Zomertijd, het hoe en waarom

Met onderstaande info kom ik aan de vroege kant, maar voor sommige dingen staat geen tijd! Koekoeksklok

Zomertijd

De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag eind maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit). In 2005 valt het begin van de zomertijd op 27 maart toevallig samen met Pasen. Deze eindigt dan op zondag 30 oktober.

De Ministerraad heeft besloten dat de zomertijd in elk geval tot en met 2006 in het laatste weekeinde van maart begint en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.

Geschiedenis (zomer)tijdregelingen

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was deze tijd van kracht . Uitvinder is de Londense aannemer William Willett, die in 1907 op een pamflet schreef: “Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?” Volgens zijn becijferingen zou de natie 2.500.000elektriciteitskosten kunnen besparen. Zijn ideeën werden eerst belachelijk gemaakt maar twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd in de hele wereld geruisloos ingevoerd als besparende maatregel.

Tot begin de 20ste eeuw had nagenoeg elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.
De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.