Broodje aap

Broodje aap

Broodje aap Aap beeldt uit: horen, zien en zwijgen
Deze website telt ruim 400 verhalen die een beetje apart zijn. In het Engels heten ze ‘urban legends’ oftewel stadslegendes. In Nederland noemen we dergelijke verhalen ‘broodje aap verhalen‘. Het zijn verhalen die mensen elkaar als waargebeurd doorvertellen, maar die dat in de meeste gevallen niet zijn.

Het begrip broodjeaapverhaal raakte in Nederland in zwang nadat de schrijfster Ethel Portnoy in 1978 een aantal van dergelijke verhalen had gebundeld in het boekje Broodje Aap : de folklore van de postindustriële samenleving. De titel is ontleend aan het verhaal dat in een bepaald restaurant broodjes met apenvlees te koop zouden zijn. In het Nederlandse taalgebied spreekt men ook wel van een stadssage of, analoog aan het Engelse urban legend, over een stadslegende (hoewel het geen legenden, maar sagen betreft).

Definities Broodje aap

Er zijn verschillende definities over wat dit nu precies is;
Volgens de Dikke Van Dale is een broodje aapverhaal een “meestal gruwelijk, hedendaags volksverhaal dat als `waar gebeurd’ wordt verteld en vaak ook wordt geloofd, dat inspeelt op universele angsten en dat over de hele wereld als een soort mythe opduikt.”
Die omschrijving is niet geheel nauwkeurig. Lang niet alle verhalen zijn gruwelijk en veel verhalen zijn niet hedendaags. Variaties op sommige verhalen worden al eeuwenlang verteld.
Voor meer definities, en verhalen, verwijs ik naar de site!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Internet

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.