Spoorloos verdwenen

Spoorloos verdwenen, met de noorderzon vertrokken

Laatst gingen we uit eten in een restaurant in Tilburg. Tot mijn verrassing kreeg ik een menukaart in braille. Ze vertelden me dat ze die sinds een half jaar hebben. Later ging ik op internet zoeken op de site van stichting Meerzicht, die zich bezighield met het promoten van de aangepaste menukaarten.
Ik vond er echter geen gegevens over welke restaurants over een braillemenukaart beschikken, zelfs geen contactgegevens van de stichting… helemaal niks, spoorloo verdwenen.

Vandaag werd het me duidelijk;

Uit Eindhovens dagblad, 11 januari 2006

Stichting blinden spoorloos verdwenen

Woensdag 11 januari, EINDHOVEN De begin 2005 opgerichte Eindhovense stichting Meerzicht lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen met achterlating van forse schulden bij verschillende gedupeerden. In zeker één geval is bij de politie aangifte gedaan wegens oplichting.

De stichting kwam in 2005 in het nieuws met het plan om braille-menukaarten te leveren aan restaurants in het hele land. Ook waren er plannen voor de ontwikkeling van andere toepassingen voor visueel gehandicapten. De stichting had in juni 2005 ongeveer tien mensen in dienst. De meesten van hen hadden zelf een visuele handicap.
De oplichting kwam aan het licht nadat de stichting kort voor kerstmis 2005 zonder opzegging de gehuurde bedrijfsruimte aan de Luchthavenweg leegruimde en spoorloos verdween.

Telefoontjes en e-mails worden sindsdien niet meer beantwoord. De huurschuld zou zesduizend euro bedragen. Een Rotterdams computerbedrijf dat begin december zes dure notebooks met een waarde van in totaal twaalfduizend euro leverde aan de stichting, heeft begin deze week bij de politie aangifte gedaan van oplichting. De notebooks zijn nooit betaald.

11 reacties

 1. Als het goed is staat die stichting ingeschreven bij de KvK, in het stichtingenregister (o.i.d.). Die mensen zijn toch in een mum van tijd opgespoord, lijkt me?
  De vraag is natuurlijk of de stichting al meteen kwade bedoelingen had of dat de zaak ze boven het hoofd gegroeid is.

 2. Tja, dat is de vraag. Vanuit wat ik erover weet is het een duister zaakje wat aan alle kanten rammelt. Jammer want het had best iets kunnen worden.

 3. Uit domein-registratie:
  Result for stichtingmeerzicht.nl
  Domain name stichtingmeerzicht.nl (first domain)
  Status active
  Registrant Stichting meer zicht
  Mecklenburgstraat 53 b
  5615 PZ EINDHOVEN
  Netherlands
  Domicile N/A
  Committed to ADR yes
  Administrative contact E. Wijsveld
  +31 (0)402926678
  postmaster@stichtingmeerzicht.nl
  Registrar Intention Internet
  Van Leeuwenhoekweg 14 a
  5482 TK SCHIJNDEL
  Netherlands
  Technical contact Intention Hostmaster
  +31 (0)735430011
  hostmaster@intention.nl
  Nameserver ns01.intention.nl 87.239.8.2
  Nameserver ns02.intention.nl 87.239.8.3
  Nameserver ns03.intention.nl 62.204.68.178
  Date registered 23-03-2005
  Record last updated 01-12-2005
  Record maintained by NL Domain Registry

 4. Ja leuk, waren zij juist mee bezig. Maar inmiddels staat er niks meer op de site. Ik denk niet dat ik er zelf zin in heb om dat uit te gaan zoeken, maar wie weet voelen anderen zich geroepen!

 5. Ja, ik had Stichting Meerzicht ook al meermaals gemaild omdat ze zonder mijn toestemming een door mij geschreven tekst van mijn site hadden geplukt en hadden gekopieerd op hun eigen site :(. Nooit enige reactie gekregen …

 6. Typisch zeg! Op hun site kon ik een tijd terug ook geen contactgegevens meer vinden, geen link, helemaal niks. De pagina’s waren zo goed als leeg of zgn. onder constructie. Jammer dat het zo gelopen is.

 7. Stichting Meerzicht uit Eindhoven, dat vorig jaar de publiciteit haalde met braillemenukaarten, is van de aardbodem verdwenen. De stichting laat een flinke huurschuld achter en twee bedrijven hebben aangifte gedaan van oplichting en verduistering. Het gaat daarbij om computerapparatuur ter waarde van ruim 60.000 euro. Ook start uitkeringsinstantie UWV een onderzoek naar mogelijke fraude.
  Meerzicht bood tot december werkgelegenheid aan zeven mensen met een visuele handicap tegen een onkostenvergoeding. De stichting zette afgelopen zomer een project op waarbij restaurants werden benaderd met de vraag om braillemenukaarten te kopen.
  Het UWV betaalde de huur van enkele duizenden euro’s per maand van de aangepaste computerapparatuur die de stichting nodig had. In december 2005 besloot het UWV af te zien van verdere subsidiëring omdat de stichting niet voldeed aan de subsidievoorwaarden. De huurovereenkomst voor de speciale computerapparatuur werd eveneens opgezegd.
  De stichting verdween net voor de kerst zonder opzegging uit de bedrijfsruimte in Eindhoven. Ze liet een forse huurschuld van zesduizend euro achter. Bovendien werd de complete inboedel meegenomen, inclusief zes net geleverde notebooks ter waarde van twaalfduizend euro. De notebooks waren nog niet betaald. De leverancier, een Rotterdams computerbedrijf, heeft bij de politie aangifte gedaan van oplichting. Ook Freedom Scientific Benelux uit Apeldoorn deed aangifte omdat de stichting de oorspronkelijk door het UWV gehuurde apparatuur niet had teruggebracht.
  Begin dit jaar kreeg de stichting een nieuw bestuur, maar de nieuwe voorzitter is onvindbaar. De man is tevens directeur van enkele BV’s die op een onbewoond adres in Rotterdam zijn gevestigd.
  Ex-voorzitter E. Mulder van de stichting reageert verbaasd op de berichten over oplichting. Hij zegt niets te weten van de onduidelijke BV’s van de nieuwe voorzitter en van de verdwenen inboedel van de stichting. De betalingsproblemen van de stichting ontstonden volgens Mulder door het mislopen van de UWV-subsidie. “Dat was zo’n tegenvaller dat ik besloot afstand te nemen en een nieuw bestuur te zoeken”, aldus Mulder
  Bron: Het Eindhovens Dagblad van 14 januari 2006

 8. Ik vraag me af of er visueel gehandicapten gewerkt hebben. Deze mensen moeten toch te achterhalen zijn? Als ze er gewerkt hebben, dan neem ik aan dat zij niet in het ‘complot’ zaten, maar mogelijk ook zijn opgelicht. Ik ben wel benieuwd naar hun verhaal.

 9. Ja, er stond dat er 7 mensen met een visuele handicap in dienst waren. Het verhaal zal vast nog een vervolg krijgen. Natuurlijk zijn ze te achterhalen. Word vervolgd zullen we maar zeggen!

 10. Ook ons bedrijf heeft eind vorig jaar spullen geleverd (telefoons) aan deze stichting zonder dat ze de rekening hebben betaald. Gelukkig viel de totale schade nog mee maar ik heb te doen met andere bedrijven die voor meer geld het schip in zijn gegaan. Als iemand nog informatie heeft over deze stichting dan hoor ik het graag want ik zou graag onze spullen terug willen hebben als de rekening toch niet betaald wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.