Chinees nieuwjaar

Chinees nieuwjaar

Dit is het belangrijkste feest van de Chinese kalender. Het geeft het begin aan van het MAANJAAR en wordt eind januari – begin februari gevierd. De nieuwjaarsviering valt op de eerste dag van de eerste maanmaand. Aangezien de datum voor de jaarlijkse viering wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender, varieert het nieuwjaarsfeest tussen laat in januari en vroeg in februari.

Het is een duidelijk familiefeest. Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper en begint als het ware met een schone lei. Kapper

De voorbereidingen beginnen ruim van tevoren met allereerst het schoonmaken van de woning. Het huis moet namelijk schoon zijn omdat, volgens de traditie, de keukengod Tsao Chun aan de Jade keizer Yu Huang-ti , de hemelse keizer van het Taoistisch pantheon, voor het nieuwjaar verslag uitbrengt over het huishouden.
Chinees buigt hood naar voren en terug
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang.

Viering Chinees Nieuwjaar over de wereld

Chinees Nieuwjaar wordt zeer uitbundig gevierd in China zelf, maar ook in Aziatische landen als Taiwan, Singapore, Maleisië, Indonesië, Vietnam en diverse andere landen met een grote Chinese populatie. Chinezen vieren het Chinese Nieuwjaar over de hele wereld in de eigen Chinese wijken (Chinatown) waar ze wonen. De grootste vieringen buiten Azië zelf vinden plaats in San Francisco, Sydney en Londen.

Vieringen rond Chinees Nieuwjaar

Op de avond voorafgaand aan de eerste dag van het Chinees Nieuwjaar wordt er vaak al de hele avond vuurwerk afgestoken om kwade geesten te verjagen. Ook is het gebruikelijk om die avond met de hele familie te eten.

Op de eerste dag van Chinees Nieuwjaar gaan de Chinezen over de hele wereld naar hun tempels om er te bidden. Die dag bezoekt men ook familie, en vaak eet men weer gezamenlijk. ’s Avonds wordt er weer uitbundig vuurwerk afgestoken. Alle dagen van Chinees Nieuwjaar hebben een bepaalde betekenis. In sommige gevallen hebben bepaalde Chinese subculturen hun eigen vieringen.

De 5e dag is een dag dat er veel vuurwerk wordt afgestoken om Guan Yu gunstig te stemmen (met voorspoed en geluk tot gevolg). De 9e dag is voor belangrijk voor de Hokkien, die dan de viering van de Jade Emperor vieren. De periode wordt op de 15e dag met het lantaarnfeest (Chap Goh Mei) afgesloten.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.