Angst of liefde

Angst of liefde

Het menselijke Emotiesysteem kan teruggebracht worden naar twee elementen: angst en liefde,’ aldus Gary Zukav. ‘Liefde is de emotie van de ziel. Angst is de emotie van de persoonlijkheid.

Man schrikt van angst

Zowel in angst als in iedere actie hierdoor veroorzaakt zit geen Authentieke Kracht.’ Of je nou iemand bent die altijd voor anderen klaarstaat of iemand die niets voor een ander over heeft, de onderliggende emotie is hetzelfde. Of je jezelf nou beter of slechter vindt dan de mensen om je heen, de onderliggende emotie is hetzelfde.
Deze kan je belemmeren om het geluk en het leven te ervaren zoals jij dat wilt.
Om te kunnen leven zonder angst, is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten zijn.

De één ontstaat als reactie of een fysieke dreiging en verdwijnt als het gevaar is geweken.
De andere vorm is het type dat erg lang duurt en steeds weer met een pijnlijke intensiteit opduikt. Die laatste vorm is waar Gary Zukav over spreekt.

Die weerhoud je om het beste uit je leven te halen. Het leid je af. Het geeft je het gevoel los te staan van anderen. Het vertekent jouw beeld van de wereld, beïnvloedt jouw mening en blokkeert jouw contact met jouw intuïtie.

Angst is het tegenovergestelde van liefde. Iedere beslissing die je maakt, wordt dus uit het een of het ander gemaakt. En als je kiest vanuit het eerste, kies je er voor om pijn te ervaren.
De behoefte aan controle dan wel het manipuleren van anderen wordt veroorzaakt door een diep gewortelde angstigheid en hierdoor verlies je Authentieke Kracht!

Het heeft vele gezichten: woede, frustratie, jaloezie, wraak, spijt, depressie, onrust, arrogantie, vooroordelen, geweld, haat en zelfhaat.

Nog even dit

Angst is een gezonde emotie die we allemaal kennen. Het zorgt ervoor dat we enge steegjes vermijden en actie ondernemen als we bijvoorbeeld gewond zijn. Soms slaat het echter door. Bij mensen met een angststoornis heeft het zich ontwikkeld tot de spreekwoordelijke ‘slechte raadgever’. Lees hierover meer op Gezondheidsnet.

6 reacties

 1. Niets bestaat uit zichzelf…
  De realiteitstheorie van Einstein is er door beroemd geworden. Met de daarop volgende quantummechanica, die een der neteligste problemen werd voor de mens. Het betekende het einde van de óf-óf stelling …
  De polaire tegenstelling, de dualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Orde en Chaos werd in het oude wereldbeeld getoond, en ons huidige bevattingsvermogen stelt ons in staat te begrijpen.
  Dat begrijpen is geen bewering, doch een voorstelling en de poging deze voorstelling te vatten, afhankelijk hoe je ertegen aankijkt. Zoals de golf en het gofldeeltje, die zowel één zijn als twee op zich aparte begrippen. Een én-én stelling …
  Angst weerhoudt je ervan het leven te ervaren zoals het ervaren zou (moeten) worden. Leer deze angsten te kennen, ga deze tegemoet (met of zonder hulp), erken hen, heb ze lief en zij zullen de positieve dans der deeltjes verwerkelijken.
  De moms, maskers van angst heb je zelf veroorzaakt,en kun je dus zélf veranderen. Élk masker, élk mom ! Zij is als de Hindoese Kali, álles in één en Haar negeren is Haar niet erkennen. De Hindoes vereren Haar, net zoals zij Shiwa vereren …
  Ook dit komt van Gary Zukav… en probeer enkel een positieve kant te benaderen van angst … en liefde, groet Roy

 2. Mooie reactie. Je angst onder ogen zien, er niet voor weglopen is een kunst op zich, maar oefening baart kunst, zo luidt het spreekwoord, toch? Ik denk dat het onder ogen zien al een deel is van de ‘oplossing’, het er niet tegen vechten maar (liefdevol) benaderen.

 3. Misschien een taboe, maar ben op die manier gaan denken vanwege de tegenstelling van mijn eigen vader en moeder.
  Natuur en cultuur verenigd in man en vrouw, vader en moeder, die mijn achtergrond zijn, altijd weer ! Dat taboe huist in het veroorzaken van demonen, duivels, kwaadaardige wezens. In het Oude Testament wordt daar niet over gesproken/geschreven, omdat daarmee nét zo geleefd wordt als met de gunstige goden en godinnen. Dát heeft mij aan het denken gezet … 😉

  groet Roy

 4. Heey Kim,…
  Nog ff erover nagedacht. Liefde ís nl angst, want liefde, dat wij “liefde” noemen, kent de gezichten van haat, woede, frustratie etc. zónder angst.
  Dus moet er “iets” zijn wat dit overstijgt, misschein wel onvoorwaardelijke liefde, of wáre liefde …
  Angst zit binnen de liefde, denk ik… want in angst zit geen liefde, niet op die manier dan, dus is angst voort gekomen uit die liefde,… lang lang gelee ontwikkeld,… nog vóór het paradijselijke leven van Adam en Eva
  groet Roy

 5. Mensen voelen zich geregeld angstig, een in wezen onnatuurlijke staat waarin je je bevindt.
  Angst is onnatuurlijk omdat we niet in angst zijn geboren; we zijn in liefde geboren. Angst is het resultaat van het verlies van de verbinding met liefde, dat ons natuurlijke geboorterecht is. Angst is een schaduw opgeworpen door ons verstand en ego dat het Licht blokkeert. Angst is de grootste uitdaging die we allemaal hebben. Dus eerst was er liefde, de angst kwam later. Ik zie ze als tegenpolen.

 6. De wereld lijdt aan de zondeval en de overste van de wereld (machthebber) is de duivel. God heeft wel heerschappij over de wereld (Hij is Almachtig, dus ook over Satan) en Hij heeft Satan enige macht gegeven op aarde.

  Waar liefde is, is geen angst! Waarom? Jezus Christus heeft de Satan op het kruis van Golgotha overwonnen, de dood overwoonen. Alleen door Jezus Christus kan angst, onzekerheid, minderwaardigheid enz. worden overwonnen. Waarom? Omdat je door Jezus Christus, vanuit Zijn Liefde leeft en deelhebt aan Zijn Leven en meeregeert in de hemelse gewesten. Wordt je toch angstig (door omstandigheid, mensen) ren dan naar Jezus, Hij beschermt en verplettert negatieve gedachten, influisteringen van de duivel. Hij Overwint en is Overwinnaar tot in de eeuwigheid der eeuwigheden. Kies dus…… ..Satan (de wereld) of Jezus Christus! Echt leven ontvang je uit genade door Jezus Christus, Hij alleen regeert en is de Weg in jou leven. Alle andere wegen zijn wereldse/afgod-wegen.

  Kies voor Jezus Christus en ga door Hem in vrijheid, kracht en Liefde!

  :Man knikt: :spammer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.