Playstation voor blinden

Techniek zou ook doven en blinden kunnen helpen

Computerspel

De speler in een computergame betrekken, houdt niet op met trillende bedieningstoestellen en grafisch realisme, denkt Sony. De Japanse elektronicagigant en fabrikant van de PlayStation 2-spelconsoles heeft een patent gekregen op een technologie die sensorische informatie rechtstreeks naar de hersenen doorstuurt. De technologie kan ooit worden gebruikt om hyperrealistische videospelletjes te maken, waarin de gebruiker dus de inhoud van het game kan zien, voelen, ruiken, horen en proeven, maar die kan ook worden ingezet om doven en blinden te helpen, zegt het bedrijf.

Playstation

Het Amerikaanse patent gaat over een technologie die de toekomstige Playstation verbindt met de hersenen van zijn eigenaar door middel van ultrasonische signalen. Door die op een bepaalde plaats in de hersenmassa te mikken, kan de persoon in kwestie dingen beleven die zijn eigen zintuigen niet kunnen zien, zonder dat daarvoor een elektronische component in zijn lichaam moet worden aangebracht.

Er is echter nog geen enkel experiment gebeurd met de technologie, zegt Sony. Het patent is, volgens een woordvoerder van het bedrijf, “gebaseerd op de inspiratie dat dit wellicht de richting is die de technologie ooit zal inslaan”.

Bron: De Morgen, 11 april 2005
* * * * *
Mij lijkt het niks, het klinkt eng. Stel dat je kortsluiting krijgt! 🙂

9 reacties

 1. Dit lijkt mij niks. Stel dat je bij de mijnenjager ook nog eens alle kruitdampen te ruiken krijgt of dat je bij zeeslag helemaal natgespetterd wordt..`.

 2. Ja als je het zo bekijkt. Maar ik heb er nog meer over gelezen. Het schijnt zo te zijn dat, ja hoe ga ik dit in vredesnaam uitleggen, je de dingen niet echt voelt, ruikt, hoort of ziet, maar dat in je hersens iets geactiveerd wordt wat dat gevoel, geurtje, geluid simuleert. Of zo iets. Aha, je wordt dus voor de gek gehouden! Nou, we zullen wel zien. Dat zou pas mooi zijn, toch???! 😉

 3. Ik bedoelde dat ruiken van die kruitdampen en dat voelen van dat water ook wel subjectief, dus dat in mijnhersenen dan de suggestie wordt gewekt dat er echt kruitdampen en water zijn. Maar euh, had die uitvinder iets geslikt waardoor zijn fantasie op hol geslagen was?

 4. How do I know?
  Maar hoe het ook zij, het zou ook blinden en doven kunnen ‘helpen’, van nut kunnen zijn. Hoe ik me dat voor moet stellen weet ik niet.

 5. Da’s een goeie! Maar ja, met suggestie kun je ook een hoop bereiken. Als jij sterk denkt aan een bepaalde geur ruik je die niet letterlijk, maar in gedachten wel. Zo kun je ook in je hoofd, in gedachten, beelden zien. Op een dergelijke manier zal het wel werken. Of zullen de delen in de hersens die daarmee samenhangen geactiveerd worden.

 6. Dat doet mij denken aan de aflevering van Dolce Vita dinsdag jl. op 747AM. In dat programma werd gesproken over illusie. Een illusie kan gewekt worden. Je kunt ook een illusie armer worden. Iemand, volgens mij een psychologe, werd gevraagd of je dan ook een illusie rijker kunt worden.
  Zienden die zien op het beeldscherm beelden, maar als ze goed kijken zien ze dat het vele lichtpuntjes zijn die de beelden opwekken. Het is dan ook een soort illusie.
  Het beeldscherm is dan ook een soort toverdoos. Zoiets kan het ook met dat playstation zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.