Handig van Google

Handig van Google

1. Reisinformatie

Door simpel twee plaatsnamen in te vullen bij Google, met een streepje ertussen, krijg je de vertrektijden van het openbaar vervoer te zien. Je kunt de opdracht zelfs verfijnen door er nog een tijd achter te zetten. Handig!

2. Uitleg afkortingen

Waar staat de afkorting adhd ook alweer voor? Fuji? Opec? of tsunami?
Typ: define: adhd
Dit werkt alleen met Engelse termen.

3. Ontbrekende letters of woorden

Gebruik een asteriks (sterretje) voor delen van woorden die je niet meer weet. Was het Jan Peter of Jan Pieter Balkenende? Vul dan Jan*Balkenende in en je krijgt de goede naam te zien. En bij Wilhelmus**ben*van*bloed krijg je meteen de eerste regel van het volkslied te zien.

4. Snelle cijferinformatie

Cijfers

Wat is de gemiddelde koopprijs van woningen in Nederland. Of waar koop je een wasmachine voor een bepaalde prijs? Google weet het als je tussen de cijfers drie puntjes gebruikt. Dus: gemiddelde prijs koopwoning 200000…300000. Of: wasmachine 400…500. Let op, want met vier puntjes werkt het niet. En in getallen mogen geen puntjes voorkomen.

5. Telefoonnummers zoeken

Als je weet waar een instantie of bedrijf is gevestigd kun je ook in Google snel een telefoonnummer vinden. Je weet dat de ambassade van Amerika in Den Haag is gevestigd. Dan tik je in het zoekvenster: 070 Verenigde Staten ambassadeur. Of de perswoordvoerder van Samsung moet in Delft zitten. Dat is 015 Samsung pers.

6. Telefoonnummers zoeken

Tik phone, gevolgd door een dubbele punt in het zoekvenster en vervolgens de naam en plaatsnaam van degene van wie je het telefoonnummer zoekt. Andersom kan ook. Tik achter phone: het telefoonnummer om een adres of naam te weten te komen.
Dat lukt lang niet altijd omdat Google niet in telefoonboeken kijkt, maar naar informatie op websites.

7. Wie linkt naar wie

Heb je een eigen website, dan is het leuk om te zien wie er allemaal naar jou linken. De zoekopdracht luidt dan link, gevolgd door een dubbele punt en het adres van de site. Dus bijvoorbeeld link: www.ad.nl

8. Nieuwstips

Als je wilt houdt Google je op de hoogte van het laatste nieuws over een bepaald onderwerp. Dat onderwerp moet je invullen op:
www.google.com/alerts
Daarna krijg je op je mailadres een waarschuwing als er nieuws is.

9. Video

/>
Op zoek naar leuke videofragmenten uit recent uitgezonden programma’s?
Ga naar: video.google.com/

10. Landkaart

Tik in het zoekvenster het woord maps, gevolgd door een dubbele punt en de naam van een stad, dan krijg je de kaart te zien of in elk geval informatie over die stad.

11. Uw website

Hoeveel pagina’s van uw website heeft Google geïndexeerd? Ook daar is een trucje voor.
Tik site, gevolgd door een dubbele punt. Vervolgens het adres van de site, een plusteken en dan nog eens de naam van de site tussen aanhalingstekens. Op deze manier site:www.ad.nl +”www.ad.nl”
Dan krijg je te zien (rechtsboven) hoeveel pagina’s Google kent.

12. Meest gezocht

Wil je weten wat de populairste websites zijn? Tik dan alleen http in het zoekvenster en klik op Enter. Je krijgt dan de 1000 best bekeken websites te zien.
Zoeken

Lees ook Google helpt

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Internet

13 reacties

  1. Ja, wist ik. Maar als ik de overige mogelijkheden er ook nog aan toe zou voegen werd de log véél te lang! 😉
    Nog eentje: Wat betekent de streepjescode op een product dat je zojuist gekocht hebt? Bij die streepjes staat ook een getal. Voer dat in het zoekvenster in en druk op Enter. Dan krijg je de zogenaamde Universal Product Code (UPC).

  2. Hallo,
    Ik ben even nieuwsgierig naar nummer 12, Meest gezocht, door http te gebruiken.
    Daar ben ik het niet helemaal mee eens, kan iemand misschien wat uitleg over geven?
    Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.