Audiodescriptie en de bios

De bios bezoeken als je blind bent met audiodescriptie

Voor blinden wordt het steeds aantrekkelijker om naar de bios te gaan. Zo was er gisteren in Amsterdam een speciale vertoning van de nieuwe film Süskind van Rudolf van den Berg. Blinden konden de film er door speciale aanpassingen heel intens beleven.

Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee. De audiodescriptie wordt tot op heden slechts in 4 bioscopen in Nederland gebruikt.

Bron: NOS.nl

Audiobeschrijving (of audiodescriptie) is een techniek waarbij een vertelstem, tussen de dialogen en achtergrondgeluiden door, extra informatie geeft over een film, tv-programma, theaterstuk of zelfs een muziekfestival of voetbalwedstrijd. Deze informatie beschrijft wat er allemaal te zien is, zodat ook blinden en slechtzienden het programma of evenement kunnen volgen.
Voetballer

Toepassingen

Audiodescriptie wordt o.a. toegepast bij films en tv-programma’s, maar ook op websites, in het theater of het museum, op muziekfestivals en zelfs bij voetbalwedstrijden. Er zijn twee vormen van audiodescriptie: vooraf opgenomen beschrijvingen en live beschrijvingen.

Bij een vooraf opgenomen beschrijving maakt de audiobeschrijver een script dat later wordt ingelezen in een geluidsstudio. Vaak is de ‘voorlezer’ niet dezelfde persoon als degene die het script schrijft.

Bij live beschrijvingen is de audiobeschrijver aanwezig tijdens het evenement en geeft hij of zij rechtstreeks commentaar. In dat geval is de stem die de blinden en slechtzienden horen dus wel die van de beschrijver.

Lees meer over EarcatchEn de nieuwste ontwikkeling, eind 2018:
Scribit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.