Jules de Corte

Jules de Corte

Licht en donker

Jules de Corte

Dit boekje, met de treffende tekening van Jules voorop, bevat een aantal sprekende songteksten met de bijbehorende muziek van de bekende Nederlandse zanger-pianist. Zijn liedjes klinken op het eerste gehoor als gewone luisterliedjes, maar zijn bij nader inzien toch uiterst scherp en cynisch, om niet te zeggen hard. Op subtiele wijze neemt De Corte zich geen blad voor de mond. Eigenlijk is hij gewoon een protestzanger avant-la-lettre.

Op 29 maart 2005 verschijnen in boekvorm de verzamelde liedteksten van Jules de Corte onder de titel IK ZOU WELEENS WILLEN WETEN (in de gerenommeerde Pluche-reeks bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar).
Het Amsterdams Kleinkunstfestival wijdt in april een reeks voorstellingen aan het werk van De Corte.

Hij is geboren in Deurne als vijfde kind in een gezin met socialistische idealen. Hij stamde uit een familie van Belgische immigranten (uit Ruddervoorde); in de familie komt de naam Jules nog altijd veel voor. Op eenjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind.
Hij bleek bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut echter zoveel aanleg te hebben voor muziek dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken. Hij schreef honderden liedjes voor onder meer KRO-radio en trad gedurende vele jaren met zijn recitalprogramma op in alle mogelijke theaters.

Jules de Corte was daarnaast op zondag kerkorganist. Hij begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente de gemeentezang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmoniummuseum In Barger-Compascuum staat.

Hij overleed op 71-jarige leeftijd in een ziekenhuis vanwege hartproblemen.

Bron Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.