Emo’s

Vorige week had Dennis een sjaaltje aan van zijn vriendin. Hij vertelde dat hij die ochtend op straat al werd nageroepen: eeeeemooo! Ik zeg wat, een emo, wat is dat nou weer? Macho

Ik ben even op internet gaan neuzen en kwam onderstaande uitleg tegen. ‘Vroeger’ had je de alternatievelingen, later alto’s genoemd en de kakkers. Dat waren mensen die bijvoorbeeld poloshirts en schoenen met van die flosjes droegen! Later kwamen daar de Johny’s en Anita’s bij met hun trainingspakken, geblondeerd haar en veel make-up. Hoezo generaliseren?
Maar goed, lees hieronder voor wat uitleg. Hippie

Etiketjes

Goths; zijn cultuurliefhebbers, ze houden van film, muziek, hebben wisselvallige buien en zijn (constant) in het zwart gehuld.. Ze zijn voor andere kk goths maar voor hun vrienden vrolijke lui. Goths luisteren vooral naar gevoelige muziek.

Favoriete kleur: zwart!

Punk (PunX); Punkers zijn zichzelf en doen alles wat juist NIET MAG. Een punk is vaak herkenbaar aan het dragen van accessoires zoals zweetbanden of armbanden met ijzeren details en eventueel een piercing hier en daar.

Favoriete kleur: donker, roze of gewoon zwart

Alto (Altow); je bent alles of je bent niets. Je kleedt je zoals je je voelt en waar je zin in hebt. Vooral vrolijke kleuren afgewisseld met je bui. Alto’s zijn sarcastisch/cynisch. De muziekstijl van de alto’s is verschillend en luisteren van Punk tot Metal, van Metal tot Reggae.
Favoriete kleur: Licht aan hun bui
Breakdancer>
Emo; Emo is de tegenhanger van Punk. Emo’s hebben vaak een lang kapsel dat voorover hangt. Strakke kleding met Reebok schoenen. Hun favokleur is (vooral jongens; ROZE). Meeste emo-jongens lijken op homoseksuelen, maar zijn dit in wezen helemaal niet. Emo’s luisteren hardcore Punk of gewoonweg Punk..

Favoriete kleur: fel!

7 reacties

 1. Vroeger had je ook nog Socio’s, maar wat voor typering daarbij hoorde weet ik eigenlijk niet. En tegenwoordig heb je ook nog de gabbertjes met trainingspak, stekeltjeshaar op de scooter.

 2. Het zal allemaal wel. Ik hoor al genoeg van mijn meiden over de verschillende jeugdculturen. Ik word er wel eens moe van. Ik schaar het maar onder de noemer van “generatiekloof”. Lekker makkelijk.

  erik

 3. @Henk, volgens mij werden met socio’s de types genoemd met geitewollen sokken en tuinbroeken… de mensen die met name in de sociale sector werkzaam zijn!
  @Erik, ik hoor de jongens er eigenlijk nooit over, af en toe hoor ik een term die me niks zegt. Ik ben maar een jaar of 14 ouder dan zij maar soms voelt het als véél ouder. Ik realiseer me in elk geval dat ik overduidelijk tot een andere generatie behoor!

 4. Grappig ja. Ik herinner me dat ik vroeger een vriend had die zich altijd ‘anders’ kleedde. Met anders bedoel ik dat hij kleding droeg wat niet volgens ‘de trend’ was. Toendertijd heette hij een ‘alto’. Nu is dat juist de trend en heet het ‘urban’. Dat betekent ‘stads’.

  Toch gek he? Wat in een bepaalde tijd ‘vreemd’ is, is in een andere tijd ‘juist heel normaal’.

 5. In de tijd dat ik naar de middelbare school ging, begin jaren ’80, kende ik als bijzondere groep wel de punkers. Of er toen ook andere subculturen waren, herinner ik mij niet. Je kreeg toen omstreeks 1984 wel de Doe-Maar-rage en daarbij hoorde hoofd- en armbandjes, groen en roze. Zelf was ik niet zo van de groepen. Ik deed ook niet mee aan de spijkerbroekendracht, want ik voelde mij geen bouwvakker… Haha.
  Nog altijd geef ik niks om spijkerbroeken en ook draag ik zelden kleding met woorden of plaatjes erop.

 6. Haha, over generaliseren en stigmatiseren gesproken … Met name dat ‘lijken op homoseksuelen’ is een erge.
  Van onze in totaal vier kinderen zijn er twee waar je zo’n ‘stempel’ op kunt plakken, eentje van Willem en eentje van mij: respectievelijk een emo en een goth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.