Vrijwilliger in beeld

Vrijwilliger in beeld van Toegankelijk Tilburg

Sinds enkele jaren heeft Toegankelijk Tilburg, waar ik als vrijwilliger werk, een vaste rubriek op haar website en FAcebookpagina. De spotlights worden dan op een van de vele vrijwilligers gezet.

En ditmaal was ik aan de beurt! Ik heb een leuk gesprek gehad met de opbouwwerker die er daarna een samenhangend geheel van wist te maken.
Op deze manier leren de vrijwilligers elkaar beter kennen en tevens krijgt de ‘buitenwereld’ een indruk van wie er werkzaam zijn bij Toegankelijk Tilburg.
Vrijwilliger Kim

In deze serie laten we nu Kim van Iersel aan het woord. Kim is één van de oudgedienden. Zij is al twintig jaar bij Toegankelijk Tilburg actief als vrijwilliger in diverse functies. Begin ‘97 kwam ze als 23-jarige jongeling binnen.

Kim is volledig blind als gevolg van een auto ongeluk in 1991 op haar 18de. Haar leven was al behoorlijk veranderd door de verhuizing van haar geboortedorp Udenhout naar Tilburg, anderhalf jaar eerder.

Maar dat viel in het niet bij het ongeluk waarbij zij haar toenmalige vriend en goede vriendin verloor. Zij zelf liep een zware hersenbeschadiging op met als gevolg een volledige onomkeerbare blindheid en het kwijtraken van haar reukvermogen. Haar leven stond volledig op zijn kop. Na het ziekenhuis begon het verwerken van dit verlies en revalidatie via Theofaan (het huidige Visio) en het Loo Erf in Apeldoorn.

“Ik moest van alles leren; braille, stoklopen, werken met de computer , adl en sporten. Dat was hard werken. Soms was het fijn vanwege de herkenning. Mensen in dezelfde situatie worstelend met dezelfde dingen. Daarnaast was het ook confronterend omdat anderen dingen wel goed deden die ikzelf niet zo goed kon, zoals stoklopen”.

De draad weer oppakken

“Langzamerhand moest ik de draad weer oppakken. Het leven gaat voort. Ik ging een nieuwe opleiding doen voor maatschappelijk werk en dienstverlening in Den Bosch. Doodsbang was ik; in de trein en op school waar ik de enige blinde was met een geleidehond. Maar ik sloeg me er doorheen. Ik begon weer uit te gaan. Zo ontmoette ik mijn nieuwe liefde, mijn huidige man Berry, tijdens een concert in Noorderligt van De Dijk”.

Kim is vrijwilligerswerk gaan doen bij de Kindertelefoon en Toegankelijk Tilburg. Ze ontmoette René en Liesbeth ter Horst, die haar vroegen of ze interesse had in de werkgroep Toegankelijkheid, want daar zochten ze versterking van iemand met een visuele beperking. “Ik had nog nooit van het begrip Toegankelijkheid gehoord, maar ik vond het wel interessant. Later startten we bij het TOG met nieuwe projecten waar ik me voor in ging spannen zoals de tentoonstelling ‘Gehandicapt…Nou en?’ en de werkgroep ‘Digitale Trapveldjes’, een computercursus voor blinden en slechtzienden. Dat was heel intensief, maar heel leuk. Daarnaast zit ik nu al jarenlang in het bestuur”.

Websites

De laatste jaren is Kim actief binnen de redactie van de website van Toegankelijk Tilburg en bestiert ze de facebookpagina. Hiermee was Kim al veel langer bekend door het opzetten en onderhouden van haar eigen website www.kimbervie.nl . Op deze website kun je heel veel algemene zaken over visuele beperkingen te weten komen alsmede persoonlijke zaken waar zij zich voor interesseert. “Het is behoorlijk arbeidsintensief. Zeker in het begin moest ik alles van grond af aan opbouwen door dingen gewoon te gaan uitproberen. Maar mede door het succes van de website, hij werd heel veel bezocht en mensen zochten contact voor allerlei vragen, bleef ik uitgedaagd er mee door te gaan”.

Ergernis

Waar Kim zich nog dagelijks aan kan ergeren zijn de websites die nog steeds niet goed toegankelijk zijn voor visueel gehandicapten. “Dat soort onaangepaste websites zijn een crime en die sluit ik dan ook weer snel. Je mist daardoor veel informatie of je moet er op een andere manier achter zien te komen. Ook het toenemend gebruik van touchscreens en tiptoetsen op allerlei gebied maken het (digitale) leven er niet gemakkelijker op. Kunnen we daar weer mee aan de slag om voor oplossingen te pleiten”. En zo blijft Kim als ijverig baasje constant in de weer om de samenleving voor allen toegankelijker te maken.

Meer interviews op mijn site.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

14 reacties

  1. Tja wat kan ik zeggen een verhaal op zich zelf over een persoon die met ondersteuning haar weg heeft gevonden ……petje af…

  2. Jezus wat een verhaal Kim.
    Ik vind het echt zo knap dat je dit allemaal hebt bereikt. En je doorzettingsvermogen dat je toch door hebt gepakt.
    Dikke knuffel van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.