De naam Kim

Smiley met name Kim

What’s in a name, Kim

Kim is een Engelse naam en wordt als verkorting van twee namen aangewezen.

1. Kimberley, een plaatsnaam die ook familienaam werd (herkomstnaam). Deze naam is te herleiden tot Cynebald’s leah, waarbij leah verwant is aan het Nederlandse lo (‘bos’, licht bos op hogere zandgrond waarin men kan doordringen, tegenover ‘woud’ (moerasbos)). In Engeland ontwikkelde de betekenis zich tot ‘weide(grond)’. Deze naam is als voornaam in gebruik gekomen vanwege de slag om de Zuid-Afrikaanse diamantstad Kimberley. Deze was genoemd naar lord Kimberley in 1870. De stad werd een bekend strijdtoneel in de Boerenoorlog tussen Boeren en Britten. De soldaten noemden wel vaker hun kinderen naar het garnizoen of de plaats van de slag waar zij geboren werden.

Jongensnaam

Kimberl(e)y was aanvankelijk een jongensnaam en nog steeds komt de naam als jongensnaam voor. Maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam ie weer op, nu voornamelijk als meisjesnaam, in de VS en Canada. Later ook Brittannië – vaak verkort tot Kim.
Kim

Kimball

2. Kimball, volgens verschillende bronnen is de naam Kim een verkorting van deze naam, bekend geworden door Rudyard Kiplings boek Kim (1901). De volle naam van de Ierse held en hoofdpersoon in deze pure verheerlijking van de Britse soldaten is Kimball O’Hara . De volle naam werd eigenlijk niet gebruikt. Binnen korte tijd was deze jongensnaam een naam van overwegend meisjes geworden. De bekende spion Kim Philby gebruikte deze bijnaam (hij heette Harold). Hij moet de naam veel in Moskou zijn tegengekomen, waar de kindernaam was gevormd uit de initialen van de jeugdbeweging. Kim Novak is een andere bekende drager (draagster) van de naam.

Dat Kim in Bulgarije en Macedonië ook een verkorting is van Joakim, doet hier natuurlijk niet ter zake, maar is aardig om te weten.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

5 reacties

 1. De Engelse zeggen weliswaar ‘What’s in a name?’ en puur rationeel gezien is een voornaam ook niet meer dan een bepaalde lettercombinatie, maar in de praktijk blijken voornamen grote invloed te kunnen hebben op het leven van de drager. Zo signaleerde het tijdschrift Psychologie een paar jaar geleden dat mensen met een zeer afwijkende naam vaker last hebben van psychische problemen. Gerritzen: “Ik ben geen psycholoog, maar als je een vervelende naam hebt waar je aldoor mee gepest wordt, dan kan dat behoorlijk op de zenuwen werken. Iemand die Bingo wordt genoemd, zal waarschijnlijk non-conformistische ouders en een dito opvoeding achter de rug hebben. Ik kan me voorstellen dat zulke mensen gaandeweg hun leven meer weerstanden ondervinden. Ze belanden niet alleen vanwege hun naam bij de psycholoog, maar vanwege hun levenshouding.”
  Het tegenovergestelde gaat blijkbaar ook op: kinderen met veel voorkomende namen zijn in het algemeen populairder en succesvoller, dan kinderen met afwijkende of zeldzame namen. Bij een Amerikaans onderzoek werd studenten gevraagd aan de hand van een twintigtal pasfoto’s de mooiste meisjes te kiezen. Frappant genoeg veranderde de uitslag toen in een tweede ronde ook de namen van de dames erbij werden verteld.Opeens waren Jennifer, Kathy en Christine ‘mooier’ dan Ethel, Harriet en Gertrude. “Namen roepen nu eenmaal bepaalde associaties op en onbekende namen wekken, zeker bij kinderen, argwaan op”, aldus Psychologie. Maar niet alleen bij kinderen, want Amerikaanse leraren die de opstellen van hen onbekende kinderen moesten nakijken, gaven kinderen met ongewone en impopulaire namen een beduidend lager punt dan de kids met een populaire naam.
  Ps. de site http://www.voornamelijk.nl biedt ook veel info.

 2. Namen zijn zéker belangrijk. Op Java zó belangrijk dat je enkel een voornaam hebt en die wisselt met je persoonlijkheid. Dus rond je geslachtsrijpheid verandert die meestal… En het meisje dat huwt neemt de naam van de man over, heel ánders dan in Ijsland… Daar neemt de man de naam aan van zijn vrouw
  groet Roy

 3. Geldt dan nu voor dit inspirerend mens:
  Roy: Rood ook verkorte vorm van namen met de Germaanse stam “Ragin” (raad, besluit).
  Het is minimaal, kweet het, kon nog niet meer vinden, ben verdwaald.

 4. MIKO Products verkoopt kaarten met namen, waar Roy ook bij is.
  Inderdaad een Engelse naam en de Rode … Eerbiedigt principes en denkwijzen van anderen, is sociaal voelend, en maakt snel vrienden. Kan boven zichzelf uitstijgen dankzij doorzettingsvermogen. Is eerlijk en liefdevol, en die karaktertrekken komen voort uit een hoog EQ (Emotionele Qoutiënt )… grappig wel, toch ?
  Zelf zeg ik altijd dat mijn naam koning in het Frans is (roi) en dat op z’n Engels uitgesproken 😉
  groet Roy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.