Goede nachtrust

Goede nachtrust gewenst

Op het internet las ik tips voor een betere nachtrust. Voor wie het nodig heeft, lees met me mee!
* Een van de belangrijkste dingen is dat je een regelmaat hebt. Het is dus heel verstandig om elke dag ongeveer op dezelfde tijd je bed in te gaan, er ook weer op dezelfde tijd uit te komen.
* Van uitslapen in het weekend knap je echt niet op, eerder word je daar veel meer moe van.
* “Even wat slaap inhalen” hoor je veel mensen zeggen. Dit kan niet door een dutje overdag. ’s Nachts kan je het beste slapen. Dit omdat een paar keer per nacht een hele slaapcyclus wordt doorlopen, waarin verschillende slaapfasen elkaar afwisselen. Het is dus zeer belangrijk voor de hersenen. Ze doen dan extra energie op om overdag weer volledig te functioneren. Met een dutje overdag bereik je dit effect nooit.Man geeuwt
* Wat ook slecht is, is om vlak voor het slapen nog veel te gaan eten. Je maag moet je eten verteren en dat kost tijd en het houdt je uit je slaap. Maar slapen met een lege maag is ook onmogelijk.
* Cola, koffie, thee, chocolade, taart en sommige geneesmiddelen, er zit allemaal cafeïne in. Dit zit zo in je bloedsomloop en werkt een uur na inname het sterkst. Cafeïne werkt niet slaapverwekkend, maar het duurt twee keer zo lang voordat je in slaap valt. Bovendien word je ook vier keer zoveel wakker ’s nachts.
* Ook als je rookt slaap je slechter.
* Hebben we het al gehad over teveel suiker? Dit is ook heel slecht voor de slaap. Suiker wekt adrenaline op en dat is slecht voor het slapengaan. Word je juist heel wakker van.
* Teveel zout verhoogt de bloeddruk en de afbraak van afvalstoffen wordt verstoord.
* Je zou denken dat als je een slaapmutsje neemt voor het slapengaan, je dan heerlijk zou slapen. Niets is minder waar; Je slaapt wel lekker in, maar in de tweede helft van je slaap word je onrustig en moet je er veel eerder uit om te plassen.
* De sportschool bezoeken en je lichaam flink laten zweten is goed. Maar niet na 21:00. Je adrenaline stijgt enorm en je ligt daarna heel onrustig en fit in bed.
* Ook heel diep nadenken voor het slapengaan moet je niet doen. Ruzie maken, heftige discussies, enge films zijn allemaal slecht voor je nachtrust.
* Gebruik je slaapkamer alleen voor de nachtrust (en om te vrijen).
Door vrijen komen endorfines vrij. Dit zijn hormonen die je rustig en relaxed maken. Dus vrij gerust voor het slapengaan.
* Elke avond hetzelfde ritueel voor het slapengaan werkt ook uitstekend. Ga elke avond de hond uitlaten of een stukje lezen, je make-up afhalen, douchen of bijvoorbeeld muziek luisteren. Je lichaam ziet dit dan na een tijd als sein voor het slapengaan Man leest, gaat dan slapen.
* Als je al een half uur in bed ligt en je valt maar niet in slaap, kun je er beter uitgaan. Het heeft geen zin te liggen wachten tot je in slaap valt. Dit wordt dan alleen maar een bron van frustratie.
* Drink ook niet teveel voor het slapengaan. Niemand slaapt door de plasprikkel heen.
* Je slaapkamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn, en je lakens en dekens moeten niet zwaar zijn. Een beker warme melk helpt. Het heeft een rustgevend effect, bevat namelijk aminozuur tryptofaan, die wordt omgezet in melatonine. Melatonine is een hormoon dat door de hersencellen wordt gebruikt om het inslapen te bevorderen. Drink geen chocolademelk. Chocolade bevat namelijk cafeïne.
* Zorg overdag dat je je zoveel mogelijk inspant zodat je lekker moe bent.
* Als je in slaap valt dan daalt je lichaamstemperatuur. Je kan dit natuurlijk nabootsen door eerst een warm bad te nemen voordat je in bed stapt of even onder een elektrische deken te gaan liggen. Laat je lichaam daarna geleidelijk afkoelen en je valt als een roos in slaap.
* Niks frustrerenders dan op je wekker te kijken en te zien dat je al een uur wakker ligt. Draai je wekker om.
* Ben je iemand die constant in bed ligt na te denken over de volgende dag. Schrijf voordat je gaat slapen eerst alles op wat je de volgende dag moet doen.
*** WELTERUSTEN ***

Lees ook Melatonine, blindheid en het bioritme

2 reacties

  1. Sjeetje Kim, als ik dit zo lees snap ik waarom ik zo slecht slaap, behalve dan dat roken: sinds ik gestopt ben doe ik geen oog meer dicht
    Alle andere dingen die ik lees hakken er bij mij stevig in: “ik ben een hopeloos geval” volgens jouw log :Huilend:

  2. Nou dan weet je, hopelijk, wat je te doen staat!? En volhouden hè, met dat niet meer roken. Komt vast goed, maar ik kan wel begrijpen dat het zwaar is als je nachtrust eronder lijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.