Luister naar een verhaal

Luister naar een verhaal

Op 23 april 2006 werden bij deBuren in Brussel de eerste Radioboeken ingelezen door Kees ’t Hart en Stefan Hertmans. Het was de start van een project dat in het najaar 2005 bedacht werd tijdens een brainstorm van de VRT over de relatie tussen cultuur en de Vlaamse openbare of publieke omroep. De discussie ging voornamelijk over Televisie en te weinig over Radio, een van de mooiste en meest verspreide dragers van cultuur en kennis van de voorbije eeuw.

Man heeft een radio op zijn schouder

Orson Welles had met zijn legendarische aflevering van The War of the Worlds op 30 oktober 1938 aangetoond dat radio bijzonder invloedrijk kon zijn. Het beeld zal pas na 1950 algemeen verspreid worden, maar belangrijk is de vaststelling dat naast televisie radio een eigen sterk leven bleef leiden. Af en toe moet de radio een impuls krijgen en vandaar het plan om voor de Radio “UNIEKE MOMENTEN” te creëren.

Het antwoord van deBuren op zoek naar unieke radiomomenten werd RADIOBOEKEN. Het recept is eenvoudig:
• Een auteur uit Nederland of Vlaanderen krijgt de opdracht een origineel verhaal te schrijven.
• Het verhaal duurt 25 à 30 minuten als de auteur het voorleest (afhankelijk van de leessnelheid van de voorlezer). Dit is een verhaal van 4.000 woorden.
• De verhalen zijn in elk land één keer te horen op de Radio.
• Na de éénmalige lezing door de auteur zijn ze gratis te downloaden van de website
radioboeken

• Met de auteurs wordt afgesproken dat de verhalen in de vorm waarin ze werden voorgelezen nooit op papier zullen worden uitgegeven.

5 reacties

  1. Nee geloof ik niks van, dit staat los van de blindenbibliotheken. In Ermelo zit of zat wel een bieb maar dat is de laatste jaren allemaal gewijzigd. Dit initiatief van de radioboeken is dus niet speciaal voor blinden.

  2. Nee, nog niet! Maar ik heb veel namen zien staan die mijn aandacht trokken. Er is dus nog veel wat ik zelf ook wil gaan lezen/luisteren! Love mail

  3. Ik heb wat gerobeerd, maar het sprak me nog niet erg aan. De schrijvers komen me in het algemeen nogal onbekend voor, maar het lijkt me een goed initiatief.

    Het deed me erg denken aan de vrijdagavonden van de VPRO zo’n 20 tot 30 jaar terug. In die tijd droegen een aantal schrijvers hun verhalen voor op de radio. Een van de leukste vond ik Maarten Biesheuvel. Ik heb nog even gegoocheld en vond een speciale recente uitzending waarin hij 2 verhalen voorleest en Karel van het Reve 1. Hier de uitzending, duurt 1 uur. Als je wilt kan ik ook de voorgelezen stukken klaarzetten aparte linken.

    Xiwels laatste blog gepost..Aug-11: Schaakprobeersel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.