opnemen.
  Gebruik:
  Was je gezicht en droog het af. Breng het Masker aan op je gezicht en ontspan je voor een minuut of 20. Afwassen met warm water en droog je gezicht voorzichtig af. Afnemen met een cleansinglotion en breng daarna je dagcrème aan. Geniet van je zachte huidje!
  En niet te vergeten het haarmasker
  * Avocado Haarcrème
  Wil je je droge haar eens een lekkere oppepper geven? Probeer dan dit simpele recept eens:
  1 goed rijpe avocado
  2 lepels yoghurt
  Bereidingswijze en gebruik:
  Prak de avocado helemaal fijn en roer de yoghurt erdoor. Breng het prutje aan op je haar, eventueel masseer je het ook in op je hoofdhuid wanneer deze droog is. Laat het ongeveer een kwartier tot een half uur intrekken. Wanneer je het er uit wilt halen, knijp dan zoveel mogelijk uit je haar boven de wasbak en was je haar als normaal.
  * gezichtsmasker met groene thee (zonder kleur, geur en conserveringsmiddelen)
  Groene thee is gezond, als drank, maar zeker ook als gezichtsmasker is groene thee heel goed bruikbaar en heel gemakkelijk zelf te maken. Een uitstekende opfrisser voor uw huid, veel beter en natuurlijker dan de meeste kostbare cosmeticaproducten die omwille van houdbaarheid en aantrekkelijkheid vol geurstoffen en conserveermiddelen zitten.
  Dit heb je nodig:
  Een kopje water
  een eetlepel groene thee (Sencha groen)
  3 eetlepels tarwekiemen
  een eetlepel honing
  De bereidingswijze is eenvoudig;
  zet water op en laat het na het koken een minuut of 5 afkoelen. Giet het water daarna op de theebladeren en laat deze 5 minuten trekken.
  Meng ondertussen de honing en de tarwekiemen, en als de thee getrokken is, de theebladeren eruit zeven en het theevocht de honing en tarwekiemen door elkaar mengen tot het een egale brij is.
  Reinig eerst uw gezicht met water en zeep en breng daarna het masker op. Laat de ogen en wenkbrauwen vrij. Na 20 minuten kan het masker eraf gewassen worden met warm water en spoel ook uw gezicht even na met koud water.

 3. Haha, waar jij je in het holst van de nacht al niet mee bezighoudt …
  Mooie lijst, Kim! Heb je er bezwaar tegen als ik hem gebruik op mijn ‘zeep&geurtjes’ pagina? Uiteraard met een verwijzing naar jou.

 4. Ga gerust je gang, Anna, neem maar over wat je wilt!
  En tja, soms houd ik er rare gewoontes op na! Dan schiet me ineens te binnen dat ik nog iets moest of wilde doen en ik kijk niet zo naar de tijd, maar dat blijkt wel!

 5. Leuke tips! Ik weet niet of ik het aandurf om alles uit te testen.. maar een aantal dingen kunnen zeker geen kwaad! En die van die alcohol ga ik onthouden als ik weer eens voor straf de schooltuin moet ontdoen van onkruid! 🙁

 6. Is oma’s boekje met wijsheden uit je boekenkast gedonderd? Goh, ik dacht bijna dat Katrien uit Zalk weer opgestaan was hahaha…

  Last van luizen: maak brandnetel gier en sproei dat over de planten.
  Mooie glanzende haren: doe in het laatste spoelwater een beetje azijn of citroensap.
  Reinig je vloer met Citronella schoonmaaksop: de muggen en vliegen lusten hier geen brood van 😉

  Je ziet ik ken mijn klassiekers ook 😉

 7. ohh leuk hoor maar je moet iets doen met de doorsnee dingen wat je in huis hebt want niet iedereen heeft zo’n dingen snappie maar ja ohh een tip he je moet duidelijker zijn als je iets schrijft zie je niet waar je begint of eidigt en kan je misschien een recept maken voor puisten? dankjekis kis

 8. je kan dit het beste spul voor puisten een banaan mixen met honing en yoghurt en lijnzaadolie is egt goed 😉

 9. O en dan nog iets:
  Waterkokers worden kalkvrij als je er half water, half schoonmaakazijn tot ruim boven het verwarmingselement ingiet. Niet laten koken, maar een uurtje laten weken. Daarna een paar keer goed naspoelen.
  Voor koffiezetapparaten geldt dezelfde procedure, alleen laat je de water/azijnmix eerst voor de helft doorlopen. Dan een half uurtje wachten en weer aanzetten. Vóór gebruik ook met schoon water door laten lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.