Homo’s en handicap

Homo’s en handicap

Gisteren hoorde ik op tv dat de politie in Tilburg een wervingsactie hield onder de bezoekers van Roze Maandag. Maar de homo-sollicitanten stonden niet in de rij.
Agent met fluitje

Positieve discriminatie?

Net zo iets als voor mensen met een (arbeids)handicap, allochtonen en vrouwen?
Hoewel het er weinig mee te maken heeft moest ik toch denken aan het volgende.

In 1991 verbleef ik in een revalidatiecentrum in Apeldoorn. Op een avond ging ik met een vriend te voet naar de Keizers kroon, een chic zaakje in de buurt van Het Loo erf. We wilden er voor de lol een kopje koffie drinken. We namen plaats (je laten vallen doe je daar niet) in een zetel! Naast ons zaten een paar mannen aan een tafeltje. We raakten met hen in gesprek. Het bleek Ronnie Tober te zijn, samen met mensen van de Story en weet ik wie nog meer. Die had ik nou altijd al willen ontmoeten…! Koffie
Haast onvermijdelijk kwam het gesprek op onze handicap. Wat erover gezegd is kan ik me niet herinneren. Wel dat Ronnie op een gegeven moment een soort eindconclusie trok:

Ach ja, jullie zijn blind, ik ben homo!

Ik meen dat ik met stomheid was geslagen. Maar ja, gezien de actie nu van de politie zit hij er misschien toch niet zo ver naast en is het terecht een groep die extra aandacht behoeft.

18 reacties

 1. Leuke reportage van Omroep Brabant, dat in elk geval. Verder weet ik niet goed wat ik ervan moet denken.
  De pet past ons allemaal. Maar het stoere mannen- en vrouwenimago van de politie zou wel eens een belemmering kunnen zijn voor homo’s hun broodwinning in die hoek te zoeken. Of je die met een dergelijke actie over de streep trekt? Bij de jongens die in beeld kwamen dacht ik: ga jij maar wat anders doen. Iets leuks.
  Nu stam ik uit de tijd dat roze bij meisjes hoorde, blauw bij jongens en, naar men zei, mannen met een afwijkende seksuele geaardheid kapper werden, dus laat ik verder maar zwijgen.
  Wie is Ronnie Tober trouwens? 🙂

  P.S. Voor de verandering de url van mijn andere weblog maar eens ingevuld 😉

 2. Ronnie Tober is heeeel bekend hoor van zijn prachtige liedjes…
  Paardenman, Je reactie moest goedgekeurd worden, ‘k weet ook niet waarom. Misschien omdat Ronnie Tober erin voor kwam dus even afwachten of ie dit nu wel plaatst! :Knipoog:

 3. Misschien heeft de computerkabouter even moeten nadenken over het e-mailadres dat ik had in gevuld: peter, apenstaartje,jeweetwel. Scheelt weer de nodige spam.

 4. Nee dat was de oorzaak niet. Het ligt eerder aan bepaalde woorden die je gebruikte en de tolerantie is nogal laag. Je reactie wordt dan in de wacht gehouden.
  Vul in het vervolg geen emailadres in, dan lukt het volgens mij ook.

 5. Lijkt me toch wel vreemd hoor, als zo’n vent met een handtasje vraagt of ik wel weet hoe hard ik reed.
  Als ik dan 50 zou zeggen dat je als antwoord krijgt.
  Hihihi, nee stouterd, je reed wel 56.
  Geef mij meteen maar een bon dan.

  Love As always
  Di Mario

 6. Mijnheer Tober is ziek, niet omdat ie homo is maar ziek in zijn hoofd, of zijn alle homo’s dat mijnheer Tober? Dan bent u wel hééél erg ziek.
  Maar u kunt het goed verborgen houden hoor: voor de buitenwereld lijkt u alleen maar héél zielig

 7. Ik vind dat ze wel weer genoeg aandacht hebben.
  We zijn tenslotte allemaal mensen. Blind, doof, homo of wat dan ook. Het doet er toch niet toe. Het gaat erom dat we de rest die er anders over denken weten te overtuigen.

 8. Ja dat is misschien wel waar dat het er niet toe doet maar mensen hebben nou eenmaal de neiging om de wereld, de mensheid, in te delen in hokjes, categorieën. Dat is overzichtelijk en duidelijk…?
  En alles wat afwijkt van de ‘standaard’ komt in een hokje terecht. Maar aangezien standaard niet bestaat heb je vele hokjes. En al die “groepen” gaan zichzelf vergelijken met anderen, komen er soms slechter van af in hun ogen, of worden daadwerkelijk benadeeld ten gevolge van het een of ander.

  Het komt erop neer dat ik het een lastige materie vind. Enerzijds wil ook ik zijn net als ieder ander en zo behandeld worden. Tegelijkertijd is dat onhaalbaar omdat mijn handicap het nu eenmaal ‘vereist’ dat aanpassingen nodig en/of wenselijk zijn en daarvoor moet voor mij dan een uitzondering gemaakt worden, een hulpmiddel vergoed of een rateltikker geïnstalleerd. Misschien kort door de bocht. Ik denk echter dat als er niet extra aandacht zou gaan naar bepaalde kwetsbare groepen dat deze dan snel in de problemen zouden komen.

  Natuurlijk is het wel de vraag of dat altijd nodig is. Als het gaat om het werven van homo’s om bij de politie te komen werken vind ik dat bedenkelijk. Wat doet het er toe? Ja, dat denk ik dan, je neemt iemand aan om zijn kwaliteiten en vaardigheden, niet vanwege het feit dat ie homo is of wat dan ook.

 9. Tja, hoeveel hokjes kun je verzinnen om mensen in te stoppen.

  Volgens mij hebben ze in de Belgische politieserie Flikken ook een homoseksuele agent …… .
  En in de Amerikaanse serie Sue Thomas FBeye werkt een dove FBI-agente.
  Tja, allemaal fictie natuurlijk ………… .

  Maar als ze bij de politie nog een te zware, kleine, astmatische moeder zoeken, dan kunnen ze bij mij wel aankloppen hoor …..

 10. Ik vind het moeilijk hier te reageren alhoewel ik er wel iets van vind. Er lopen hier verschillende problemen en discussies(handicap, homo, discriminatie) door elkaar en dat maakt het moeilijk.
  De actie van de politie is niet zo gek. Hoe meer verschillende groepen in dat soort diensten hoe gewoner het is/wordt.We hebben gezien/gehoord hoe het afgelopen zaterdag weer uit de hand is gelopen na de gay pride. Dat heeft dan vooral te maken dat sommigen een bepaalde groep niet accepteren en dat het in onze maatschappij langzamerhand gewoon is geworden omdat met fiks veel geweld op te lossen. Dat is dan ook meteen het totale verschil met de groep blinden/ slechtzienden. Die wordt door een ieder geaccepteerd, al gaan we daar soms wat onhandig en betuttelend mee om. Beiden groepen (en nog veel meer groepen) hebben soms positieve discriminatie nodig om te kunnen functioneren zoals ze willen, gewoon dus- meneer Tober raakt m.i. dus wel een ietsie pietsie de kern.

 11. Staart, je hebt groot gelijk met wat je daar schreef!
  En het is waar, er lopen een aantal problemen, onderwerpen eigenlijk, door elkaar. Maar dat kwam mede voort uit de opmerking van Tober! Die je overigens op verschillende manieren op kunt vatten.

  Het is waar, denk ik, dat positieve discriminatie een gunstig effect kan hebben, op meerdere terreinen. Het doel van de politie om hun werknemersbestand zoveel mogelijk een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij, met al zijn diversiteit, is prima, keur ik beslist niet af.

  Het verschil met, ik zeg maar even, mensen met een handicap, is dan weer dat deze laatsten niet aan een baan komen vanwege hun beperking, al zal dat niet snel toegegeven worden. Ik veronderstel dat dat voor homo’s niet opgaat. Maar goed, dan zie je weer dat positieve discriminatie of in dit voorbeeld het expliciet werven van, meerdere kanten kent, doelen kan dienen.

  Beide problemen hebben te maken met de houding van mensen t.o.v. mensen die afwijken van de ‘standaard’.

 12. Om mensen met een andere sexuele geaardheid op te roepen te solliciteren vind ik niet juist. Ik vind dat er geselecteerd moet worden geschiktheid in algemene zin. Is de geselecteerde een homo. So what. Op deze wijze mensen te vragen te reageren … heb ik mijn vraagtekens bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.