Stop voor de witte stok

Stop voor de witte stok!

Bron: Hart van Nederland

Ze worden uitgescholden, hun stok wordt weggeslagen of ze worden gewoon genegeerd: voor een blinde is oversteken op straat levensgevaarlijk.
En dat terwijl het wettelijk verplicht is om te stoppen als een blinde met stok zoiets aangeeft. Daarom is vrijdag in Utrecht de actie “Stop voor de witte stok” gestart.

***

Fietsers negeren blindenstok massaal
Bron: RTL Nieuws

Een uitgestoken blindenstok helpt bijna niet als een blinde wil oversteken, zegt KNGF Geleidehonden. Fietsers negeren de wit-rode stok massaal. Ook automobilisten gaan vaak de fout in.
Politie
Het is wettelijk verplicht om voor zo’n signaal te stoppen, maar uit onderzoek van KNGF blijkt dat heel weinig mensen nog stoppen voor een uitgestoken taststok. 90% van de blinde en slechtzienden heeft een slechte ervaring zoals een (bijna) ongeval gehad.

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar in 5 van de 10 gevallen wordt gestopt voor een uitgestoken stok. KNGF heeft dat in de praktijk aangetoond op het Neude in Utrecht, een plek die voor blinden een uitdaging is. Een van de slechtzienden zei soms wel 10 minuten te moeten wachten. Met de test is meteen het startsein gegeven van een campagne om aandacht te vragen voor de blindenstok.
Als gevolg van slechte ervaringen in het verkeer kiest ruim 40% van de respondenten een alternatieve route en is ruim een kwart angstig en gespannen in het verkeer.
vrouw fietst
Professionele verkeersdeelnemers zoals buschauffeurs worden als meest attent bestempeld door ruim tweederde van de geleidehondgebruikers. 60% van de respondenten vindt fietsers het minst attent.
Asociaal verkeersgedrag, zoals hard afremmen, toeteren, snel voor- of achterlangs rijden, bemoeilijkt de route volgens ruim 70% van de ondervraagden voor henzelf of de geleidehond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.