Driekoningen

Inmiddels gisteren zou het Driekoningen moeten zijn geweest. Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer is een Christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. In de Rooms-Katholieke Liturgie in België en Nederland wordt het Hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd.

Op Wikipedia las ik dat dat dit jaar op 7 januari gevierd zal worden! Aha, dat verklaart waarom er vandaag niemand aan de deur stond om voor ons te zingen…
Op de basisschool vroeger werd Driekoningen altijd gezamenlijk gevierd. Alle kinderen dosten zich uit om dan in groepjes langs de deuren te gaan. We kregen veel snoep, soms ook geld.

Driekoningen

Drie Koningen, Drie Koningen

Geef mij een nieuwe hoed

De oude is versleten

Mijn moeder mag het niet weten Vinger over mond: geen commentaar

mijn vader heeft het geld al op

de toonbank neer geteld.

11 reacties

  1. Wij hadden om precies te zijn 2 kleine koningen aan de deur. Met het door jou genoemde liedje.
    Volgend jaar ga ik misschien met Amy ook zingen, bij oma aan de deur……. .
    Wij waren vroeger altijd van de partij hoor. En ook altijd in Goirle gaan zingen voor de televisie, was geweldig. Wij hadden altijd een heel speciaal lied, liedjes van vroeger…..
    1 keer hebben we iets gewonnen. Toen mochten we naar een optreden in de Stadsschouwburg.

  2. Zingen of zo heb ik nooit gekend, vroeger toen ik nog bij mijn ouders in Amsterdam-Noord woonde (een flattenwijk) werden op 7 januari (liefst een zondag) altijd alle kerstbomen verbrand die gevonden werden of geschonken, dat was een waabzinnige berg en de brandweer had daarvoor steeds een plek gereed gemaakt, waar we de te verbranden bomen elke dag op de berg gooiden.
    Als het vuur dan aanging stond de halve wijk te kijken en zag je vanaf de overkant van het ij, dus echt Amsterdam-Centrum de gloed van het vuur boven de daken van oud-Noord uit komen in de verte, dat was prachtig, een soort door mensenhanden geschapen Noorderlicht.

    En stinken dat iedereen deed daarna :Man knikt: Lol

  3. Hey Kim,
    3-koningen; tja; dàt laten we niet aan ons voorbij gaan. Elk jaar gaan we met een stuk of 4 ‘koninginnen’ (+ 1 BOB) de straat op; ‘componeren’ we op voorhand een nieuwe ‘song’ (dees jaar bijv. met gitaar)…en zingen & spelen we bij ‘ouwe bekenden’…die ons al iéder jaar van achter het vensterraam nouwlettend in het vizier houden…en ons dan verwelkomen met lekkere hapjes & vooral drankjes (we zingen in sé voor een jeneverken :bier: ). Als er één avond/nacht/ochtend is dat we ’troebel’ huiswaarts keren…is het dié wel :Dansend poppetje: Succes verzekerd Lol

  4. Hier in de buurt wordt ook weinig stilgestaan bij de koningen Melchior, Balthasar en Gerards. Ik herinner mij ook wel de kerstboomverbrandingen, vergelijkbaar met wat Willem schreef.
    De variant met drie koninginnen vind ik humoristisch!

  5. De Koning van Denemarken, ons favoriete restaurant;
    De Konick, het Belgische bier;
    En de klant is koning.

    Dat zijn de enige drie koningen die ik ken :Dom zeg:

    En na driekoningen schijn je ook niet meer ‘de beste wensen’ te mogen zeggen, maar dat mag van mij het hele jaar!

  6. Ondanks dat ik een rasechte Brabantse ben, heb ik nooit wat gemerkt van een driekoningenfeest. Gezongen heb ik er ook nooit voor.
    Het is voor mij alleen de dag waarop de kerstboom opgeruimd moest worden. Want die mocht beslist niet langer staan dan tot 6 januari!

  7. Drie koningen: Ik ben protestants opgevoed. Het werd niet specifiek gevierd in mijn woonplaats (ijmuiden) Zeker niet met zingen aan de deur. Wel deed mijn moeder vaak de kerstboom pas weg op Driekoningen :Man knikt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.