Rode wijn effectief medicijn

Gebraden kip met glas wijn
Een glas rode wijn, op zijn minst om de dag, blijkt een goede bescherming tegen prostaatkanker. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. Mannen die vier tot acht glazen van ruim één deciliter dronken hadden vijftig procent minder kans op prostaatkanker. Witte wijn bleek niet effectief. Bier en gedestilleerd evenmin.

Het anti-carcinogeen effect van de rode variant is, volgens Natural Health (maart 2005), te danken aan resveratrol, een stof die in de druivenschil zit. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat rode wijn een gunstige werking heeft op hard- en bloedvaten en op maagzweren.

• Uitgangspunt in dit opzicht is; alles met mate. Een hoge alcoholconsumptie zal het zenuwstelsel verzwakken, wat alle positieve aspecten totaal in het negatieve zal doen omslaan.
• Uit een studie van het Henry Ford Hospital in Detroit blijkt dat een groep gezonde ratten die vooraf resveratrol toegediend kregen, minder kans te hebben op gehoorverlies na een lange periode van blootstelling aan luid lawaai. .
• De resultaten van al deze wetenschappelijke onderzoeken wijzen verder uit dat resveratrol de activiteit van mitochondriën extra stimuleert. Dit zijn de energieveranciers van je lichaamscellen, essentieel voor een lang en gezond leven. Ben je echter geen drager van het gen SIRT 1 dan werkt resveratrol niet.

12 reacties

 1. Bijna jammer dat ik geen man ben.
  Zonder gekheid; rode wijn schijnt voor veel dingen goed te zijn, maar ik vind vier tot acht glazen per dag wel vrij veel.

 2. Daar is de tekst niet duidelijk over, maar volgens mij gaat het beslist niet om 4 tot 8 glazen per dag, want dat zou wel erg veel zijn. Zelf vind ik rode wijn niet om te pruimen!

 3. Ik drink zo af en toe rode wijn, met name als ik uit eten ga, maar sindskort ook wel eens thuis. Dat ik dan voor rode wijn kies heeft wel te maken met de opvatting dat het gezond zou zijn.

 4. Ik dronk altijd graag een glas rode wijn, tot ik een jaar of drie geleden medicijnen ging gebruiken. Sinds die tijd krijg ik vaak last van de zuren in de wijn, als het misgaat merk ik dat gelukkig al tijdens het drinken van het eerste glas en schakel ik over op witte.

 5. Dat is goed nieuws. Nu melk volgens TROS Radar compleet fout spul is (het bevordert kanker), ga ik massaal aan de wijn.
  Drink je mee?

 6. Hahahaa, ja je zou zo onderhand al ziek worden als je alles moet geloven wat er telkens weer ontdekt en onderzocht wordt…
  Ja, ik drink mee, maar ik pak wel een witte, oké?! Proost.

 7. West Malle niet verkeerd.
  Maar rode wijn zou weer slecht zijn voor mensen met artrose e.d. ziekten.
  Het zorgt er voor dat de zuurgraad te laag wordt waardoor de aanmaak van smeer voor botten verminderd. En ook hoe heet het ook al weer??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.