Plant als huishoudster?

De plant is huishoudster?

De chlorophytum – ook wel graslelie, zebragras of bonnie genoemd – moet wel de meest ideale kamerplant op aarde zijn. Je hoeft hem hoogstens twee keer per week water te geven, maar als je hem vergeet, redt bonnie het best een paar weken zonder je. Zij is decoratief en je kunt eindeloos stekken. Teveel water? Ook geen probleem, dan groeit ze gewoon wat harder. En nu het allerbeste nieuws: bonnie maakt je huis ook nog schoon. Binnen een etmaal kan deze wonderplant 95 procent van een ruimte van dertig vierkante meter ontdoen van belastende gifstoffen, zoals chemische stoffen die aanwezig zijn in tapijten, isolatiemateriaal, schoonmaakmiddelen en kopieerinkt.
Rokende man
Als je rookt, rookt bonnie mee om de schadelijke stoffen uit de lucht te halen. De NASA testte het plantje hier ooit op en ontdekte het volgende: wanneer bonnie wordt opgesloten in een kamer met teveel benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten (bestanddelen van sigaretten- en houtrook), is na 24 uur meer dan 95 procent van de gifstoffen verwijderd. Overigens is bonnie niet de enige plant die je huis schoonhoudt. Op mijn gezondheidsgids is een lijstje van planten en hun werking te vinden. De meeste huisplanten, vooral de soorten met grote bladeren, reinigen het binnenmilieu en helpen het vochtgehalte van de lucht op peil te houden.

Planten en bloemen doen meer dan alleen een ruimte voorzien van sfeer. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de aanwezigheid van groen zowel binnen als buitenshuis positieve effecten kan hebben op je gezondheid.

(gelezen in Ode)

Lees meer voordelen van planten (pdf). The Effect of Interior Planting on Health and Discomfort among workers and School Children.

9 reacties

  1. Het is waar. Ik heb ‘m een paar maanden geleden weer eens gekocht in een prachtige nieuwe variant (20 jaar geleden had iedereen deze plant in grote hoeveelheden en nu is ie ook weer te koop en in de mode) en schandelijk verwaarloosd, maar dood ging ie niet en na wat water groeit en bloeit ie weer….
    Interessant die lijst!!! Ga er gauw eens kijken!
    Fijne dag!

  2. Dat had ik voor mezelf ook besloten; die wil ik hebben! Heb er afgelopen donderdag 2 gekocht voor nog geen 4 euro per stuk. Het zijn leuke plantjes maar of ze ‘hun werk’ doen heb ik geen flauw idee van!

  3. Ah, jammer dat ik daar vanmiddag niet aan dacht, want anders had ik die plantjes wellicht ook kunnen bewonderen. Ze staan in ieder geval in een mooie omgeving Kim!

  4. Ach weet je, zelf zo’n plantje halen in de winkel is natuurlijk goedkoper en sneller dan naar Tilburg crossen. Maar op bezoek is wel gezelliger hè!! :Glimlach:

  5. Zo is dat. Ik zal inderdaad nog eens naar de plaatselijke huishoudsterwinkel gaan en een volgende keer mag er ook nog wat te bespreken zijn, nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.