Geblinddoekt van de berg af

Blindelings de berg af

“Ik ben een leek op de fiets en ken ook niet veel van koers”

Jan Bardi daalt maandag blindelings Alpe d’Huez op de fiets af, en riskeert daarmee letterlijk en figuurlijk op zijn bek te gaan. De stuntman zal, met een fluwelen zak over zijn hoofd, proberen de 21 haarspeldbochten te overleven. “Wielrenners noemen het gekkenwerk, zelfs als ik via een radio instructies zou krijgen”, zegt Bardi. “Maar ik vertrouw volledig op mijn andere zintuigen.” Blinddoek
Maandag is het rustdag in de Ronde van Frankrijk. De Sporza-show ‘RonDeRonde’ daagt Jan Bardi uit om die dag de halsbrekende blindenrit op Alpe d’Huez tot een goed einde te brengen. De renners volgen twee dagen later, bergop weliswaar. Bardi, befaamd voor zijn psycho-stunts, krijgt een stalen plaat voor de ogen gebonden en een zak van zwart fluweel over het hoofd. Hij zal geen steek zien. Op een fiets van Eddy Merckx en op de voet gevolgd door Thuis-actrice Marleen Merckx en Roger De Vlaeminck begint de stuntman op het middaguur aan zijn expeditie.

Spannend

“Het is nooit vertoond”, zegt de illusionist. “Het wordt zeer spannend. Ik ben een absolute fiets-leek. Zoals iedereen ging ik in mijn studententijd met de fiets naar school, maar daarna heb ik hem op stal gezet. Van de koers ken ik ook niet veel. Zelfs zonder blinddoek vind ik het al een aartsgevaarlijke rit. Rakelings langs ravijnen rijden, het is niet aan mij besteed. Maar ik ben niet zo geconditioneerd als wielrenners. Ik heb niet de voortdurende schrik om te vallen. Dat speelt in mijn voordeel.”

Zondag verkent Bardi het parcours en hij prent het dan ook in zijn geheugen. “Mijn evenwichtsorgaan, geheugen en gehoor zullen het gemis van mijn ogen moeten compenseren. Een beetje zoals een blinde die gaat skiën en die, mits enige oefening, zonder beenbreuken de moeilijkste pistes afdaalt. Of zoals een slaapwandelaar die veilig in een vertrouwd huis kan rondlopen. Ik heb het al eens uitgeprobeerd, geblinddoekt op de fiets: het valt op hoe goed je de baan onder je wielen ‘voelt’.”

Bardi is van plan de rit met een gezapig tempo te rijden zonder kniebescherming of andere beschermende pantsers. Waarschijnlijk zal hij, zoals in al zijn shows, een kostuum aantrekken. “Als ik neerga, dan zal het hard aankomen. Letterlijk, maar dat valt te managen. Er rijdt immers een dokter mee. Een mislukking is nooit leuk natuurlijk. Maar wie niet waagt, niet wint”, aldus Bardi.

Bron: PHG

6 reacties

 1. Nou, pap jij maar lekker met Ilse, je gids op het internet aan, ik wens je veel succes!
  Even serieus, als je zin hebt; onderneem een poging zou ik zeggen, om de waarheid te achterhalen rondom deze illusionist die zich geen illusies maakt.

 2. Kim en Leendert,
  Ik heb er goede hoop op dat er morgen of overmorgen wel een artikel hierover in de krant zal staan. Van zodra ik iets vind, zal ik het privé doorsturen.

 3. Het wil nog niet zo lukken met Ilse. Ze heeft wel heel wat te vertellen, dat wel, maar ik wilde van haar gewoon weten of Jan Bardi met succes zijn stunt voltooid heeft. Nou, en dat weet ik nog niet.
  Ja Kim, mocht jij het ergens lezen, dan houden Leendert en ik ons aanbevolen voor dat nieuws!
  Ik las nog dat Britney Spears gaat trouwen. Kennelijk heeft Ilse ook interesse in roddels…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.