Jaws naar de haaien?

Jaws naar de haaien

Om met mijn pc te kunnen werken maak ik gebruik van het programma Jaws. Dit is een Nederlandstalig schermleesprogramma. Het zet de informatie op het scherm om in gesproken woord en/of braille.
Vinger over mond; geen commentaar
Toen ik gisteren mijn computer opstartte zweeg Jaws in alle talen. Oeps, wat nu? Helpdesk bellen?
“Ja hallo, ik heb een probleem, Jaws doet ’t niet…!”
Helpdesk: “Hoezo niet, wat staat er dan, geeft ie een melding”
Ikke: “Hoe weet ik dat nou, hij doet het toch niet, hij leest niks voor!!”
Met hakbijl op pc inslaan
Lastig dus. Maar geen paniek, er waren ogen voorhanden. Op het scherm stond een melding over fout bij onderscheppen van video intercept nog watte. Ojee, videokaart kapot? Drivers opnieuw installeren? Update van de software?
Kaart bleek niet kapot, drivers opnieuw installeren haalde niks uit en update ging niet… “niet compatible met de op uw computer aangetroffen hardware”. Helpdesk dan maar. “Installeer Jaws opnieuw”. Oké. Geen resultaat, hij bleef zwijgen als het graf.

Het heeft tot ’s avonds geduurd eer ik de gouden tip kreeg van een vriend van me. In de tussentijd probeerde ik me te behelpen met de ingebouwde spraak van Windows. Moet je eens uitproberen… Ga naar uitvoeren en vul daar in: narrator. Nou, Nederlandse tekst op z’n Engels uitgesproken…. ik kon er geen wijs uit. Ben blij dus dat mijn oude vertrouwde Jaws weer vrolijk tegen me babbelt want ik voorzag al een héél stil weekend!!

Optelec is het bedrijf dat dit produkt levert!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

20 reacties

 1. En dan te bedenken dat het enige verschil, uiteindelijk, in advies van de helpdesk en dat van die vriend was dat ik ipv opnieuw opstarten, éérst de pc helemaal uit moest zetten…. Want anders bewaart ie de nieuwe instellingen niet. Ach ja, het praat weer volop, dus alles onder controle! 😆

  1. Wat heb je precies gedaan om jaws weer aan de praat te krijgen? Mijn man zit al drie dagen zonder en heeft al van alles geprobeerd! Ik wil hem via jou graag helpen.

 2. Ik ben blij voor je dat ie het weer doet, ik heb het geprobeerd met narrator in te vullen bij uitvoeren, maar krijg niets, alleen een foutmelding.
  Komt denk ik omdat wij nog windows ME gebruiken (van voor de oorlog weet je wel?)

 3. Fijn dat je er goed mee kunt werken. Outspoken hing bij mij nogal eens, het liep voor geen meter in combinatie met xp. Verder is het zo dat ze er niks meer aan deden, het produkt niet verder ontwikkelden. Maar ja, iedere software zal zo zijn gebreken wel hebben.

 4. Nee klopt ze doen er nog steeds niet aan (loop stage op me oude basisschool daarom ben ik weer wat meer up to date haha).. maar ik vind Jaws zelf ook fijner maar uhh af en toe moet je ook eens wat anders gebruiken als je in de ICT zit 🙂 of wil gaan zitten..

 5. Gelukkig dat het weer werkt Kim!
  De spraak van Windows heb ik nog nooit beluisterd. Ik werk enkel met Jaws op dit moment, dus zonder Fluency Dutch, en heb Jaws daarom op Duits gezet voor de uitspraak. Met de angelsaksische synthesizer versta ik anders ook maar weinig van tekst in mijn moedertaal.

 6. Milieuverkenner, dat lijkt me ook lastig werken, maar waarschijnlijk wen je eraan. Die Fluent Dutch heb ik nog wel. Binnenkort ga ik Jaws 6.1 aanvragen, want dat wordt wel tijd. Ik loop 4 versies achter of zo. En wie weet Real speak erbij…?!

 7. Toe maar… real speak…
  Voor die prijs heb je bijna echte spraak, van een in te huren leeshulp…
  Hé, maar Kim, even wat anders…
  Ik heb nu de ervaring dat Nedstat in minstens 2 controleerbare gevallen niet aangaf dat er door iemand een bezoek was gebracht aan mijn weblog. Vanmiddag keken we bijvoorbeeld bij mijn vader op de computer naar mijn weblog en mijn vader heeft een account bij Het Net. Het Net stond evenwel niet tussen de genoemde bezoekers. Bovendien geven de statistieken op het weblog zelf andere getallen dan bij Netstat. Hoe zou dat toch kunnen? Misschien zit er iemand bij Nedstat de gegevens handmatig in te voeren?

 8. Karakterman, zou kunnen hoor, dat het alleen mogelijk is in, of vanaf xp. Maar die stem van Windows zelf lijkt ook wel van voor de oorlog.
  Leendert, dat ‘probleem’ herken ik. De teller van Nedstat lijkt onnauwkeurig te zijn. Waar hem dat in zit, geen idee. Ik meen dat ie ook niet telt als je vanuit een email klikt op een link, als je een reactie op een log hebt gehad. En die Real speak, geen idee wat dat ding kost en ook niet of het eigenlijk wel vergoed wordt. En die Fluent Dutch is ook zo gek nog niet, toch!

 9. Ach, misschien is vandaag de dag dat Real Speak zo duur niet meer en volgens mij werd het ook toegepast in dat ondertitelingsproject.
  Ik ben zelf heel tevreden over Jaws. Ik ben ooit begonnen met versie 3.2 en dat ondersteunde html nog niet, waardoor ik nog weinig kon internetten, maar nu gaat dat best formidabel.
  Anderen zijn soms helemaal weg van andere paketten. De een rijdt graag op een Gazelle, de ander op een Union, nietwaar?

 10. Helemaal waar. Jaws is prima, wil ik ook niet veranderen. Had voorheen Outspoken maar dat ging echt niet samen met Windows, in het oude DOS ging dat nog een beetje. Heb nu versie 4.2 en die is traag, te traag. De laatste nieuwe Jaws schijnt erg goed te zijn, weer sneller dan de vorige en zo. Ik heb meegedaan destijds aan dat project gesproken ondertiteling. Dat is de stem van Elleke van Doorn. Als ik die de hele dag aan mijn kop heb, dan laat maar. Ik hoor nu Johan en die bevalt vrij aardig…!

 11. Ik heb geen idee welke stem ik nu heb. Het zou Bernhard kunnen zijn of Claus. Het is in ieder geval Nederlands met een Duits accent. Ik heb hier nu Jaws 5.0 en daarbij merk ik niets traags. Ik heb het zo ingesteld staan dat ik niet hoor welke toetsen ik aantik en dat is wel lastig, maar verder werkt het geweldig.

 12. Dan verander je die instelling toch? Je kunt nagaan welke stem je hebt geactiveerd door naar de instellingen te gaan, ins+j, dan stemmen, en daar zie je het gelijk.

 13. De persoon weet ik wel aan te passen, maar het al dan niet uitspreken van toetsaanslagen niet. Bij algemene steminstelingen noch bij afzonderlijke steminstellingen vind ik daar een keuzemogelijkheid voor.

 14. Ach zo. Daar moet je ook niet zijn. Dan moet je zijn bij configuratiebeheer, en toetsecho moet je aanvinken. Weet uit mijn hoofd niet waar dat zit maar waarschijnlijk onder algemene instellingen. Nou ja, dat is een kwestie van die menu’s doorlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.