Uitkering, maar welke dan?

Door de bomen het bos niet meer zien, daar heeft het wel wat van weg…

In de WAO

Even geleden schreef ik over mijn herkeuring voor de WAO. In dat gesprek gaf de arbeidsdeskundige aan dat hij het vreemd vond dat ik onder deze wet val. Dit maakte hij o.a. op uit de hoogte van mijn inkomen in relatie tot het bijbaantje dat ik had op het moment dat ik arbeidsongeschikt raakte. Een en ander kwam niet met elkaar overeen. Maar hij kon nergens uit mijn centimeters dikke dossier opmaken waarom ik deze uitkering krijg… Hij meende dat ik een Wajonger ben. Ik heb dat opgezocht en ook ik kwam tot de conclusie dat ik officieel Wajong zou moeten krijgen. Vreemd dus.

Uit de WAO

En vandaag werden mijn vermoedens bevestigd. Ik ben dus niet langer WAO-er!! Welkom in het land der Wajongers!! Ben benieuwd of ik nu opnieuw herkeurd moet worden..

Uitkering en herkeuring

Uitkeringsinstantie UWV moet de huidige massale herkeuringsoperatie stopzetten. Dat vinden zowel FNV Bondgenoten als de stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) naar aanleiding van de crisis binnen UWV. Ook in de Tweede Kamer is ongerustheid ontstaan na een uitgelekt intern rapport. Daarin stellen verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen dat ze hun werk niet professioneel kunnen uitvoeren, omdat de herkeuringen vooral tot doel hebben bij zoveel mogelijk WAO’ers de uitkering te verlagen of te stoppen. SP heeft al eerder voor stopzetting van de herkeuring gepleit. CDA en PvdA twijfelen of de belofte dat de herkeuringen zorgvuldig en met de menselijke maat worden uitgevoerd kan worden waargemaakt. “De manier waarop het gaat is niet aanvaardbaar. Deze ellende moet stoppen”, zegt Bondgenoten- bestuurder Erica Hemmes naar aanleiding van het UWV-rapport. Al langer merken de WAO-begeleiders van de bond dat “de druk enorm is”.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

14 reacties

 1. Misschien rol je wel van de ene W naar de andere W omdat de deskundige je toch net gekeurd had. Het is maar een warboel inderdaad. Heeft dit gevolgen voor je a.s. werk? Dit vanwege andere subsidies die een bedrijf krijgt?

 2. Het fijne weet ik er niet van, want al die regels zijn zo ondoorzichtig, onoverzichtelijk of nou ja…! Het schijnt in zekere zin gunstiger te zijn voor de werkgever, en ook voor mij. Maar ik heb nu dus jaren geen gebruik kunnen maken van een heffingskorting, gromgrom! ­čśë

 3. Als je er op vooruitgaat met Wajong (doet me aan margarine denken: Wajang, bestaat denk ik niet meer) t.o.v. WAO, dan is dit een prettige mededeling lijkt me. ­čśÇ
  Kun je niet met terugwerkende kracht in de Wajong, zodat je nog nabetaald krijgt?

 4. Sterker nog; volgens mijn arbeidsdeskundig h├íd/heb ik al Wajong!! Nou ja… Bij de belastingdienst kan ik wel geld terugkrijgen, maar vermoedelijk tot een jaar of 3 terug. Nee, ik zat niet in een verkeerd traject, dat klopt allemaal wel.
  Financieel verandert er niks; ik krijg immers al een Wajong uitkering… Echt vreemd. Moet het eerst nog zwart op wit zien te krijgen. Ik vind het een rare toestand, juist omdat ik net gekeurd, herkeurd ben voor de WAO. En pas dan ontdekken ze dat er iets mis is. Al met al snap ik er niks van.

 5. Welkom in het land van de WAJONGers. Belastingtechnisch ga je er da op vooruit. ;)Ik heb wel op papier dat ik een wajonguitkering krijg, maar op mijn specificatie staat WAO. Nog vreemder is dat Jackie altijd minder kreeg dan ik, en nu ineens meer, bij haar staat op de specificatie wel WAJONG. Het blijft een rotzooi! ­čÖü
  Blijf je nu liever in de WAO/WAJONG, of ga je die baan echt krijgen?

 6. En hoe zit het met de herkeuring van mensen die in de wajong zitten? Ken iemand die wajong heeft en er lijken geen aanstalten gemaakt te worden haar te herkeuren. Terwijl dat officieel wel de bedoeling is?

 7. Nou, ik houd voorlopig mijn Wajong, of is het nou WAO? Haha, wat een zootje.
  Die baan is een proefplaatsing, of nee het heet officieel een werkervaringsplaats. Dus geen contract. Het duurt en het duurt eer de werkplek aangepast is. Dat komt omdat het UWV goedkeuring moet geven, afdeling zus, afdeling zo, briefje schrijven, handtekening, nog een formulier, en ga zo maar door. Vertraging alom. Dus het wordt vermoedelijk januari eer ik begin.

 8. Dat weet ik niet precies, maar een vriendin van me die Wajonger is wordt wel herkeurd. Het schijnt dat die regeling overeind is gebleven, dus ik denk dat de mensen weinig risico lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.