Ik zie wel!

Ik zie niet maar ik zie wel….

Dit vraagt om verduidelijking, denk ik.
Ik zie niet met mijn ogen, maar ik zie wel! Hiermee bedoel ik iets anders dan het letterlijke zien. Ik betrap mezelf er geregeld op dat ik die uitspraak doe. Dat heeft dan betrekking op iets wat komen gaat, iets waarover nu nog weinig bekend is. Sommige mensen reageren er lacherig op, zo van; haha, maar je ziet toch niet, grapje zeker? Nee, zij nemen dan zien letterlijk, wat vaker gebeurt. Kennelijk roept mijn blindheid dat op, worden die woorden beladen. Dat geldt niet voor mij want ik praat altijd over kijken en zien, geef daaraan mijn eigen betekenis.
Ronddraaiende oogjes
Maar ‘ik zie wel’ heeft voor mij betrekking op open minded zijn. Ik treed de wereld als het ware met een open blik tegemoet. Ik wil me op voorhand niet druk maken om dingen die in het verschiet liggen. Wat gebeurt gebeurt toch wel, hoe ik er vooraf ook over denk of me bij voel. Ik laat het dus komen zoals het komt. We zien wel…

Overigens moet je dit niet verwarren met onverschilligheid of een fatalistische houding, dat is dan weer niet wat ik nastreef! Eerder is het wat tegenwoordig mindful genoemd wordt, leven in het moment in plaats van in de toekomst, die er (nu) niet is en wellicht ookniet komt zoals je vreest.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

11 reacties

 1. Ik gebruik het al een tijdje als weblog-naam. Vroeger was ik nogal eens te serieus en maakte ik me (te) druk om dingen waar niet direct iets aan te veranderen is. Een meer lakonieke kijk op het leven heeft best voordelen en zorgt voor wat ontspanning. Daardoor is vaak meer te bereiken.
  Naast Xiwel noem ik me ook al jaren een zwerffietser. Ook een soort ‘kziewel, maar ik let toch wel een beetje op bij het oversteken. 🙂

 2. Zo zie je maar dat je het anders kunt zien.
  Voor het Ich maakt het niet uit of je met de ogen of met wat dan ook kijkt. Voelen, ruiken, horen en optisch waarnemen komen in essentie op hetzelfde neer.
  Zienden die geen ervaring met blindheid hebben zijn doorgaans zo visueel ingesteld, dat het voor hen iets onbekends is om anderszins te kunnen zien. Vleermuizen kunnen meer horen dan mensen en honden kunnen meer ruiken dan mensen. Hoe zou dat zijn?

 3. Een prachtige uitspraak, letterlijk en figuurlijk. Ik zie dat het wel een beetje laat was geworden met dit logje. Kennelijk laat tot inzicht gekomen 😛 8)

 4. Oh ik gebruik juist (extreem) vaak zien, kijken enz.
  Voorbeelden?
  * Mm, dat eten ziet er goed uit zeg!
  * Ik kijk tv of ga naar een programma kijken; ik vind het echt irritant dat mensen hun best doen om de woorden “zien”, “(be)kijken” etc. zo goed mogelijk te vermijden in hun communicatie met blinden/slechtzienden. Nu niet dat ik die mensen daarover direct een lezing ga geven maar ik meld dat toch wel eens ff, desnoods met een knipoogje :).

 5. Ja mijn idee! Dat ervaar ik ook zo.
  Mensen proberen het goed te doen en vermijden angstvallig alles wat met zien of kijken te maken heeft, en noemen deze woorden zeker niet. Of zeggen: hé heb je dat gezien…. eeehh gehoord? Ik krijg dan het gevoel dat ik niet als persoon wordt gezien maar als handicap, omdat die zo centraal wordt gesteld in het contact, de communicatie. Meestal geef ik dan aan dat ze gerust zien en kijken mogen zeggen.

 6. Oh, zo heb ik het nooit bekeken. Als ik zeg “ik zie wel”, dan bedoel ik ermee: “het boeit me nu even niet en waarschijnlijk vergeet ik het morgen waardoor het verdwijnt in het niets…”

 7. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar, zegt de kleine Prins ergens in zijn prachtige verhaaltjes: en hij heeft gelijk! Net als jij! 😀

 8. Ga ook ik volledig mee akkoord…
  Je voelt bijv. vaak instinctief aan of iets/iemand ‘snor’ zit of niet; en daar leg ik dan ook m’n vertrouwen in… ‘Ik zie wel’ gebruik ikzelf in de betekenis van ‘ik weet het nu effe (nog) niet; ik laat het rusten pieker er nu niet meer over; ik weet effe geen antwoord maar ben ervan overtuigd dat ’t op ’t moment zelf wel ‘los-loopt’… Een soort ‘existentieel vertrouwen’ laat ik maar zeggen…
  Xxx

 9. dat klopt Zo is de betekenis ook. Ik denk dat zienden het ook heel vaak zo gebruiken. Als jij het zegt, geeft het een andere dimensie….
  Enne dat laten komen zoals het komt… een heel knappe levenshouding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.