Tegenstrijdig?

Tegenstrijdig

Ik houd niet van spreekwoorden en gezegden, en al helemaal niet van dooddoeners. Toch komen mij er wel eens enkele ter oren waarvan ik denk: dit kan ik echt niet rijmen.

Soms zegt men: je krijgt wat je verdient, wat voor je is weggelegd komt toch wel op je pad.
Oké, dat zou betekenen dat alles al vast ligt, dat we er zelf geen of weinig invloed op hebben. Een andere keer weer zegt men dat je geluk af kunt dwingen.
Vraagteken

Nou vraag ik je?! Hebben wij “ons lot” zelf in handen, kunnen wij hierin sturen of moeten we het maar laten gebeuren want het ligt toch al vast. Ik weet wel dat ik zelf nu vrij krom redeneer en dat het iets genuanceerder ligt en uit te leggen valt. Maar toch, tamelijk tegenstrijdig.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

5 reacties

 1. Tja dit is moeilijk, het is makkelijk te zeggen dat je het lot in eigen handen hebt, maar wat is je lot?? en als je zou weten wat je lot zou zijn ben je daar dan tevreden mee en hoe zou je het kunnen veranderen als dat niet zo is?? pfffff

 2. Ja, zeg dat wel; pfffff!
  Ik denk dat het lot, zoals ik dat woord uitleg, vastligt. Dat is iets statisch waar je dan ook zelf geen invloed op hebt. Het is maar beter dat wij de toekomst niet kennen want stel je voor dat dat je niet bevalt en je kunt er niks aan veranderen. Bah. Maar ik denk dat er een vraag aan vooraf gaat, namelijk wat is het lot? Dan denk ik meteen aan toeval, dat in strijd zou zijn met het lot. Als alles vastligt, de essentiële dingen dan, kan toeval niet bestaan. Of zijn gebeurtenissen een samenloop van omstandigheden, en liggen die omstandigheden min of meer vast waardoor iets niet bij toeval gebeurt maar “zo heeft moeten zijn”??? Ik ga maar eens slapen denk ik…

 3. Als ik mijn bescheiden mening mag geven, denk ik dat je je leven voor 80% in eigen hand hebt en voor 20% uit ’toeval, het lot, geluk, etc.’ bestaat.
  Maar daarbij moet worden gezegd, dat die 20% vaak meer invloed kan hebben, dan die 80% 😉 Simpelweg doordat je het niet kan voorspellen 🙂
  Die 80% is zo veel omdat men veel in eigen hand heeft, tot in het extreme: pleeg ik zelfmoord of niet? Maar het geluk bepaalt of het je lukt of niet 😉 met grote gevolgen!
  Kunnen jullie je hierin vinden??
  By the way: ik heb beslist geen zelfmoordplannen hoor, was alleen een extreem voorbeeldje 🙂

 4. Pffff, nou hier slaap ik sowieso nog een nachtje over. Wel al een eerste reactie. Veel heb je zelf in de hand, zeg je. Daar kan ik in meegaan hoewel ik denk dat ook hiervan het merendeel vastligt. Mensen denken wel keuzevrijheid te hebben, willen dat gevoel hebben, maar feitelijk valt dat volgens mij flink tegen. Ik zal een simpel voorbeeldje geven, dat op iets kleins betrekking heeft. In het dagelijks leven maak we tal van keuzes. Wat trek ik aan, wat eet ik, wat doe ik in mijn vrije tijd etc. Toch zijn al die uiteindelijke keuzes gebaseerd op jou als persoon met jouw eigen smaak, voorkeur, karakter etc. Je wordt in het maken van je keuzes, in je handelen dan ook geleid door je persoonlijkheid, je karakter met alles wat daar bij hoort. Van daaruit is het logisch dat je kiest voor dit en niet voor dat. Misschien drijf ik nu te ver door maar ik denk dus dat veel vastligt. De keuzes die ik in de toekomst zal maken liggen al vast alleen weet ik ze nu nog niet. Daarmee kun je niet stellen dat dat mijn lot is. Maar anderzijds leiden al die keuzes ergens naartoe, komen uit op een pad. Dat ligt dus ook al vast maar is momenteel evenmin bekend terrein voor mij.
  Wat wel is is dat je zelf de hand hebt, tot op zekere hoogte, in hoe je omgaat met “je lot”. Soms kun je het gevoel hebben dat iets je overkomt. Misschien is dat ook zo. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, op reageert is een tweede.

 5. Helaas 🙁 moet ik Alexandra helemaal gelijk (maar wat is gelijk, niet) geven, ofwel een mooie bijdrage, Alexandra 😀
  Die cijfers van 80 en 20% zullen wel de “waarheid” dicht naderen, het blijft een feit dat het “mindere” tenslotte méér invloed uitoefent op net méér, dan andersom.
  En dát lijkt inderdaad lot, geluk, ongeluk, pech, toeval etc.
  Eenmaal bewust daarvan begint pas dat spel van invloed, dat zich steeds vaker tot vervelends toe manifesteert.
  Doe onderzoek en studie in voorouderlijke mythen, sagen en legenden, en heb dat stilaan verwerkt in eigen levensprocessen. Dat die zich “precies op tijd” aandienden, of dat ik dat op die manier onderging, past in dat lot, toeval etc.
  Er is één bijzonder én merkwaardig feit …
  de positieve benadering werkt onvoorstelbaar positief en daarmee verlichtend, terwijl de negatieve benadering onvoorstelbaar zuigt, trekt, overheerst, kapot probeert te maken. En tóch denk ik, dat beide van groot belang moeten zijn, om precies dat enge midden te kunnen vinden …
  Oh, beetje episteltje geworden, groet Roy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.