Wat een kunst

Leven als kunstwerk

Kunstschilder
Maak van je leven een kunstwerk!” Dat is de lijfspreuk van Michel Foucault (1926-1984) op het einde van zijn leven. Deze Franse filosoof en historicus komt uiteindelijk tot de conclusie dat het belangrijk is om zo met je leven om te gaan. Volgens Foucault heeft kunst in onze maatschappij meestal iets te maken met dingen, met voorwerpen en is kunst iets exclusiefs, iets van kunstenaars, geworden. Maar iedereen zou van zijn leven een kunstwerk kunnen maken, aldus Foucault.

Filosofen denken al eeuwen lang over wat het goede en het mooie leven nou eigenlijk dan wel is. Ongeveer vierhonderd jaar voor Christus was het goede onder andere als actief burger een bijdrage leveren aan de gemeenschap (de polis) waar men in leeft. Een ander kenmerk van een goed leven is, volgens Aristoteles, als verstandig, redelijk mens leven. Je dus niet door je emoties en driften laten leiden, maar door je verstand. Als verstandig burger voor en in de gemeenschap leven, dat was een belangrijke waarde waarop mensen hun leven inrichtten.

Tegenwoordig is er minder eenduidigheid over wat belangrijke waarden in het leven zijn. Wij leven in een individualistisch tijdperk. Ieder wil voor zichzelf bepalen wat goed is. Een mooi en goed leven leiden, ja, wat is dat?

7 reacties

  1. Nergens kun je beschrijven wat belangrijke waarden van het leven moeten zijn, natuurlijk zijn die voor iedereen anders op een paar basiswaarden na zoals gezondheid, een dak boven je hoofd, voldoende eten enz.
    Persoonlijk heb ik een sterk ontwikkeld huiselijk waardesysteem: de gezinszaakjes en beslommeringetjes zijn voor mij héél belangrijk, daarbij vallen dingen zoals carriëre en aanzien volledig in het niet. Ik zie werk niet als doel op zich maar slechts als middel, met de nadruk op slechts.

  2. Daar kan ik me wel in vinden.
    Ik denk wel dat er een onderscheid ligt tussen waarden en behoeften, zoals jij voorbeelden noemde als gezondheid, een dak boven je hoofd, eten etc. Dat kun je basisbehoeften noemen, die waarde voor je hebben!

  3. Ervaring helpt wel. Niet altijd. Soms blijft het knokken, welke stem roept het hardst, die van het hart of van het verstand? Wikken en wegen. Maar goed, dat is dan afhankelijk van het onderwerp. En het heeft denk ik ook te maken met wat voor type je bent, of je van risico’s houdt of juist behoudend bent enz. Interessant en lastig tegelijk.

  4. Paardenman, doet me trouwens denken aan een uitspraak die ik deed onder jouw log over liefde. Het is angst of liefde, weet je wel. Dat heeft er ook mee te maken. Maar is niet gelijk aan verstand/gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.