Dertigers zijn grenzeloos

Jong in de WAO

Dertigers zijn grenzeloos in hun werk
Opzij (december 2002) Astrid Feiter

Dertigers

Een nieuwe generatie hoogopgeleide vrouwelijke dertigers is op de arbeidsmarkt gekomen en heeft een baan op niveau. Vergeleken met jonge mannen raken zij vaker arbeidsongeschikt, nogal eens met psychische klachten. Gaat het om een verwende generatie werkende vrouwen of gaan de dertigers ten onder aan grenzeloosheid en doelloosheid? Drie experts geven hun mening aan de hand van tien stellingen.

Jonge vrouwen overdrijven met de emancipatie: ze zijn te ambitieus, kennen geen grenzen en geen rem
Verdonk: ‘Oneens. Ik zie niet in waarom vrouwen perfectionistischer zouden zijn dan mannen. Vrouwen zijn nog niet zo lang zo massaal aan het werk en hebben nog geen informele netwerken. Vooral in hogere posities zijn er geen vrouwen die als voorbeeld kunnen dienen. In hun opvoeding was veel aandacht voor hulpvaardigheid, maar minder voor assertiviteit. Die ingrediënten maken dat vrouwen vaak grenzeloos in hun werk zijn. Ze klagen niet en werken zich letterlijk te pletter. Als ze daarvan dan ziek worden, krijgen ze te horen dat dat komt omdat ze geen nee kunnen zeggen. Maar daar hebben dan wel een heleboel mensen fijn van geprofiteerd! Het is de taak van de baas te zorgen voor een werklast die normaal is.’
Ook dertigers worstelen met midlife crisis

4 reacties

  1. Interessant artikel. Er zijn duidelijk meerdere oorzaken aan te wijzen voor de problematiek. Laten we ervoor knokken en hopen dat het in de toekomst alleen maar beter zal gaan met vrouwen op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.