Film Blind

In mijn jeugd keek ik vaak films. Gezellig in het weekend samen met vrienden, zak chips en cola binnen handbereik. Nadat ik blind werd werden films voor mij minder interessant. Veel te moeilijk te volgen. Maar daar kan verandering in komen!

Het liefdesverhaal Blind is de eerste Nederlandse speelfilm met audiodescriptie, ofwel filmbeschrijving. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden samen met het reguliere bioscooppubliek de film volgen.

Over de film:
Ruben is een eenzame, onhandelbare jongen die blind is. Marie (Halina Reijn) is een door het leven getekende vrouw, en gaat emotioneel gebukt onder haar afwijkende uiterlijk. Ze heeft een prachtige stem en deelt met Ruben een grote liefde voor boeken en verhalen. Daarom vraagt Rubens moeder haar als voorlezeres voor haar zoon. Langzaam groeit er een band tussen deze outcasts. Ze leren elkaar vertrouwen en liefhebben, in Rubens gedachten is Marie een beeldschone vrouw. Niemand durft dat beeld te verstoren, ook Marie niet, want voor het eerst in haar leven vindt iemand haar mooi. Maar als de dokter vertelt dat Ruben geopereerd kan worden en weer zal kunnen zien slaat de angst toe. Zal ook Ruben haar afwijzen of is ware liefde echt blind?

Lees alles over audiodescriptie

7 reacties

 1. Er was een flink stukje over in het NOS Journaal van gisteravond. Het leek me wel mee te vallen, de aanvullende info werd netjes in de ruimte tussen de gesprekken gegeven. Ik was al bang dat het net zoiets was als die rampzakige tolken die door een spreker ratelen.

  Op dit moment loopt er ook een aardig Bommel-hoorspel. In de laatste afleveringen had Brigitte Kaandorp een leuke hoofdrol. Voor dat deel was zij ook de vertelster, maar dat bracht ze er minder goed af.

 2. Xiwel, er werd gezegd dat er uitsluitend info en uitleg wordt gegeven tijdens stiltes in de film. Anders wordt het wel heel verwarrend. Doet me denken aan het nasynchroniseren zoals Duitsers veelal doen.
  Nieuwsgierig geworden ging ik op internet op zoek naar dat hoorspel. Hier vond ik hem. Tevens was er een link Plain text site voor blinden en slechtzienden, netjes hoor!

 3. Het lijkt me een prachtige oplossing. Zit je dan met een koptelefoon in de bios? Het zal niet eenvoudig zijn om zoiets te maken denk ik.

 4. Ik heb met mijzelf afgesproken dat als er één Nederlandse film is die ik dit jaar wil zien dat het dan deze film word. Ik heb ooit met een blinde dichteres gepraat over hoe zij haar e-mails leest en vond dat prachtig. Het is toch een hele andere beleveniswereld en voor mensen, zoals ik, soms moeilijk in te leven.

 5. Vanaf vandaag is de film ‘Blind’ met audiodescriptie op 4 locaties in Nederland te zien. Namelijk in:

  CITY MOVIES UTRECHT
  VOORSTRAAT 89 UTRECHT
  Algemeen nummer 030-231 4384
  Voor reserveringen 0900 – 9363
  Site
  CINEMEC EDE
  Laan der Verenigde Naties 150 Ede
  0900 32 10 321 (35 ct/min).
  Deze lijn is dagelijks bereikbaar van 13.00 tot 23.00 uur.
  U wordt persoonlijk geholpen en kunt direct kaarten reserveren.
  Schriftelijke vragen over de bioscoop kunt u sturen naar filminfo@cinemec.nl
  Site

  LUX NIJMEGEN
  Mariënburg 38-39 Nijmegen
  Algemeen telefoonnummer: 024-3221612
  Voor reserveringen:
  Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 22.30 uur.
  Zaterdag en zondag van 11.00 tot 22.30 uur.
  0900 5894636 of 0900 LUXinfo (ca € 0,25 / minuut)
  E-mail: publiciteit@lux-nijmegen.nl
  Site

  KETELHUIS AMSTERDAM
  Pazzanistraat 13
  Cultuurpark Westergasfabriek
  Tel: 020 – 684 00 90 (kassa)
  020 – 684 01 12 (kantoor)
  Open: woensdag, zaterdag en zondag vanaf 13 uur, overige dagen vanaf 16 uur.
  E-mail: info@ketelhuis.nl
  Site

 6. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar deze film. Helaas kom ik maar zelden in de bioscoop, als we gaan is het in het theater, dat is zover ik weet de enige toegankelijke bios bij onsdorp in de buurt.

  Heb jij hem nu al “gezien” of ga je nog “kijken?” Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. :verstoppertje:

 7. Het is ook wat hè met die toegankelijkheid. Erg vervelend lijkt me (zwak uitgedrukt).
  Nee, ik ben nog niet geweest, de film staat bovenaan mijn verlanglijstje! :Smiley springt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.