Spirituele intelligentie en andere vormen van intelligentie

Spirituele intelligentie

Bent u spiritueel? Veel mensen verwarren spiritueel met religieus, maar het zijn twee verschillende begrippen. De term spirit is afgeleid van het Latijnse spiritus dat adem betekent. Het moderne begrip verwijst naar levensenergie en het niet-fysieke deel van de mens, zoals emotie en karakter. Het staat voor iemands wezenlijke kwaliteiten zoals energie, enthousiasme, moed en vastberadenheid.

Spirituele intelligentie is eigenlijk de ultieme staat van zelfverwerkelijking van de mens.
De Amerikaanse psycholoog Maslow beschreef deze staat in zijn behoeftenhiërarchie als een spirituele gemoedstoestand waarin een mens creatief, speels, vrolijk en tolerant is en graag anderen helpt ditzelfde te bereiken.

Het ruimdenkende en sociale type

“Jij hebt aandacht voor de problemen in de wereld. Je houdt van mooie dingen zonder materialistisch te zijn en je leeft gezond. Naast aan je verplichtingen besteed je zorg en aandacht aan jezelf en anderen. Je staat open voor andere zienswijzen en gelooft zeker dat er meer is tussen hemel en aarde. Hoe meer je weet, hoe meer je je bewust wordt dat je niets weet. Je bent al een eind op weg in je ontwikkelingsproces en hebt de kracht om te accepteren wat je niet veranderen kunt en de durf om uitdagingen aan te gaan.”

Vraagteken in hoofd

Volgens Howard Garner zijn er ook andere vormen:
• VQ (visueel / ruimtelijk quotiënt)
• MQ (muzikaal quotiënt) Muziekbox waar noten uitkomen
• BQ/FQ (body/fysiek quotiënt)
• EQ (emotioneel quotiënt)
• SQ (spiritueel quotiënt)

Sq

Ieder mens heeft alle vormen van intelligentie, alleen varieert o.a. de verhouding, de mate waarin, de manier waarop etc. Iemand met een hoog IQ kan een laag EQ en SQ hebben en vice versa. De spirituele intelligentie is overigens niet persé hoger bij bijv. gelovige, idealistische of spiritueel georiënteerde mensen.
SQ (spiritueel quotiënt) is in de jaren ’90 benoemd (o.a. door Danah Zohar en Ian Marshall).

Het is in Nederland een redelijk nieuw begrip en zal de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving. Je ziet het om je heen; de opkomst van Boeddha beeldjes in de tuincentra, de opkomst van bladen zoals Happinezz en Flow etc. Spiritualiteit wordt ontdekt door de grote massa van de bevolking. Dit zal zich in een versneld tempo voortzetten. Spiritualiteit zal haar zweverigheid verliezen en zich praktisch manifesteren.

Wat is sq?

31 reacties

 1. 99 punten (op een schaal van 0 tot 165). Zelfde inleiding: Het is heel goed mogelijk dat als je de test over een poosje…enzovoort.

  Paardenman is – wat verwacht je anders van een journalist – “het nieuwsgierige en onderzoekende type.”
  “Jij hebt behoefte aan inspiratie en zoekt nieuwe wegen. Mogelijk heb je ook een gebeurtenis (je kunt bijvoorbeeld denken aan: ziekte, verandering van baan of verlies van een dierbare) meegemaakt die ertoe heeft geleid dat je vraagtekens zet bij wat tot dan toe vanzelfsprekend was in je leven. Dit kan wat wiebelig of chaotisch aanvoelen af en toe, maar je leven is tenminste niet saai. Je ontdekt dat mensen positief kunnen reageren op wat je van jezelf naar buiten brengt.
  Suggestie
  Moet je niets meer hebben van oude denkbeelden of geloof, gooi dan niet ook het kind met het badwater weg. Onderzoek alles en behoudt het goede! Na een tijdje van veelproeverij vind je vanzelf een nieuwe richting (activiteiten, contacten, ideeën) die beter bij je past. Ruimte voor ontspanning op z’n tijd zal je goed doen.”
  Kortom: hoogste tijd bij Kim in de leer te gaan. :Bloemen:

 2. Kim, mijn score is 90 …. er stond o.a.:
  “Jij hebt behoefte aan inspiratie en zoekt nieuwe wegen. Mogelijk heb je ook een gebeurtenis (je kunt bijvoorbeeld denken aan: ziekte, verandering van baan of verlies van een dierbare) meegemaakt die ertoe heeft geleid dat je vraagtekens zet bij wat tot dan toe vanzelfsprekend was in je leven”.
  Ik moet zeggen dat dit laatste heel erg klopt. Ik ben erg voorzichtig geworden. Veel tegenvallers gehad….
  ( als er iemand is die ervaring heeft met dat er meer is tussen hemel en aarde … )

  erik

 3. Je score!
  Je hebt in totaal 79 punten (op een schaal van 0 tot 165). Het is heel goed mogelijk dat als je de test over een poosje nog eens doet, het totaal hoger uitvalt. Je kunt de test dus ook gebruiken om eens te bekijken welke aspecten je meer aandacht wilt geven.

  Het nieuwsgierige en onderzoekende type
  Jij hebt behoefte aan inspiratie en zoekt nieuwe wegen. Mogelijk heb je ook een gebeurtenis (je kunt bijvoorbeeld denken aan: ziekte, verandering van baan of verlies van een dierbare) meegemaakt die ertoe heeft geleid dat je vraagtekens zet bij wat tot dan toe vanzelfsprekend was in je leven. Dit kan wat wiebelig of chaotisch aanvoelen af en toe, maar je leven is tenminste niet saai. Je ontdekt dat mensen positief kunnen reageren op wat je van jezelf naar buiten brengt.

  Suggestie
  Moet je niets meer hebben van oude denkbeelden of geloof, gooi dan niet ook het kind met het badwater weg. Onderzoek alles en behoudt het goede! Na een tijdje van veelproeverij vind je vanzelf een nieuwe richting (activiteiten, contacten, ideeën) die beter bij je past. Ruimte voor ontspanning op z’n tijd zal je goed doen.

 4. Ik ben halverwege gestopt. Ik krijg de kriebels van dat soort vragen. Met mijn spiritualiteit zal ik dan ook wel heel laag scoren,maar dat wist ik al.

 5. Dank je Kim, ik heb er ene op ons gevat.
  Erik komt uit op 90 (helaas Erik, ik kan je niet helpen. Voor de hemel kun je bij Kim terecht, voor de aarde bij mij, maar misschien meldt zich nog iemand die ervaring heeft met wat er tussen zit), Vrouwke op 79 en Nanos rekent op een absoluut laagtepunt. Daar is geen beginnen aan.
  In een poging mijn score te verbeteren (een goed biertje doet wonderen) ben ik nog even naar de site gesurft. Ik lees:
  “Let op:
  U hebt recent de test ingevuld, ww score was toen 99. Klik hier om te kijken wat deze score betekent. Een half jaar nadat u de test hebt ingevuld, kunt u de test nogmaals invullen.” :Blozend:

 6. Haha Paardenman, ik blijf lachen met jou! Ik denk dat ik er ook maar ene vat nu, op dit hemelse aards bestaan… :Knipoog: :Glimlach:

 7. Wat een rare vragen, maarja ik ben gek op testjes. Dat komt natuurlijk omdat ik “Het nieuwsgierige en onderzoekende type” ben. 😉 mijn score is 91. Volgens mij heeft iedereen hier hetzelfde antwoord gekregen op de test. Ik dacht dat hij ook iets “geestiger” zou zijn.

 8. Nee Peggy, het is een héél serieuze test hoor!
  Overigens zijn de antwoorden niet hetzelfde, deels komen ze overeen maar er zijn ook verschillen. Ik denk dat ze categorieën hebben gemaakt en alle scores die daar tussenin vallen krijgen hetzelfde antwoord. Ach, het is zoals met de meeste testjes, (soms) leuk om te doen en over de uitslag moet je niet teveel, vooral niet eigenlijk, nadenken! :whatever:

 9. Je score!

  Je hebt in totaal 85 punten (op een schaal van 0 tot 165). Het is heel goed mogelijk dat als je de test over een poosje nog eens doet, het totaal hoger uitvalt. Je kunt de test dus ook gebruiken om eens te bekijken welke aspecten je meer aandacht wilt geven.
  Het nieuwsgierige en onderzoekende type

  Jij hebt behoefte aan inspiratie en zoekt nieuwe wegen. Mogelijk heb je ook een gebeurtenis (je kunt bijvoorbeeld denken aan: ziekte, verandering van baan of verlies van een dierbare) meegemaakt die ertoe heeft geleid dat je vraagtekens zet bij wat tot dan toe vanzelfsprekend was in je leven. Dit kan wat wiebelig of chaotisch aanvoelen af en toe, maar je leven is tenminste niet saai. Je ontdekt dat mensen positief kunnen reageren op wat je van jezelf naar buiten brengt.
  Suggestie

  Moet je niets meer hebben van oude denkbeelden of geloof, gooi dan niet ook het kind met het badwater weg. Onderzoek alles en behoudt het goede! Na een tijdje van veelproeverij vind je vanzelf een nieuwe richting (activiteiten, contacten, ideeën) die beter bij je past. Ruimte voor ontspanning op z’n tijd zal je goed doen.

 10. Nou, Annabee ik had er drie meer en voel me niet wiebelig en zeker niet chaotisch!! :smiley schudt nee:
  Iedereen krijgt hetzelfde antwoord, volgens mij. :Knipoog:

 11. Ha Ria, daar lijkt het verdacht veel op hè. Maar ja, zoals Paardenman al constateerde kon de test niet nogmaals gemaakt worden, we moeten nog een half jaartje wachten. Het zal mij benieuwen of de hogere scores hetzelfde antwoord krijgen. Wie weet stijgen we in de tussentijd tot enorme hoogte en krijgen dan een heel andere uitkomst… :Vraagteken:

 12. Hallo,

  Spiritualiteit is voor mij wel zo´n beetje hetzelfde als religie, maar het is voor mij anders dan godsdienst.
  De vraag over bidden heb ik daarom wat anders ingevuld dan misschien verwacht werd…

  Ik las het volgende:

  “Je hebt in totaal 112 punten (op een schaal van 0 tot 165).”

  Ook bij die score hoort: “Het ruimdenkende en sociale type”

  Ik herken die uitkomst bij mijzelf in zoverre, dat ik 112 op 165 wat laag vind. 112 op de 165 is immers maar 67,88 procent, nietwaar?
  Uit een eerdere test, gedaan tijdens een testweek voor een opleiding, kwam al naar voren dat ik een bijzonder hoog abstractievermogen had… (smile)

  Nou ja, niet voor niets dat ik mij heb ingezet voor verbetering van de luchtkwaliteit, want voor de spiritualiteit is dat van reuze belang hé?

 13. Ach, die scores zeggen mij weinig, de uitkomst nog minder! Op iedereen is wel iets van toepassing.
  Maar ja, uit een van de onderzoeken tijdens mijn testweek kwam dan ook naar voren dat ik een goed relativeringsvermogen heb! Dat was wel opzienbarend zeg, die uitslagen van hun testjes… maar niet heus. :Draaiende oogjes:

 14. Nee hoor, geintje: 92 punten.

  Het nieuwsgierige en onderzoekende type
  Jij hebt behoefte aan inspiratie en zoekt nieuwe wegen. Mogelijk heb je ook een gebeurtenis (je kunt bijvoorbeeld denken aan: ziekte, verandering van baan of verlies van een dierbare) meegemaakt die ertoe heeft geleid dat je vraagtekens zet bij wat tot dan toe vanzelfsprekend was in je leven. Dit kan wat wiebelig of chaotisch aanvoelen af en toe, maar je leven is tenminste niet saai. Je ontdekt dat mensen positief kunnen reageren op wat je van jezelf naar buiten brengt.

  Ik zoek geen nieuwe wegen, alleen het laatste, dat mensen positief op mij reageren, dat klopt als een bus 🙂

 15. Hahaa die Willem, ik vroeg me al af of we nu met z’n allen bij jou in de leer moeten, de opperspiritueel of zo iets! :duim omhoog:

 16. Ben toch wel blij met de verklaring van Leendert voor de lage scores. Vervuiling van de lucht belemmert de geest op te stijgen naar grotere hoogte.
  Opvallend is dat enkele reagerende lieden de reeds eerder gepubliceerde tekst van min-honderd’s herhalen. Daar is de luchtkwaliteit kennelijk nog beroerder dan in mijn woonplaats, het meest vervuilde industriestadje van Brabant. :Huilend:

 17. Ik kon het niet laten en heb de test nog een keer gedaan met mijn andere naam. Wat antwoorden veranderd maar ik blijf dezelfde score van 91 houden, én precies dezelfde tekst. :cuckoo:

 18. Wat grappig, dat kan toch geen toeval zijn! Ik ga het ook eens proberen..
  Ik zie het al, krijg dezelfde melding als Paardenman. Denk dat ik mijn cookies moet verwijderen, of maakte jij die test de tweede keer op een andere pc?

 19. Peggy, mijn antwoorden wijken nu zo vaak af, van nooit in bijna altijd of andersom, dat ik nu 82 als score heb. Ik ben ook wiebelig en chaotisch en mag het kind niet met het badwater weggooien. Ik ga hem nog eens maken met alles op vaak of bijna altijd, dat moet dan toch een topscore worden! :Cool:

 20. Proberen jullie het grijpbaar te maken? Dat kan niet bij spiritualiteit hoor! Spiritualiteit is immaterieel en dus ongrijpbaar…

 21. Kim ik heb een andere naam en emailadres opgegeven, maar dat heb je waarschijnlijk nu ook gedaan. Coockies verwijder ik altijd.
  82 punten, ben je dan niet chaotisch? 😉 Ik mag het kind ook niet weggooien, ik blijf het domme vragen vinden. Ik bid bijvvoorbeeld nooit, en mischien moet ik dat eens gaan doen, krijg ik vast een hogere score.

  @Leendert: Nee ik wil het niet grijpbaar maken, maar ik wil wel dat de antwoorden een beetje bij me passen. Ik ben trouwens héél spiritueel, ik vlieg overal naartoe, heb geestig bezoek, maar probeer wel altijd eerst overal een normale verklaring voor te vinden. Haha wil ik het waarschijnlijk toch grijpbaar maken.

 22. Ik wilde niks grijpbaar maken, maar ik wou een verklaring hebben voor die overeenkomst in de uitslagen. Dus ging ik doelbewust de antwoorden veranderen waardoor ik een andere score kreeg. En die viel vervolgens in de categorie, ik gok maar wat, 60 tot 100 punten. Maar ik vind die uitslagen veel te algemeen, er zit te weinig nuance en verschil in. Dus vind ik het een test van niks.
  Trouwens, het lag inderdaad aan de cookies. Ik verwijder die niet automatisch omdat ik diverse wachtwoorden en zo erin opgeslagen heb, bespaart tijd!

 23. Kim: je kunt de instellingen van de coockies zo veranderen, dat je wachtwoorden en aanvullingen blijven staan. Moet er niet aan denken om alles telkens in te moeten tikken. Ik gebruik clean up.

 24. Uhm, ik zal eens kijken… Je bedoelt dat aanvullen bij het typen als je een adres invult bijvoorbeeld? Dat heb ik wel aan staan, maar ja dan moet ik de geschiedenismap niet dagelijks leeggooien, dan heb ik er nog zo weinig aan.
  Ik gebruik disc cleaner, en die is zo ingesteld dat ie van mijn map cookies afblijft! Maar ik zal toch eens gaan speuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.