Opnieuw avondje voorlichting met vele vragen

Voorlichting en vragen beantwoorden

28 september ging ik voor de tweede keer naar het jongerenpastoraat in Diessen om er voorlichting te geven. Ditmaal een grotere groep, tegen de 30 kinderen van een jaar of twaalf. Er waren 5 begeleiders bij waarvan ik Chris, Karin en de pastor al kende. Het was in het begin toen de kinderen binnenkwamen enorm druk. Wat een gekwetter, net een kippenhok!

Eerst werd er weer het gebruikelijke rondje ‘ik draag mijn steentje bij aan’ gedaan waarbij iedereen iets of iemand mocht noemen aan wie hij zijn steen (letterlijk een steen) wilde bijdragen.
Daarna sprak de pastor over een stuk uit de bijbel waarop hij inging door er eerst in het kort iets over te vertellen en het vervolgens te vertalen naar de dagelijkse praktijk, naar hoe eenieder er in zijn leven mee om kan gaan. Dat is best mooi om te horen.

Vragen stellen aan Kim

Inmiddels was er een half uur voorbij en de kinderen mochten mij vragen gaan stellen. Daar werd volop gebruik van gemaakt! Wat werd er zoal gevraagd?
Ben je altijd al blind?
Hoe koop je kleren?
Word je wel eens gepest met je handicap?
Word je wel eens bedonderd?
Wat is het laatste dat je gezien hebt?
Zou je weer willen zien?
Vind je het moeilijk blind te zijn?
Zie je in je dromen?Meisje droomt
Wat mis je het meest om te zien?
Weet je hoe je man er uitziet?
Weet je hoe je er zelf uitziet?

Soms waren de vragen eenvoudig te beantwoorden maar er zaten er tussen die niet zo makkelijk waren! Ik probeer het niet te dramatisch te maken, dat zou een vertekend beeld geven denk ik. Ik probeer een middenweg te vinden door wel eerlijk antwoord te geven maar op een luchtige toon.

De kinderen kregen allemaal een braillealfabetje waarmee ze druk in de weer waren om de tekst te ontcijferen.
Er was ook een spontane actie toen iemand vroeg hoe ik dat dan deed met koken en zo, en met melk inschenken. Een van de leiding pakte een kan water en een glas, zette dat op een dienblad en liet het dat kind proberen, met een blinddoek om. Daarna nog een meisje en dat was best grappig. Ik was wel blij dat ze mij niet vroegen, al die ogen op je gericht!!

Rond half 10 was het afgelopen. Ik kreeg als dank een leuke attentie.
Buiten troffen we Chris nog met wie we even bleven praten. Hij vond deze, en de vorige avond er uitsteken boven de anderen. De kinderen luisterden heel goed vond hij, en het was erg leuk en interessant. Leuk om te horen!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

8 reacties

 1. Ik had al iets eerder gemerkt dat je logpauze een beetje voorbij is. ­čÖé

  Hebben die kinderen niet gevraagd of je een leuke website hebt? En ik mis vragen over de hond, was die niet mee?

 2. Oh oh, nou dan weet jij meer dan ik.

  Jawel, dat was een van de eerste vragen: heb je een hond. Maar joh, er is zo ontzettend veel gevraagd. Zeppowas overigens niet mee vanwege een steile open trap die m.i. lastig en gevaarlijk is.
  En nou je het zegt, mijn site is niet ter sprake gekomen! Er viel zoveel te vertellen en uit te leggen en de tijd is kort. In de tussentijd gingen de kinderen ook nog naar buiten om een spel te doen, waarbij ze geblinddoekt werden en al met al is zo’n avond dan om voor je het weet.

 3. Je adverteert dus, want ik lees nu dat je toch weer een voorlichting hebt gegeven. Misschien maar goed dat ze je weblog niet kennen, anders krijg je het nog drukker met al die vragen die niet gesteld zijn. Kinderen vragen trouwens wat volwassenen willen weten, maar niet durven te vragen.
  Weer een andere layout, wel duidelijk. Ik mis net als bij blogse de logs in het menu. Je ziet alleen de reacties.
  Waar ga je de volgende week naartoe? ­čśë

 4. Peggy, haha niks geen advertenties, ik ben gek zeg!
  Oja, ik had net de lay-out gewijzigd en nog geen tijd gehad e.e.a. aan te passen. Dat rijtje laatste logs komt nog.
  Volgende week ga ik nergens heen, maar ben net wel uitgenodigd om 5 november te komen vertellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.