Kleuren vertaald in muzieknoten

Itsmiepfiep tipte mij over onderstaand artikel. Het heeft een aantal omzwervingen gemaakt, van de site van de BBC naar Nu.nl naar de site van Special kids, waar ik het van gekopieerd heb!

Victor Wong, een aan de Cornell University (New York) afgestudeerde blinde student heeft software ontwikkeld die kleuren omzet in muzieknoten. Op deze manier kan hij weerkaarten ‘bekijken’. Wong is al sinds zijn zevende jaar blind.

De student uit Hong Kong deed zijn ontdekking toen hij voor zijn studie gekleurde kaarten van het weer in de ruimte moest lezen. Om het ruimteweer te ontdekken moest Wong per minuut veranderingen in kaart brengen om een wiskundig model op te stellen. Verschillende methodes om de gegevens vast te leggen passeerden de revue, waaronder een manier om de weerkaarten om te zetten in braille na een omschrijving van een collega.

‘In het belang van mijn eigen studie en in het belang van blinde wetenschappers in het algemeen leek het me goed om software te ontwikkelen, die ons kan helpen bij het lezen van kleuren’, vertelde Wong aan de BBC. Uiteindelijk kwam de student op het idee om de kleuren in muziek te vertalen. Met behulp van een computerspecialist en een andere student werd een programma ontwikkeld. Aan elke kleur werd een pianonoot gekoppeld en op deze manier is het mogelijk voor hem om digitaal gemaakte afbeeldingen te lezen.
Fotocamera
De uitvinding wordt, vooral omdat er nog haken en ogen aan zitten, nog niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Zo werkt het bijvoorbeeld nog niet voor elke willekeurige foto. Wong: `Er moet nog heel hard aan worden gewerkt, maar ik hoop dat blinden ooit plaatjes en foto’s kunnen lezen.’

Bron: Nu.nl

4 reacties

 1. Ha Kim, we moeten een reisje naar China boeken (lol)
  knufff en fijne zondag,
  en ja ik geloof er nog steeds in, er is dus iemand die de software kan maken, ha, Yes.. wordt vervolgd
  knufffffff Karnayna

 2. Hoi Kim,
  Heb je de wereld draait door gezien?
  De blinde man,die door klikken kleuren kan zien?
  En vormen?
  Dat bedoelde ik destijds, trillingen, klanken en kleuren….
  liefs karnayna Hugging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.