Zintuig

Dominant zintuig

Pas las ik een artikel waarin Vincent Bijlo geurtjes (parfum) ging testen. Hij vertelde dat hij het ’s ochtends kan ruiken als de zon schijnt. Ik dacht nog even: hmm, komt me niet bekend voor, hoe zit dat dan?
Maar ik neem het gelijk aan, zou vroeger ook niet gedacht hebben dat ik ooit nog eens muren kon horen, geparkeerde auto’s of bushokjes.
Ik kan niet zelf de proef op de som nemen want ben ook mijn reukvermogen kwijt.

Toen dacht ik, stel nou dat je goed kunt zien, een neus hebt als Vincent en een gehoor als ik. Dus dat je van alledrie die zintuigen optimaal gebruik maakt. Volgens mij krijg je dan zo’n schat aan informatie, prikkels binnen dat het onovrzichtelijk wordt. Vermoedelijk is altijd 1 zintuig dominant.
Verrekijker

Later realiseerde ik me dat het gezichtsvermogen het ‘snelste’ zintuig is. Waarom?
Berry en ik waren afgelopen zondag aan het wandelen toen we een viaduct naderden. Dat had hij natuurlijk al lang gezien. Ik merkte het echter pas op toen ik er onderdoor liep en de echo hoorde en even later de trein die voorbij reed. Op dat moment zei Berry dat het er enorm stonk naar urine.Stinkt hier
Tja, je kunt wel voor je uit kijken maar voor je uit horen of ruiken?? Dat kan alleen als de wind jouw kant op staat of als je een eindje verderop auto’s af hoort slaan, zodat je weet dat je een zijstraat nadert. Het is echter zo dat je dat laatste al lang gezien zult hebben!

Dus denk ik dat het niet gaat, om die zintuigen gelijktijdig op volle kracht te laten werken! Het vereist vaak toch enige concentratie. Als je bijv. in de bossen bent sluit je je ogen om optimaal te kunnen luisteren naar alle geluiden. Ja je sluit je ogen zodat het gehoor beter zijn werk kan doen!
Brengt me op een vraag die ik nagenoeg altijd krijg tijdens een voorlichting: ben je nu beter gaan horen?
Nou nee, als je het zo stelt is het antwoord nee. Wel maak ik beter gebruik van mijn gehoor, en dat is een wezenlijk verschil.

Lees ook Liever doof of blind

3 reacties

  1. Hersenkronkels
    Dat is interessant zeg. Is daar weleens onderzoek naar gedaan? Zal vast wel. Ik denk dat je onbewust heel veel informatie van je zintuigen filtert. Je hoort bepaalde geluiden niet meer, je voelt de ring om je vinger niet. Of kom ik hersenen tekort om al die signalen te verwerken? Als er een zintuig wegvalt worden de andere automatisch belangrijker. het zien s voor mensen kennelijk “het snelste” maar bij dieren is reuk vaak weer belangrijk.
    Dan heb je ook nog de smaak en de tast. Ik denk dat het ook te maken heeft met persoonlijke voorkeuren. Bij mij werkt TV-kijken ontspannend en word ik onrustig van de radio. Bij mijn vrouw is het andersom. Of ligt dat er meer aan of je auditief, visueel of meer op gevoel bent ingesteld?

  2. Ja, klopt, sommige mensen hebben van nature een voorkeur voor het een of andere zintuig, zijn dus voornamelijk auditief of juist visueel ingesteld.
    Dat zie je terug in hoe mensen herinneringen ophalen. Zie je de beelden voor je, of denk je juist terug aan de geluiden, de geuren, etc.

    Er is een theorie die ervan uitgaat dat de mens maar een bepaald percentage van zijn hersencapaciteit benut. Volgens mij is ook niet alles te gebruiken, het is gewoon vulling waardoor je hersens kraken!!
    Maar goed, mensen filteren, en dat is niet zonder reden. Orde aanbrengen in de chaos die anders zou ontstaan.

    Toch denk ik dat het gezichtsvermogen, het zien nagenoeg altijd dominant is. Het is niet alleen snel maar geeft je ook een overzicht, een totaalplaatje terwijl je dat dmv geluid niet of moeilijk kunt opbouwen.

    En het is zeker waar dat er dieren zijn die hoofdzakelijk hun neus gebruiken. Denk maar aan honden, die zijn kleurenblind, kunnen diepte niet zien etc.
    Ik heb echter ook gelezen dat, als ik het goed zeg, het gen muteert, dat het reukvermogen van de mens steeds meer achteruit gaat ten voordele van het gezichtsvermogen.

  3. Henk, nog wat info, uit een boek over NLP:
    We hebben een werkelijkheid nodig om de enorme stroom informatie te kunnen verwerken die via onze zintuigen binnenkomt. We kunnen niet alles waarnemen. We moeten een keuze maken, omdat de capaciteit van ons denken gewoon niet groot genoeg is om alle aanwezige details tegelijkertijd te verwerken. Dus maken we een keuze uit de binnenkomende informatie en we doen dat – grotendeels onbewust – Op grond van ons wereldmodel.
    Ons zenuwstelsel maakt onderscheid tussen signalen en achtergrondruis. De ruis wordt weggefilterd.
    Maar de één z’n ruis is de ander z’n signaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.