Avond voorlichting geven bij de Mandala

H2>Mijn bezoek aan DeMandala

Net werd ik gebeld door iemand van stichting De Mandala in Tilburg. Zij richten zich op jongeren tot 18 jaar. Ieder jaar stellen ze een thema centraal, wat nu “Door de ogen van..” is. Ik ben gevraagd om een avond bij te wonen met jongeren van een jaar of 13. De bedoeling is dat zij door mijn ogen kijken. Wat inhoudt dat ze me vragen zullen stellen over blind zijn, hoe ik het een en ander doe, ervaar etc. Ik kijk nu al uit Naar de voorlichting. Want het is niet mijn eerste bezoek aan De Mandala, de avonden zijn tot nu toe altijd erg leuk.

Vrouw strijkt

De vragen die me gesteld worden variëren nogal. Soms willen ze weten hoe ik mijn kleding samenstel, of ik ze zelf uitkies. Maar ook of ik kan koken, strijken en dergelijke. Of ik mensen op straat en in winkels vertrouw enzovoort. Ook krijg ik vragen of en wat ik mis nu ik niets meer kan zien, of ik mensen kwijt ben geraakt doordat ze weg zijn gebleven en ga zo maar door. Je kunt alles verwachten! Wel is het zo dat het verschil maakt hoe oud de jongeren zijn.

Ogen die ronddraaien

“Verder kijken dan je ogen zien… Als je heel even goed door de ogen van die ander kijkt: die ander met zijn eigen gedachten, die ander met zijn andere meningen… Misschien zal je het nooit eens worden. Maar doordat je heel even door andere ogen gekeken hebt kun je de ander wel begrijpen of zelfs waardering krijgen voor die andere gedachten. Misschien geeft die ander je inzicht hoe je ook iets kunt zien wanneer je de kans geeft om door jouw ogen te kijken, en wordt iets wat je eerst zo zwart zag iets kleurrijker.”

www.demandalatilburg.nl/

11 reacties

  1. Misschien wel. Het is alleen al leuk dat zij hun vragen aan me kunnen stellen en door mijn antwoord krijgen zij hopelijk een reëel beeld van mensen met een visuele handicap, want in de loop van de tijd heb ik gemerkt dat velen vooral denken aan wat er niet mogelijk is ipv wat wel. Sowieso komt dat doordat zij er niet mee bekend zijn en dus geen idee hebben van hoe je leven eruit ziet, of kan zien, als je blind bent, en denken dat er veel minder kan dan in werkelijkheid het geval is!

  2. Ze hebben precies de goede persoon uitgekozen. Petje af voor jou Kim en dat meen ik uit de grond van mijn hart. Je bent een toppertje. ( en Berry ook)

  3. Geweldig uitgangspunt van die stichting.
    Heel erg leuk voor jou Kim en vooral heel fijn voor die groep jongeren. Het zal een inspirerende avond voor ze zijn met jou als eye-opener #inzicht. Veel succes en plezier !!

  4. Dank je Antoinette! Ik krijg achteraf erg positieve feedback, wat me goed doet. Ik kan niet goed inschatten hoe mijn verhaal, mijn reacties/antwoorden op de groep overkomen maar de jongerenwerkster vertelde me eens dat ze, als ze op het afgelopen jaar terugkijken en voor hun belangrijke of indrukwekkende gebeurtenissen opsommen, ze altijd mijn naam noemen, de avond dat ik er was. Daar word ik dan wel stil van, misschien nuchter als ik ben maar ook omdat het voor mij ‘gewoon mijn verhaal’ is, zo vanzelfsprekend. Het zijn altijd gezellige, informele bijeenkomsten en ik probeer mijn steentje bij te dragen aan, om het zo te noemen, positieve beeldvorming. Het is een geweldige club mensen die heel originele, leerzame dingen bedenken en bijeenkomsten organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.