Babyboom

Babyboom

Om mij heen lijkt wel sprake te zijn van een heuse babyboom. Het ene na het andere nichtje is zwanger, of net bevallen. Ieder moment kan het bericht komen dat mijn vriendin Desiree is bevallen van een zoon of dochter. Zelf weet ze al wat het wordt, nu wij nog! Baby duikelt van plezier

En net hoorde ik dat mijn zusje weer zwanger is!! Yes yes, al 12 weken! Dus over een half jaartje word ik voor de tweede keer tante, jippiieee!Baby

Tante Kim, hoe klinkt dat!

Babyboom nader verklaard

Babyboom is een demografische term, waarmee verwezen wordt naar de geboortegolf die in veel West-Europese landen en de Verenigde Staten optrad vlak na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.

De euforie over de bevrijding leidde ertoe dat velen een gezin stichtten. Ook in België en Nederland trad een geboortegolf op: met name in 1946 en 1947, maar ook in de twintig jaar daarna, werden aanzienlijk meer kinderen geboren dan in de perioden ervoor en erna.

De babyboom betreft overigens een tijdelijke opleving van het geboortecijfer, dat al dalende is vanaf 1880.

Het heeft aan het begin van de 21e eeuw nog steeds grote gevolgen voor de samenstelling van de bevolking. Zo kampen veel westerse landen met een vergrijzende bevolking, wat de financiering van de sociale zekerheidsstelsels in die landen onder druk zet.

Wikipedia

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

17 reacties

 1. Gefeliciteerd Kim, zegt je nichtje tante tegen je, of gewoon Kim? Ik heb, als ik er niet één vergeet 6 neefjes en nichtjes, en mijn neefje van 13 zegt soms tante om me te pesten
  Het zijn inderdaad van die periodes, geboortes en overlijdens, er gaan in mijn omgeving de laatste tijd wel veel over naar een andere plek. Het wordt weer tijd voor geboorte kaartjes, en die gaan vast binnenkort weer komen. 😀

 2. Ik was al wel eerder tante, maar dat voelde anders. Berry heeft een broer en een zus die ieder 2 kinderen hebben. Die zeggen geen tante tegen me, maar wel oom tegen Berry. Ach, ik zou het ook niet willen, want ik voel me niet hun tante. Vraag me eigenlijk af hoe dat dan wel moet voelen! 😉
  Mijn nichtje Linda, het eerste kindje van Mariëlle, is in september een jaar geworden. Zij praat nog niet, hooguit af en toe een woordje. Wat mij betreft blijf ik gewoon Kim voor haar, maar wie weet willen haar ouders dat ze tante zegt!
  Verschillende ooms en tantes van me wilden vroeger ook niet dat wij hun oom of tante noemden. Zij waren nog betrekkelijk jong en wilden dat echt niet horen! Ze zijn ongeveer van de leeftijd van Berry, of een paar jaar ouder. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, ik vind het zelf eigenlijk niet klinken, nou ja, niet om zo genoemd/aangesproken te worden!

 3. Ria mailde dat ik eens onder Babyboom moest kijken op jouw website. Een originele manier om te vertellen dat je voor de tweede keer oma wordt!! 😉 Voor al die kinderen die geboren worden weet ik een perfecte zwemschool, zie website!! 🙂
  Als het net zo’n leukerdje wordt als Linda mogen jullie allemaal je handen in elkaar knijpen.

 4. Soms heb je van die periodes dat overal om je heen iedereen wordt geboren. Soms is het andersom. Mijn nieuwe collega heeft al 6 nabije familieleden verloren in 6 maanden tijd.
  Gisteren was ik getuige van het moment dat haar werd verteld dat haar neef van 47 was overleden.

 5. Ja, ik vrees dat dat de andere kant van de medaille is. En die zien we hier ook geregeld, is het niet van nabij dan wel via vrienden en kennissen.

 6. Hoe dat klinkt? Oud???
  Mijn (aangetrouwde) nichten en neven mogen absoluut geen tante zeggen.
  De kinderen van mijn jonste zusje zie ik nooit (de oudste wordt in april 23: mijn zusje was er vroeg bij: ze was 19). Als haar dochter net zo vroeg is, is ze ondertussen oma.

 7. Nou, daar moet je toch niet aan denken, zo jong oma worden!
  Maar inderdaad, ik vind het oud klinken, ik vind het sowieso niet bij me passen, tante Kim.

 8. Ik ben inmiddels 7-voudig tante en word alleen voor de grap met tante aangesproken, eigenlijk vind ik het allemaal best, tante of Pauline, als het beestje maar een naam heeft, nietwaar? En ik weet ook niet hoe je je zou moeten voelen als tante, als pauline voelt het gewoon goed om neefjes en nichtjes te hebben 😉 Van harte Kim!

 9. Ook al ben ik nog vrij jong (25), en maar 10 jaar ouder dan mijn oudste neefje, ik wil toch graag met Tante Jacqueline aangesproken worden door mijn neefjes/nichtjes. Dat vind ik een kwestie van respect. “U” of jij laat ik dan een beetje aan hen over…..meestal kiezen ze voor u trouwens.

  Ben ik nou ouderwets?
  Groetjes, Jacq.

 10. Jacq, ik denk niet dat het iets te maken heeft met ouderwets of niet. Het is gewoon hoe jij er tegenover staat, wat jij belangrijk vindt.
  Voor mij voelt het niet als uiting van respect, omdat ik vind dat respect tonen met andere zaken te maken heeft dan met aanspreekvorm. Maar goed, iedereen is vrij om dat zelf te bepalen.

 11. Toevallig had ik het laatst met mijn neefje over aanspreekvormen, en toen moest ik weer aan bovenstaande discussies denken. Hij begon me bij mijn voornaam en met jij aan te spreken. Toen ik daar wat van zei, reageerde hij, puber als hij is zei hij dat hij genoeg had van “dat ge-u en “ge-tante” en dat het belachelijk is….en dat niemand van zijn vrienden zijn tante nog zo aanspreekt. Ik heb nu gezegd dat-ie best wel jij mag zeggen, maar dat ik wel tante Jacqueline wil blijven. Normaal heb ik trouwens altijd wel een leuk, normaal contact met hem hoor.

  Wat vinden jullie nou van deze discussie?
  groetjes,
  Jacq

 12. Jacq, puberaal gedrag dus. Ik vind dat hij jouw mening/wens niet belachelijk hoeft te noemen en zijn vrienden hebben er al helemaal niks mee te maken. Maar goed, het is een puber zoals je zei en dat verklaart misschien zijn houding.
  Het blijft natuurlijk jouw mening tegenover de zijne. Toch denk ik dat je hem wel mag vragen je aan te spreken met tante. Voor jou is dat belangrijk en daar mag hij best rekening mee houden.
  Succes ermee!

 13. Hallo,
  Kom toch nog even terug op mijn reacties hierboven. Tijdens de mei-vakantie waren mijn zus en zwager 10 dagen weg en heb ik dat neefje waar ik het steeds over had in huis gehad. Vanaf dag 1 heb ik hem maar eens flink aangepakt. Binnen een dag zei hij alleen nog maar tante Jacqueline (en u). En hij begon zelfs met 2 woorden (ja, tante Jacqueline) te spreken. Vond ik ook weer een beetje overdreven, maar dat heb ik hem maar niet gezegd….Ben benieuwd hoe lang hij het volhoudt. Zijn er eigenlijk nog veel (jonge) tantes die toch wel graag die titel willen horen? Hoe zit dat in jullie omgeving?
  Groetjes, Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.