Biologische klok en de zomertijd

Zomertijd heeft invloed op biologische klok

Op 29 maart gaat de zomertijd weer in. We zetten de klok een uurtje vooruit, zodat het ’s avonds langer licht blijft. Het merendeel van de Nederlanders is hier tevreden mee, maar er zijn ook tegenstanders die deze graag willen afschaffen. Slaaponderzoeker Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat niet nodig, maar constateert wel dat er erg weinig bekend is over de voor- en nadelen, onder andere voor onze biologische klok.
Klok

De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd in Nederland van 1916 tot 1945. In 1977, vanwege de oliecrisis, vond de herintroductie plaats. Want, zo dacht men, het is energie­besparend als het ’s avonds langer licht blijft. ‘En de meeste mensen vinden het vaak prettig om een uurtje langer licht te hebben,’ vertelt Marijke Gordijn.

De dagen worden weer langer, het is ’s avonds langer licht, we voelen massaal het zomergevoel weer kriebelen. Maar het uurtje minder nachtrust dat we aankomend weekend hebben, heeft meer effect op ons slaap- en dagritme dan voorheen werd gedacht.
Heeft slaap, geeuwt

Onderzoek

Onderzoek van de Universiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität in München heeft uitgewezen dat het dagritme van het menselijk lichaam, dat onder meer onze slaap aanstuurt, heftig reageert op het ingaan van de zomertijd. Ons dagritme bestrijkt ongeveer 24 uur, maar fluctueert omdat het zichzelf steeds bijstelt.

Dit gebeurt hoofdzakelijk via licht. In de wintertijd loopt ons ritme gelijk met de licht-donkercyclus, maar in de zomertijd niet. In die periode slapen we minder en het is zelfs denkbaar dat de kwaliteit van onze slaap gedurende de zomer afneemt.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een online vragenlijst die wereldwijd door 55.000 mensen is ingevuld en pleiten voor herziening van het gebruik van zomertijd.

Bron: Zorgkrant

Permanente zomertijd in de ene tijdzone komt overeen met permanente wintertijd in een andere tijdzone. Invoering van permanente zomertijd kan dus ook worden opgevat als afschaffing van de zomertijd en wijziging van de tijdzone.
In West-Europa loopt de klok normaal gesproken al voor op de zonnetijd (in de Benelux in de winter circa 35 minuten). Gedurende de zomertijd wordt dit nog een uur meer. Dit extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren. Een ander bezwaar zijn de moeizame omschakelingen tussen zomer- en wintertijd.

Een inwendig meetikkende biologische klok wordt meestal gelijk gezet door invloeden van buitenaf, vooral daglicht. Bij organismen die steeds in het donker, of steeds in het licht worden gehouden ontspoort het eigen ritme meestal iets; het blijkt dan vaak een periode te hebben die iets afwijkt van van het normale ritme; zo duurt bijvoorbeeld het menselijke slaap-waakritme 24,5 uur zonder externe tijdsaanduiders. Hierover zijn vele experimenten gedaan, bij mensen, muizen, insecten en vele andere dieren.

De inwendige biologische klok kan ontregeld raken, bijvoorbeeld door systematisch laat naar bed te gaan (ploegendienst), door een lange reis in oost-west richting of andersom (meestal met het vliegtuig) – de zogenaamde jetlag – of de overgang tussen zomer- en wintertijd. Het duurt dan enige dagen voor men zich weer lekker voelt. Wat langer opblijven geeft minder verstoring dan wat vroeger opstaan. Bij opvolgende ploegendiensten is het dan ook van belang zo veel mogelijk volgens het schema ochtend-avond-nacht te rouleren, niet andersom.

Wikipedia
Sterkte dus voor wie het nodig heeft.
Welterusten! 🙁

8 reacties

  1. Ik ben eerder voor afschaffing van de winter en wintertijd. Ben benieuwd hoeveel medestanders ik hiervoor krijg.

    Love As Always
    Di mario :Dansend poppetje:

  2. Nou, van mij hoeft dat gedoe van klok verzetten ook allemaal niet hoor.
    Amy wil ’s avonds pas naar bed als het donker is buiten. Dus lukte het ons om haar de afgelopen tijd tussen 19 en 20 uur naar bed te krijgen…… maar ja, nu gaat het ’s avonds langer licht worden …. . Ach ja, we zien wel hoe het gaat worden. Ze zal er toch aan moeten gaan wennen dat ze naar bed gaan als het nog licht is buiten, gezien de zomer in het vooruitzicht.

  3. Ik vind het heerlijk dat het langer licht is buiten. Lekker lang genieten van de kleuren, de vogels.
    Alhoewel… vanmorgen miste ik ze. Ze begonnen veel later te fluiten dan normaal. Maar dat is iets dat went.

    Off topic: Kim bedankt voor al je aanwijzingen ivm het verloren gaan van mijn weblog. Mijn provider zegt dat een back-up wel kan, maar dan moet ik er flink voor betalen en daar heb ik geen zin in. Ik heb dan ook definitief besloten om hier verder bij Vrouwke en de Medemens.

    De andere weblog blijft op wit staan (inderdaad de hele PHP) is weg, omdat ik hem niet wil weggooien. Er zitten nog heel veel foto’s en zo in de bestanden en die wil ik op kunnen vragen.

    Nogmaals dank voor je hulp. Fijne zondag!

  4. Hoi Kim,

    dit heeft ook te maken met astronomie !!! Wanneer is het 12 uur ? Als de zon precies in het zuiden staat .In de tweede wereldoorlog hebben wij de duitse tijd aangenomen. Dus wanneer in Duitsland de zon in het zuiden staat is het ook bij ons 12 uur. Eigenlijk klopt dat niet, want bij ons is het 40 minuten later !!!

    Dus de zon gaat bij ons om 12.40 door het zuiden. Eigenlijk past de engelse tijd veel beter bij ons, het verschil tussen ons en Greenwich is maar 20 minuten. Maar nu gaan we de klok nog een uur vooruit zetten. Dus de zon gaat nu om 13.40 door het zuiden en dan is het pas middag. Biologisch klopt daar helemaal niets meer van.

    Stel eens voor, we spreken af dat we in de zomer een uur eerder beginnen met ons werk. Waarschijnlijk krijgen we flinke protesten, want dat wil niemand, een uur eerder opstaan. En wat doen we nu ? Precies, we doen het omdat we voor de gek worden gehouden.

    Groetjes, Peter 😉

  5. Nou, dit jaar heb ik ook last van de overgang van winter- naar zomertijd, want ’s morgens lukt het mij maar nauwelijks om op tijd op te staan. Toevallig dat ik vanmorgen al voor 8 uur gegeten had; ik houd 8 uur aan om met de hond op pad te gaan. En Kim, jouw weblog weigert ook mee naar de zomertijd te gaan, nietwaar?

  6. Als het goed is is het nu in orde… de tijd dan hè!
    Ik ga dadelijk naar Eindhoven, andere pc kopen. Ben benieuwd wanneer ik weer online ben!

  7. Leendert, en hoe kan dat dan dat je er tegenwoordig meer last van hebt?
    Bij mij maakt het niks uit, zomer- of wintertijd, ik heb altijd moeite met opstaan. lol

  8. Nou Kim, wellicht heeft het ermee te maken dat ik tegenwoordig een behoorlijk vol “dagprogramma” heb. Viermaal daags laat ik standaard Marwin uit en ik werk in 3 blokken van 3 uur tussen die uitlaatrondes en het eten door. Meestal is de laatste uitlaatronde tussen 22.00 en 22.30 uur en voordat ik dan kan gaan slapen is het zo weer wat later. En ’s morgens wil ik om 8.00 uur gegeten en gedoucht hebben voordat ik op pad ga met de vrolijke stapper. En, heb jij nu weer een snelle computer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.